Kāds "zelts" atrodams skolotāju istabas datorā jeb vienas skolotājas pieredzes stāsts par kibedrošību mācību iestādēs

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Bez šaubām arī skolotāja arods šodien ir kļuvis par tādu, kurā lielu daļu laika ir jāpavada, skatoties datora ekrānā un atrodoties internetā, lai paātrinātu ne tikai kvalitatīva, bet arī jaunākajām tendencēm atbilstoša mācību satura izstrādi. Tomēr vai nebūtu jāaizdomājas, kā ir ar kiberdrošības jautājumiem un interneta lietošanas pratību 2020. gadā Latvijas pedagogu kontekstā, kad pirmklasnieks rīkojas ar telefonu meistarīgāk par pieaugušo un pedagogs vien noskatās ašajās pirkstu kustībās?

Uzskatu, ka līdz ar attālināto mācību aizsākšanos un līdz ar tendenci, ka mācībās arvien vairāk ienāk tehnoloģijas, skolotājiem būtu jābūt pieejamiem regulāriem kursiem saistībā ar kiberdrošību,”  šādi savu stāstu par kiberdrošību darbavietā iesāk kādas nelielas Pierīgas pamatskolas skolotāja Alise. Alise māca angļu valodu un arī pašas organizētajā mācību procesā pastarpināti rūpējas par to, lai skolēnos veicinātu izpratni par moderno tehnoloģiju un interneta lietošanas riskiem, ne tikai plašajām iespējām.

Vaicājot skolotājai, ar kādām sekām praksē rezultējas neapdomīga rīcība ar e-pastiem un internetu darba datoros, Alise skaidro: ”Mūsu skolā, piemēram, visa komunikācija pārsvarā norit e-klasē. Citas platformas nelietojam, tāpēc uzskatu, ka šajā platformā ir vismazākais risks apdāvināt” datoru ar digitālo infekciju. Domāju, ka mūsu gadījumā lielākais risks ir koplietošanas dators skolotāju istabā, kurš, lai gan paredzēts tikai materiālu drukāšanai, nereti tiek piesārņots ar personīgiem failiem, neizlogotiem sociālo tīklu kontiem un e-pastiem. Tas rezultējas ne tikai ar datora darbības palēnināšanos un atmiņas piesārņošanu, bet arī ar potenciālu datu noplūdi. Pati šajā datorā esmu redzējusi informāciju, kurai tur noteikti nevajadzētu būt, piemēram, atstāta kāda sarakste ar vecākiem, darbinieku algu saraksts un tamlīdzīgi.”

Kamēr viena daļa pedagogu min, ka skolotāji mūsdienās ir kļuvuši ļoti prasmīgi un likumpaklausīgi no kiberdrošības viedokļa un ievēro dažādus ieteikumus interneta lietošanai, jau minētā Pierīgas pamatskolas skolotāja Alise izklāsta viedokli, ka praksē novērojusi, ka apzinīgi interneta lietotāji visbiežāk ir tieši gados jaunāki pedagogi, vēlreiz uzsverot, ka mācības par drošību interneta vidē būtu nepieciešamas visu vecumu pedagogiem. Lai vai kā – par kiberdrošību vienmēr var parūpēties arī ikviens skolotājs pats, pašizglītojoties un lasot internetā pieejamos materiālus. Turklāt ar izlasīto noteikti ir jāpadalās ne tikai ar kolēģiem, bet arī ar saviem audzēkņiem,” norāda skolotāja.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV nupat – 14. septembrī – aizsākusi izglītojošo kampaņu Kiberdrošība darbavietā”. Kampaņas pamatvēstījums ir vienkāršs: aktualizēt drošus interneta lietošanas principus ikviena cilvēka darbavietā, tostarp arī skolā.

Vairāk par kampaņu un tās laikā plānotajām aktivitātēm tīmekļvietnē – www.parolize.lv. Šajā vietnē atradīsiet arī droša interneta skolu jeb digitālo rokasgrāmatu, kur interaktīvā veidā katrs lietotājs var iepazīties ar kiberdrošības pamatlietām, aizpildot testus un pārbaudot savas zināšanas praksē. Vairāk par drošību internetā – www.cert.lv .

CERT.LV - Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Latvijā, dibināta 2006.gadā, ir „Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta” (LU MII) struktūrvienība, kas darbojas Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas pakļautībā IT drošības likuma ietvaros. CERT.LV misija ir veicināt informācijas tehnoloģiju drošību Latvijā.

Kopš 2018.gada CERT.LV ir atbildīga par projekta „Latvijas kiberdrošības spēju uzlabošana” (INEA/CEF/ICT/A2017/1528784) īstenošanu Latvijā. Projekts tiek līdzfinansēts no Eiropas Savienības Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu