Toyota mēnessgājējam degvielu varētu iegūt turpat uz Mēness (2)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Toyota mēnessgājēja prototips
Toyota mēnessgājēja prototips Foto: Publicitātes foto

Japānas kosmosa aģentūra ir iecerējusi līdz 2035.gadam uz Mēness uzbūvēt rūpnīcu ūdeņraža degvielas ražošanai, jo aprēķināts, ka tā būs lētāk apgādāt topošo mēnessgājēju, ar kura izstrādi nodarbojas Toyota.

Cilvēce pamazām apgūst tuvējo kosmosu, un nākamie soļi ietver došanos uz Marsu un bāzes būvniecību tepat uz Mēness. Zemes dabīgais pavadonis ir daudzreiz tuvāk, tomēr tāpat slēpj virkni izaicinājumu, ar kuriem nāksies tikt galā.

Vēl šā gadsimta divdesmitajos gados laikā Japānas kosmosa aģentūra (JAXA) sadarbībā ar kolēģiem no Savienotajām Valstīm plāno uzbūvēt un palaist Mēness orbitālo staciju. Tā kalpos kā bāzes stacija Mēness pētniekiem, kuru vajadzībām transportlīdzekli patlaban izstrādā Toyota.

Foto: Toyota

Tāpat kā jebkuram automobilim, arī Toyota mēnessgājējam būs vajadzīga degviela, un JAXA speciālisti izrēķinājuši, ka ražot to uz Mēness būs krietni vien lētāk un ērtāk nekā vest no Zemes. Tā kā topošo transportlīdzekli paredzēts apgādāt ar ūdeņraža šūnu elementiem, tam būs nepieciešams ūdeņradis, un to plānots iegūt no ūdens ledus. Izpētē noskaidrots, ka tas uz atrodams krāterī netālu no Mēness dienvidpola, kur neiespīd Saule.

Atbilstoši JAXA aprēķiniem vienam četru astronautu lidojumam no orbitālās stacijas uz Mēnesi un atpakaļ būs nepieciešamas 37 tonnas ūdens, savukārt 21 tonna būs nepieciešama katrai Mēness virsmas izpētes misijai. Vēl gan mēnessgājējs ir tapšanas stadijā, taču tas provizoriski varēs nobraukt līdz pat 1000 kilometriem.  

JAXA un Toyota vienošanos par mobilās laboratorijas izstrādi parakstīja jau pērn, taču pilnvērtīga tās izstrāde sākās šā gada vasarā. Vispirms tā tiks veidota, testēta un demonstrēta uz kāda no esošajiem sērijveida auto, taču kā gatavs, patstāvīgs transportlīdzeklis tā uz Mēnesi tiks nogādāta līdz 2030.gadam. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu