"Pasažieru vilciena" vadītājs: Dīzeļvilcienu iegādei ES līdzfinansējums nebūs pieejams (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.
AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis. Foto: Evija Trifanova/LETA

AS "Pasažieru vilciens" dīzeļvilcienu iegādei Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums nebūs pieejams, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja "Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

"Dīzeļvilcienu iepirkums tika sākts ar domu, ka tas tiks finansēts no ES struktūrfondiem. Diemžēl Eiropas Komisija neatbalstīja finansējumu un līdz ar to papildus līdzekļi, droši vien, būs jāatrod valsts budžetā," teica Grigulis.

Viņš atzīmēja, ka, pēc provizoriskām aplēsēm, dīzeļvilcienu iegādei nepieciešami apmēram 75 miljoni eiro, un, ja tiktu piesaistīti ES līdzekļi, tie veidotu 75% no summas, kamēr 25% līdzekļu būtu nepieciešams ieguldīt no uzņēmuma vai valsts puses.

Tāpat Grigulis norādīja, ka būtiskām investīcijām "Pasažieru vilcienam" ir jāsaņem Ministru kabineta akcepts. "Saņemot šo akceptu, mēs varēsim izsludināt iepirkuma otro kārtu un saņemt piedāvājumos no pretendentiem. Pagaidām šāds akcepts no Ministru kabineta nav," minēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Satiksmes ministrijas pārstāve Ilze Greiškalna norādīja, ka pašreiz Satiksmes ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju par šo jautājumu gatavo informatīvo ziņojumu iesniegšanai Ministru kabinetā. Viņa arī skaidroja, ka finansējums ir jāmeklē valsts budžetā, jo dīzeļvilcieni ir nepieciešami pasažieru pārvadājumu pakalpojuma nodrošināšanas nepārtrauktībai.

Jau vēstīts, ka "Pasažieru vilciena" iepirkuma komisija, izvērtējot astoņu jaunu dīzeļvilcienu piegādes iepirkumam iesniegtos kandidātu pieteikumus, uz sarunu procedūras otro kārtu uzaicinājusi trīs no pieciem pretendentiem - "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF), "Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz" un "Stadler Polska". "Pasažieru vilciens" plāno iepirkuma līgumu noslēgt līdz 2020.gada 31.decembrim.

Jauni dīzeļvilcieni "Pasažieru vilcienam" nepieciešami, lai pēc iespējas drīzāk aizstātu šobrīd uzņēmuma rīcībā esošos "DR1A" modeļa vilcienus ar ASV sankciju sarakstā iekļautā Krievijas uzņēmuma "Zvezda" dzinējiem.

Iepirkumu par astoņu jaunu dīzeļvilcienu piegādi "Pasažieru vilciens" izsludināja 2020.gada maijā. 

"Pasažieru vilciens" ir dibināts 2001.gadā. "Pasažieru vilciens" ir vienīgais iekšzemes sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs, kas pārvadā pasažierus pa dzelzceļu Latvijas teritorijā. "Pasažieru vilciens" pieder valstij.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu