Vērtēs, vai tiesnešu nepiedalīšanās konferencē ir ētikas pārkāpums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs lūdzis Tiesnešu ētikas komisijai sniegt savu atzinumu par to, vai tiesneša neierašanās uz tiesnešu konferenci bez attaisnojoša iemesla ir uzskatāma par tiesneša ētikas pārkāpumu, informēja tiesā.

Strupišs norādīja, ka 8.septembrī notika Latvijas Tiesnešu neklātienes konference, kuras darba kārtībā bija elektroniska divu Tieslietu padomes locekļu ievēlēšana. Šajā konferences tiešsaistē no 548 tiesnešiem reģistrējās 368 jeb 67% no visiem Latvijas tiesnešiem, kas neļāva abiem kandidātiem saņemt pietiekami daudz balsu skaitu, kā dēļ padomei nācās organizēt atkārtotu balsojumu vakar.

Šī situācija rosina jautājumus par tiesnešu pašpārvaldes efektivitāti, kas šajā gadījumā ir bijusi atkarīga tieši no tiesnešu zemās aktivitātes, norādīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs.

Strupišs pauda, ka gadījumā, ja sākotnējā balsošanā piedalītos vairāk tiesnešu, atkārtota balsošana, iespējams, nebūtu nepieciešamība un pastāvētu varbūtība, ka par kādu no atlikušajiem kandidātiem būtu nodots vairāk balsu, un šis kandidāts būtu pārvarējis vairākuma barjeru.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs norādīja, ka nepiedalīšanās balsojumā ir arī necieņa pret nobalsojušiem kolēģiem, kā arī it īpaši pret tiem, kuri ir iesaistīti konferences organizēšanā.

Priekšsēdētājam nav šaubu, ka daļai no tiesnešiem, kuri nepiedalījās konferencē un balsošanā, ir attaisnojuši iemesli, bet viņš neuzskata, ka šāds attaisnojošs iemesls bija visiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu