Ekspluatācijā nodots prokuratūras nams Aspazijas bulvārī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VNĪ

Ekspluatācijā nodota bijusī policijas ēka Aspazijas bulvārī 7, Rīgā, kura pielāgota prokuratūras vajadzībām, vēsta VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

VNĪ valdes priekšsēdētājs norādīja, ka nama atjaunošana pabeigta četrus mēnešus pirms termiņa. Tāpat Griškevičs atzīmēja, ka uz jauno prokuratūras namu pārcelsies prokuratūras struktūrvienības, kas līdz šim atradās piecās dažādās Rīgas vietās ar kopumā apmēram 230 darbiniekiem. Prokuratūras darbinieki oficiāli sāks darbu ēkā no nākamā gada.

"Šis ir pirmais VNĪ realizētais projekts, kurā pārliecinājāmies par BIM tehnoloģiju izmantošanas priekšrocībām, un tās attaisnoja cerības - tādējādi paaugstinājām būvprojekta kvalitāti,

savlaicīgi identificējot vairāk nekā 200 problēmvietu, ietaupījām apmēram 7000 cilvēku darba stundu, kas ļāva īstenot būvdarbus bez pārtraukumiem un būvdarbu gaitā laikus novērst nepilnības, kas valstij izmaksātu apmēram 150 000 eiro," minēja Griškevičs.

Viņš piebilda, ka

vēsturiskās ēkas pārbūvē īstenoti arī energoefektivitātes risinājumi, kā rezultātā siltumenerģijas patēriņš ēkas apkurei samazināsies uz pusi.

"Izstrādātais ēkas digitālais dvīnis satur vērtīgu informāciju par ēku un tās sistēmām, kas palīdzēs nodrošināt efektīvāku turpmāko būves pārvaldīšanu. Līdz ar to varam būt droši, ka atjaunotā būve ir labs paraugs efektīvai pārvaldīšanai, iestāžu centralizācijai un līdzekļu taupīšanai ilgtermiņā," pauda Griškevičs.

Vēsturiskā policijas ēka tika atjaunota pēc arhitekta Alda Poļa vadībā izstrādātā būvprojekta, saglabājot katra ēkas korpusa vēsturisko pēctecību. 

Projekta ietvaros vēsturiskajai policijas ēkai tika pastiprināti ēkas pamati, pastiprināti un daļēji pārbūvēti starpstāvu pārsegumi, izbūvēts jauns jumts, jauni inženiertīkli, kā arī uzlabota energoefektivitāte, ieviesta vadības un automatizācijas sistēma, pārplānotas telpas un labiekārtots iekšpagalms. Pārbūves laikā ēkas kopējā platība tika palielināta no 7205,5 kvadrātmetriem līdz 7495,2 kvadrātmetriem. Ēkas trešajā stāvā, tam pievienojot bēniņus, izbūvēta jauna konferenču zāle ar 200 sēdvietām. 

VNĪ kopā ar prokuratūru 8.oktobrī organizēs svinīgu pasākumu, kurā medijiem un citiem interesentiem būs iespēja iepazīties ar atjaunoto ēku klātienē. 

Projektu īstenoja būvuzņēmējs SIA "Abora", bet projektētājs bija pilnsabiedrība "RE ARTA". Būvuzraudzību veica VNĪ iekšējā būvuzraugu komanda. Projekta kopējais budžets bija 11,6 miljoni eiro. Projekts tiek līdzfinansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem energoefektivitātes paaugstināšanas programmas ietvaros.

Nams celts 1891.gadā pēc arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga projekta.

Autentiskais neorenesanses stilā tapušais nams padomju okupācijas gados tika nodots milicijai. Policijas vajadzībām tas tika lietots līdz 2008.gadam. Nams ir UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma objekta "Rīgas vēsturiskais centrs" un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" daļa.

VNĪ dibināta 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu