9 dīvainas lietas, kuras tu redzētu slimnīcā 1900. gadā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Boston City Archives

Tehnoloģijas slimnīcās kopš 20. gadsimta sākuma ir ievērojami attīstījušās, un tālāk minētās dīvainības, par laimi, ir izskaustas. 

Ielas apģērbs operāciju zālē 

Līdz 1900. gadam ārsti jau bija sapratuši, ka tīrībai operāciju zālē ir nozīmīga loma infekciju un mikrobu izplatības ierobežošanā. Pacientiem par nelaimi, ārsti gan vēl nebija izgudrojuši, kā savu darba vidi uzturēt sterilu. Ķirurgi operācijas veica savās āra kurpēs un drēbēs, pa virsu uzmetot vien miesnieka priekšautu - nevis lai aizsargātu pacientu, bet gan savu apģērbu no pacienta asinīm. 

Kailas rokas un sejas 

Lai arī 19. gadsimtā gumijas cimdi jau bija izgudroti, to lietošana 1900. gadā vēl nebija populāra. Ķirurgi pirms operācijas savas rokas pamatīgi nomazgāja un pie darba ķērās bez cimdiem. Arī sejas maskas toreiz bija lieka greznība un izplatītas ārstu vidū kļuva krietni vēlāk. 

Operāciju teātri 

Ķirurgu komanda nebija vienīgā, kas varēja ienest infekcijas un mikrobus operāciju zālē. Pretēji mūsdienu skrupulozi sterilizētajām operāciju zālēm 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā procedūras bieži vien tika veiktas lielos, atvērtos teātros, kas bija pilni ar skatītājiem, kurus no pacienta nešķīra pat barjera. Ņemot vērā, ka elektriskās spuldzes vēl nebija izgudrotas, šajos teātros bieži vien bija lieli logi, lai telpā varētu iekļūt saules gaisma. 

Ar roku darbināts atsūcējs 

Kad ķirurgam ir nepieciešama no asinīm brīva piekļuve kādam orgānam, mūsdienās tiek izmantots īpaša ar elektrību darbināta vakuumsūkņa sistēma. Taču 1900. gadā bija vajadzīga spēcīga un ātri nenogurdināma roka. Parasti tas bija ķirurga asistents, kurš operācijas laikā darbojās ar mehānisko rokas sūkni. 

Ieelpojamā anestēzija 

Pilnā anestēzija operācijas laikā mūsdienās šķiet vairāk nekā pašsaprotama lieta: pirms operācijas tev intravenozi ievada zāles un tu aizmiedz. 1900. gadā viss nebija tik vienkārši. Pacients pēc izvēles pirms operācijas varēja ieelpot ēteri, tomēr drīz vien tā vietā stājās gaistošākas un ugunsdrošākas anestēzijas iespējas. 

Aubes māsiņām 

Līdz 1980. gadiem obligāta māsiņu uniformas sastāvdaļa bija mazas, baltas aubes. Aube nebija tikai dekoratīva uniformas sastāvdaļa, bet arī saturēja garos matus, kā arī ļāva pacientiem saprast, ka viņus apkalpo kvalificēta māsiņa. 

Tuberkulozes pacientu piespiedu ārstēšana 

Kad 19. gadsimta beigās tuberkuloze plosījās Ņujorkā, varas pārstāvji sāka agresīvu kampaņu, lai ierobežotu slimības izplatību. Tā vietā, lai izglītotu pacientus par to, kā izvairīties no citu inficēšanas, varas personas inficētos pacientus ar varu izdzina no mājām un ievietoja slimnīcā. Lai arī šāda rīcība šķiet visai nepieņemama, tomēr bija iedarbīga. 

Sterilizators - verdošs ūdens 

20. gadsimta sākuma operāciju zālēs varēja vērot, kā katlā ar verdošu ūdeni vārās ķirurģiskie instrumenti. Lai arī šis paņēmiens bija visai efektīvs mikrobu nogalināšanā, tomēr pastāvēja sporas, kas spēja izdzīvot pēc šīs procedūras. Mūsdienās slimnīcās efektīvai sterilizācijai izmanto spiediena un tvaika kombināciju. 

Staļļi 

Motorizētas ātrās palīdzības mašīnas parādījās tikai 1899. gadā un plašāku popularitāti ieguva lēni, tāpēc 1900. gadā pacienti slimnīcā tika nogādāti zirga vilktos ātrās palīdzības ratos. Lielākajām slimnīcām bija pašām savi zirgu staļļi, kur zirglietas karājās pie griestiem. Kad bija izsaukums, kučieris varēja dažu sekunžu laikā iejūgt zirgu un doties ceļā. 

Pat tad, kad automobiļi bija kļuvuši populāri, zirgu vilkti ātrās palīdzības rati joprojām pastāvēja. Dažas no Ņujorkas lielākajām slimnīcām tos lietoja pat vēl 1923. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu