Pie vainas nebija tēja: Navaļnija komanda publicē video no Tomskas viesnīcas numura (72)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix, Instagram video

Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija komanda publicējusi video no Tomskas viesnīcas numura. Vācijas speciālisti uz ūdens pudeles, kas tika paņemta no viesnīcas, atrada "Novičok" grupas vielas pēdas.

Video tika uzņemts viesnīcā "Xander" 20.augustā apmēram stundu pēc ziņām par Navaļnija saindēšanu.

No viesnīcas numuriņa pudeli iznesusi un nogādājusi Berlīnē Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) līdzstrādniece Marija Pevčiha, izdevumam "Projekt" sacīja viņas kolēģis. Pats opozicionārs neatceras, tieši kad dzēris no šīs pudeles, izdevumam "Projekt" sacīja viens no FBK līdzstrādniekiem.

"Novičok" pēdas uz pudeles liecina, ka Navaļnijs tika saindēts pirms nokļūšanas lidostā.

Viesnīcā bija apmeties Navaļnijs un visa viņa filmēšanas komanda, veidojot materiālu par Tomsku pirms Krievijas reģionālajām vēlēšanām.

20.augustā daļa komandas, ieskaitot Navaļniju, devās atpakaļ uz Maskavu, bet daļa palika Tomskā, lai pabeigtu materiāla veidošanu, norāda Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša.

Lidojuma laikā Navaļnijs zaudēja samaņu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos, pēc kuras Navaļnijs tika nogādāts Omskas slimnīca, kur palika apmēram divas diennaktis, līdz beidzot tika dota atļauja transportēt opozicionāru uz Vācijas privāto klīniku "Charite".

Kad Navaļnija līdzgaitnieki uzzināja, ka Navaļnijam lidojuma laikā palicis slikti, viņi "izdarīja vienīgo iespējamo lietu", norādīts Navaļnija "Instagram" kontā ievietotajā ierakstā. Tika izsaukts advokāts, ar kuru Tomskā palikušie Navaļnija kolēģi devās uz viesnīcas istabu, nofilmēja visu, kas tajā atradās, un savāca mantas, ko no tās varēja paņemt, tai skaitā viesnīcas ūdens pudeles.

Vācijas laboratorijā uz vienas no ūdens pudelēm tika atrastas "Novičok" pēdas. Pēc tam vēl trīs laboratorijas neatkarīgi apstiprināja, ka Navaļnijs saindēts tieši ar šo vielu.

Jarmiša norāda, ka indēšana tātad notikusi, pirms Navaļnijs pameta viesnīcu un devās uz lidostu.

Iepriekš bija izskanējusi versija, ka Navaļnijs Tomskas lidostā varētu būt iedzēris saindētu tēju.

Izdevums "Taiga.info" noskaidrojis, ka viesnīca ir saistīta ar augsta ranga reģiona drošības struktūru pārstāvjiem un amatpersonām.

"Novičok" paliekas uz pudeles nenozīmē, ka Navaļnijs saindēts ar šīs pudeles ūdeni, bet tikai to, ka politiķis bijis kontaktā ar pudeli pēc saindēšanas. Kā izdevumam "Projekt" sacīja viens no "Novičok" izstrādātājiem Vladimirs Ugļevs, ja inde politiķa organismā būtu nokļuvusi ar ūdeni, viņš pēc dažām minūtēm "raustītos krampjos".

Navaļnijs kontaktā ar indi nonācis caur ādu, norādīja Ugļevs, spriedumu balstot Navaļnija saindēšanās simptomu un stāvokļa pasliktināšanās dinamikas analīzē.

Kur šis kontakts noticis, pagaidām nav skaidrs.

Par to, vai "Novičok" paliekas konstatētas arī uz citiem priekšmetiem, kas paņemti viesnīcas numuriņā, netiek ziņots.

Izmeklēšanā svarīga loma var būt viesnīcas videonovērošanas kameru ierakstiem, norāda "Projekt".

Visu, kas noticis pie Navaļnija numuriņa, fiksējušas divas kameras.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu