Valodas, kuru zināšanas potenciālajiem darba ņēmējiem ir labs "bonuss" (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mūsdienās darba tirgū ļoti svarīgs faktors, atlasot darbiniekus, ir svešvalodu zināšanas. Nozīmīgs "bonuss" potenciālajam darbiniekam ir arī citu, ne tikai angļu un krievu valodas zināšanas. Plašāk par tendencēm darba tirgū saistībā ar svešvalodām pastāstīja mācību centra "Skrivanek" vadītājs Vasilijs Ragačevičs. 

- Salīdzinot ar laiku pirms pieciem gadiem, cik ļoti darba tirgū ir palielinājusies svešvalodu prasmju loma?

- Manuprāt, labas svešvalodu zināšanas darba tirgū pirms pieciem gadiem bija tikpat aktuālas, cik tās ir būtiskas šodien. Tas, kas ir ievērojami mainījies, ir darba devēju interese pēc darbiniekiem ar mazāk populāru svešvalodu zināšanām, nekā tas bija pirms pieciem gadiem.

Pirms pieciem gadiem darba tirgū pamatā tika pieprasītas labas angļu un krievu valodas zināšanas, bet pēdējo gadu tendence ir tāda, ka

ļoti aug pieprasījums pēc darbiniekiem ar teicamām skandināvu un vācu valodas zināšanām,

kas varētu būt skaidrojams ar to, ka Latvijā darbību ir sākuši vairāki klientu apkalpošanas centri un uzņēmumi, kuru mātesuzņēmumi atrodas Skandināvijā vai Vācijā.

Arvien biežāk "Skrivanek" mācību centrā interesējas par kaimiņu valodu pratējiem – proti, speciālistiem, kuri varētu strādāt ar klientiem Igaunijā, Lietuvā, Polijā.

- Ja neskaita angļu un krievu valodu, kādas svešvalodas vēl ir pieprasītas darba tirgū?

- Kā jau minēju, tās noteikti ir visas skandināvu valodas un vācu valoda. Salīdzinoši jauna tendence ir pieprasījums pēc poļu, lietuviešu un igauņu valodas speciālistiem, kas varētu būt skaidrojams ar Latvijas uzņēmēju vēlmi būt aktīvākiem kaimiņu tirgos un tendenci lieliem starptautiskiem uzņēmumiem Austrumeiropas un Baltijas valstu galveno biroju atvērt Polijā.

- Runājot par “Skrivanek Baltic” – cik daudzi uzņēmumi izmanto tā pakalpojumus?

- "Skrivanek" mācību centra pastāvēšanas laikā esam organizējuši kursus ļoti plašam klientu lokam, tostarp gan lieliem, vidējiem un maziem Latvijas, gan starptautiskiem uzņēmumiem. Mums ir uzkrāta ievērojama pieredze mācību nodrošināšanā gan privātajā, gan valsts pārvaldes sektorā. Uzņēmumu skaits, kam nodrošinām mācības, protams, katrā mācību semestrī ir dažāds, bet pēdējos gados mums ir ievērojami audzis pieprasījumu skaits un esam patiesi pateicīgi klientiem par uzticību un sadarbību.

Protams, Covid-19 krīze bija un ir jūtama arī mācību sektorā, jo daudzi uzņēmumi šobrīd ļoti piesardzīgi un rūpīgi izvērtē, vai šis ir labākais brīdis investēt darbinieku izglītībā. Taču tendence pamazām kļūst pozitīvāka.

- Cik daudzi darba devēji pārbauda savu darbinieku svešvalodu prasmju līmeni?

- Svarīgi ir zināt, ar kādu mērķi darba devēji pārbauda darbinieku svešvalodu prasmju līmeni. Pirmkārt, ja darba devējs plāno organizēt svešvalodas mācības saviem darbiniekiem, tad tiek organizēts tā saucamais "placement test", tradicionāli tajā ir divas daļas – tiešsaistes tests "Skrivanek" mājaslapā, pēc kura tiek organizēta studentu mutiskā testēšana, lai precizētu praktisko runas iemaņu līmeni, kas ļauj objektīvi noteikt optimālo līmeni ikdienas mācībām. Šāda veida zināšanu un prasmju pārbaude tiek veikta regulāri, jo uzņēmumi un organizācijas veic pieprasījumus samērā bieži, varētu teikt, ka tā ir "Skrivanek" mācību centra ikdiena. Mums ir daudz klientu, kas regulāri organizē svešvalodu mācības saviem darbiniekiem.

Savukārt, ja darba devēja mērķis ir noteikt faktisko darbinieka svešvalodas zināšanu un prasmju līmeni sava uzņēmuma vai organizācijas iekšējām vajadzībām, piemēram, lai noteiktu darbinieku atbilstību veicamajiem pienākumiem vai amatam, "Skrivanek" piedāvā pilnu valodas auditu – tas var notikt klātienē uzņēmumā vai, izmantojot tiešsaistes rīku “Focus”, attālināti, nodrošinot pilnu valodas zināšanu un prasmju izvērtēšanu.

Pēc audita darba devējs saņem detalizētu ziņojumu par katra darbinieka svešvalodas prasmēm attiecīgajā valodā.

Pēdējā laika tendences rāda, ka pieprasījumi pēc neatkarīgā valodas audita darbinieku vai kandidātu valodas prasmju izvērtēšanai sāk pieaugt.

- Kāds ir galvenais tiešsaistes rīka “Focus” mērķis?

- “Focus” mērķis ir efektīvi un visaptverošā veidā pārbaudīt kandidāta svešvalodas prasmes vai noteikt jau esošo darbinieku svešvalodas zināšanu līmeni, taupot darba devēja laiku un finanšu līdzekļus.

Tiešsaistes rīkā “Focus” ir nodrošināti uzdevumi valodas jautājumu jeb gramatikas zināšanu pārbaudei, lasīšanas un klausīšanas izpratnes pārbaudei, kā arī šajā rīkā ir iestrādāts rakstu uzdevums kandidāta rakstīšanas prasmju pārbaudei. Būtiska testa sadaļa ir kandidāta runas prasmju pārbaude, kura notiek ieraksta veidā – kandidāts atbild uz dažāda satura un sarežģītības jautājumiem.

“Focus” rīka priekšrocība ir tā, ka rakstu un runas daļu izvērtē pieredzējis valodu mācību auditors, kas sniedz individuālu atgriezenisko saiti par testējamās personas veikumu, akcentējot priekšrocības un analizējot valodas vai stila neprecizitātes un ieteikumus to labojumiem, respektīvi, testējamā persona redz savu kļūdu analīzi un kas bijis labi paveikts atbilstoši valodas likumībām. Ne visi tiešsaistes rīki piedāvā šādu pieeju, tādēļ "Skrivanek" izstrādātā “Focus” rīka individuālā pieeja katram veiktajam valodas prasmju pārbaudes auditam ir unikāla.

- Vai ir kāds vecums, kad “mācīties jaunu valodu ir par vēlu”?

- Vecuma ierobežojumu nav, tas noteikti ir mīts, kas balstīts stereotipos. Mūsu valodu mācību apmeklētāji ir dažādu paaudžu cilvēki, kas nāk no dažādām nozarēm un kam ir dažādas intereses –

kādam svešvalodas apguve un pilnveide ir nepieciešama sadarbībai ar ārvalstu klientiem vai partneriem, kādam tā ir ceļošana, kādam socializācija ar draugiem un paziņām pasaulē, kādam vienkārši vēlme lauzt stereotipus,

salīdzinot arī iepriekšējo mācību pieredzi padomju laika skolā. Viss ir atkarīgs no indivīda motivācijas un intereses, kā arī pasniedzēja profesionalitātes un harismas, lai iedvesmotu cilvēkus pilnveidoties ar saistošu saturu, aizraujošām aktivitātēm valodas jautājumu apskatei un praktizēšanai, maksimāli tās pietuvinot reālām dzīves situācijām.

Vasilijs Ragačevičs būs viens no runātājiem konferencē RIGA COMM 2020, kas 15. un 16. oktobrī norisināsies starptautiskajā izstāžu centrā “Ķīpsala”.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu