30 000 eiro piešķiršana Zvērinātu notāru padomei nav pietiekami pamatota (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Valsts kanceleja

Ārkārtējās situācijas laikā 24 955 eiro piešķiršana no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Zvērinātu notāru padomei servera iegādei nav pietiekami pamatota, revīzijas starpziņojumā norāda Valsts kontrole.

Revīzijā Valsts kontrole vērtējusi, vai Tieslietu ministrijai (TM) no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirtais finansējums 24 955 eiro apmērā atbilstoši tā piešķiršanas mērķim ir pārskaitīts Latvijas Zvērinātu notāru padomei servera iegādei.

Vērtējot TM piešķirto līdzekļu pārskaitīšanas pamatotību Latvijas Zvērinātu notāru padomei, Valsts kontroles revidenti secināja, ka Latvijas Zvērinātu notāru padome kā valsts informāciju sistēmu - Mantojumu reģistra un Publisko testamentu reģistra - pārzinis pilda tai neraksturīgu funkciju - par saviem līdzekļiem nodrošina valsts informācijas sistēmu uzturēšanu, lai gan likums par valsts informācijas sistēmām paredz, ka valsts informācijas sistēmu uzturēšana ir valsts pienākums un tās ir jāuztur no valsts budžeta līdzekļiem.

Valsts kontroles ieskatā situācija, ar kādu saskārās Latvijas Zvērinātu notāru padome, ārkārtējās situācijas laikā būtiski samazinoties notariālo darbību skaitam un ieņēmumiem, tā rezultātā nespējot rast finansējumu servera iegādei, vēlreiz apliecina, ka nozīmīgu informācijas sistēmu uzturēšana un pārvaldība ir jāveic valsts institūcijai, lai nodrošinātu informācijas sistēmas darbības nepārtrauktību un valsts funkciju izpildei nozīmīgas informācijas pieejamību neatkarīgi no ārēju faktoru ietekmē mainīga finansējuma.

Vienlaikus revidentu vērtējumā Latvijas Zvērinātu notāru padomes skaidrojums, ka nepieciešams atbalsts jauna servera iegādei, jo tā "kapacitāte ir izsmelta, nav iespējams izveidot lokālo rezerves kopiju, kā arī nav iespējams atjaunot aktuālo datubāzes versiju", ļauj secināt, ka problēmas saistībā ar servera kapacitātes trūkumu un tā nomaiņas aktualitāte ir bijušas zināmas vēl pirms ārkārtas situācijas iestāšanās.

"Līdz ar to finansējuma piešķīrums no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tomēr nav pietiekami pamatots. Latvijas Zvērinātu notāru padomei jau savlaicīgi bija jāplāno servera iegādei nepieciešamais finansējums," norāda revidenti.

Lai nodrošinātu valsts informācijas sistēmu darbības nepārtrauktību un valstij nozīmīgas informācijas aizsardzību, Valsts kontrole iesaka TM sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi izvērtēt iespēju noteikt par Mantojuma reģistra un Publisko testamentu reģistra pārzini un turētāju valsts institūciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu