Ceļš pretim dziļākam kritumam: Krievijas rublis nonācis "toksiskā atmosfērā" (21)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas rublis pirmdien piedzīvoja kārtējo kritumu – valūtas kurss attiecībā pret dolāru un eiro bija attiecīgi 76 un 90 rubļi. Iemesls – emocionāla tirgus reakcija uz ģeopolitiskajiem notikumiem un Krievijas aktīvu “toksiskā atmosfēra”, vēsta “Forbes”.

Dolāra kurss pirmdien sasniedza 76 rubļus par vienību – šāds kurss ir fiksēts pirmo reizi kopš augusta beigām, savukārt viens eiro maksāja 90 rubļus – pēdējo reizi Krievijā eiro tik dārgi maksāja 2016. gada februārī.

Straujais rubļa kritums ir saistāms ar ģeopolitiku – izskanējušas ziņas, ka Vācijas kanclere Angela Merkele ir gatava saistīt “Nord Stream 2” būvniecību ar opozicionāra Alekseja Navaļnija indēšanas lietu, lai gan pirms tam kanclere vienmēr bija pozitīvi noskaņota saistībā ar gāzesvadu.

“Šīs ziņas bija pietiekamas, lai tirgus reaģētu emocionāli un rubļa kurss sāktu kristies. Tā ir investoru konsolidēta pozīcija attiecībā uz Krieviju, kas šādi pauž bažas par jaunām sankcijām,” sacīja “Metallinvestbank” vadītājs Sergejs Romančuks.

Citi analītiķi norāda, ka Merkeles paziņojumiem saistībā ar “Nord Stream 2” būvniecību un Navaļniju ir spēcīga ietekme uz rubļa kursu. Tāpat nedrīkst aizmirst arī par saspringto situāciju Baltkrievijā. Tiek pieļauts, ka tuvākajā laikā rubļa kurss turpinās kristies.

“Rubļa vājināšanās faktori šobrīd ir pietiekami. Ir jaunu sankciju risks, ņemot vērā, ka atkal, iespējams, ir izmantota inde “Novičok”, kā arī nesenās korekcijas attiecībā uz ASV augsto tehnoloģiju sektoru. Pasaulē joprojām krītas naftas cena, un arī Krievijai ir jācīnās ar pasaules recesijas radītajām sekām. Līdz ar to pašreizējā situācija ir ļoti toksiska Krievijas aktīviem,” teica “Alor Broker” stratēģis Pāvels Verjovkins.

Viņš piebilda, ka investori nevēlas zīlēt par to, vai Krievija spēs atspēkot pret sevi izvirzītās apsūdzības vai ne. Tieši tāpēc tiek mazināti riski, vienkārši aizejot no Krievijas tirgus. Eksperti uzskata, ka pastāv īstermiņa risks, ka jau tuvākās nedēļas laikā eiro cena Krievijā varētu pietuvoties 100 rubļiem par vienu eiro. Tomēr pēc tam rubļa kurss varētu mazliet atgūties.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu