Covid-19 varētu kļūt par sezonālo vīrusu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Covid-19 līdzīgi gripai varētu kļūt par sezonālo slimību, tomēr tikai tad, kad būs iegūta pūļa imunitāte.

Pūļa imunitāte nozīmē, ka imunitāti pret vīrusu ir ieguvis pietiekami liels cilvēku skaits, lai slimība konstanti neizplatītos. Tomēr līdz tam Covid-19, visticamāk, turpinās izplatīties visu gadu, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Public Health”.

“Covid-19 ir uz palikšanu, un tas turpinās uzliesmot visu gadu, līdz tiks sasniegta pūļa imunitāte, tāpēc sabiedrībai vajadzēs iemācīties ar to sadzīvot un turpināt piekopt labākos inficēšanās novēršanas mērus, to skaitā masku valkāšanu, fizisku distancēšanos, roku higiēnu un izvairīšanos no pulcēšanās,” komentēja pētījuma autors Hasans Zarakets.

Daudzi vīrusi ir sezonāli. Piemēram, mērenajā klimata joslā gripas gadījumi savu zenītu parasti sasniedz ziemā, bet vasaras mēnešos samazinās. Tas pats notiek ar atsevišķu veidu koronavīrusiem, kas izraisa parastās iesnas.

Zinātniekiem nav īsti skaidrs, kāpēc šie vīrusi ir kļuvuši sezonāli, tomēr ir vairāki faktori, kas tajā varētu spēlēt nozīmīgu lomu. Piemēram, dažos pētījumos noskaidrots, ka daudzi elpceļu vīrusi ir stabilāki un ilgāk spēj palikt gaisā zemākās temperatūrās un mitrumā. Kā arī ziemā cilvēki vairāk pulcējas iekštelpās, kas arī var palielināt vīrusa izplatību.

Pirmie SARS-CoV-2 vīrusa pētījumi arī liecina, ka inficēšanās gadījumu skaits varētu palielināties aukstākā laikā, bet samazināties siltākā.

Infekcijas slimību izplatīšanos raksturo ar skaitli R0 – cilvēku skaitu, ko tālāk inficē viens cilvēks, kas ir inficējies ar vīrusu. Lai inficēšanās gadījumu skaits samazinātos, R0 skaitlim jābūt mazākam par 1. Covid-19 R0 skaitlis ir relatīvi augsts – starp 2 un 3. Salīdzinājumā gripai tas ir 1,3.

Jo vairāk cilvēki iegūs imunitāti dabiskā ceļā vai ar vakcīnu, jo ātrāk kritīsies R0 skaitlis. Beigu beigās varētu tikt iegūta pūļa imunitāte un vīruss kļūtu sezonāls.

Kad kļūs pieejama vakcīna pret Covid-19, tā noteikti samazinās vīrusa izplatību, tomēr, visticamāk, neatbrīvos cilvēci no tā. Tas ir tāpēc, ka vakcīna nebūs 100% efektīva, un daži inficēšanās gadījumi joprojām norisināsies.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu