Brīdis, kad Serbijas prezidents saprot, ko Baltajā namā parakstījis (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Sociālajos tīklos lielu popularitāti ieguvis video, kurā Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs vizītes laikā Baltajā namā no ASV prezidenta Donalda Trampa, šķiet, pirmoreiz izdzird, ka parakstījis solījumu pārcelt Serbijas vēstniecību Izraēlā uz Jeruzalemi.

Baltajā namā pie sarunu galda sēdās Serbija un Kosova, kuras vienojās par vēsturisku ekonomisko attiecību normalizācijas paktu, kurā gan nav punkta par Belgradas un Prištinas "savstarpēju atzīšanu". Pret šī punkta iekļaušanu kategoriski bija iebildis Serbijas prezidents.

Tramps arī sacīja, ka Serbija līdz nākamā gada jūlijam vēstniecību Izraēlā pārcels uz Jeruzalemi, atzīstot to par Izraēlas galvaspilsētu.

Šajā brīdī Vučičs sāk satraukti šķirstīt nule parakstīto vienošanos, paskatās uz labo pusi, kur stāv kāds palīgs, un tad ar plaukstu pieskaras pierei. Sociālo tīklu komentētāji ir vienisprātis - izskatās, ka Vučičam tā ir pirmā dzirdēšana.

Tikmēr medijs "Times of Israel" norāda, ka tā vis neesot - Serbijas prezidents esot licis noprast, ka patiešām plāno vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi, līdzīgi kā to Trampa administrācijas laikā izdarījušas ASV, laužot ilggadēju precedentu.

Kosovas parlaments 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas, deviņus gadus pēc NATO bombardēšanas kampaņas pret Serbiju, lai izbeigtu vardarbību pret etniskajiem albāņiem Kosovā. Vairums Rietumvalstu ir atzinušas Kosovas neatkarību, taču Serbija un tās sabiedrotās Krievija un Ķīna to nav izdarījušas.

Serbijas un Kosovas ekonomisko attiecību normalizēšana ir Trampa priekšvēlēšanu uzvara.

Vučiča vizīti pavadīja vēl kāds skandāls. Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova sociālajā tīklā "Facebook" ieteica Vučičam atkārtot aktrises Šāronas Stounas pikanto nopratināšanas ainu filmā "Basic Instinct" ("Pamatinstinkts").

Если Вас позвали в БД, а стул поставили так, будто Вы на допросе, садитесь как на фото #2. Кем бы Вы ни были. Просто...

Posted by Maria Zakharova on Saturday, September 5, 2020

"Ja jūs ielūdz uz Balto namu, bet krēsls nolikts kā pratināšanā, tad sēdiet kā 2.attēlā. Lai kas jūs arī būtu. Ticiet man," rakstīja Zaharova.

"Marija Zaharova galvenokārt runā par sevi, un viņas izrādītais primitīvisms un vulgaritāte vairāk pasaka par viņu pašu un attiecīgi par tiem, kuri viņu ielikuši amatā," vēlāk žurnālistiem pauda Vučičs.

Zaharova svētdien publicēja atvainošanos, sakot, ka viņas "Facebook" ieraksts ticis pārprasts. Vučičs sazvanījās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, apstiprināja Belgrada un Maskava.

Serbija ir Krievijas tuvākais sabiedrotais Balkānos, taču Vučičs mēģinājis nostiprināt ciešākas attiecības ar Rietumiem, kas saniknojis Maskavu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu