Stāsts par automatizāciju - mūsu nākotni no uzņēmuma InPass skatu punkta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pieredzes stāsts par uzņēmumu digitalizāciju un automatizāciju no SIA “InPass” skatu punkta.

Raivis Ekšteins ir uzņēmuma "InPass" līdzīpašnieks un valdes loceklis. Raivis Ekšteins ir dzimis un audzis Liepājā un sevi sauc par kārtīgu kurzemnieku.

Uzņēmums "InPass" ir dibināts 2017. gadā. Otrs uzņēmuma līdzdibinātājs ir Kaspars Golts. Uzņēmuma mērķis – palīdzēt mūsdienīgiem un uz rezultātu orientētiem uzņēmējiem un privātpersonām izmērīt darba ražīgumu dažādām tehnoloģiskām iekārtām, apstrādāt nepieciešamos datus un nodrošināt sistēmu nepārtrauktu uzraudzību.

Raivim Ekšteinam ir 14 gadu pieredze, gan strādājot, gan vadot informāciju tehnoloģiju uzņēmumus. Kā Ekšteins saka, darbs ar lieliem klientiem un ražotājiem pavēra iespējas nokļūt ražotnēs un ieraudzīt to dažādās problēmas. Pārsvarā nācies strādāt ar informāciju tehnoloģiju saistītām problēmām, kas savukārt lika domāt, ka var vēl ko uzlabot, ka var ko optimizēt un automatizēt. Pirmais uzņēmuma "InPass" uzdevums bija izmērīt noliktavas telpu mitrumu, kur izvietota saražotā gatavā produkcija, kā rezultātā radās pakalpojums - telpu klimata uzraudzība: tas ir risinājums, kas uzrauga telpu klimata trīs galvenos parametrus – temperatūru, gaisa relatīvo mitrumu un spiedienu.

Raivis Ekšteins min: "Pārsvarā jau visi risinājumi, kurus jebkurš uzņēmums ir gatavs automatizēt, izriet no uzņēmēju pieredzes - pārsvarā jau no negatīvās pieredzes, piemēram, vēl viens gadījums – drukas uzņēmumā, kurā es darbojos, cilvēki aizstrādājās un nepaspēja vai aizmirsa pasūtīt tintes kasetnes. Līdz ar to drukāja, līdz beidzās krāsa, taču gadījās, ka piegādātājam vai ražotājam nebija, ko piedāvāt. Radās piespiedu dīkstāve. Rezerves neko neatrisināja – tāpat tās izlietoja un vajadzēja pasūtīt vēl. Līdz ar to tika izveidota sistēma, kas seko līdzi – kad izejmateriāli samazinās zem noteiktā līmeņa, automātiski tiek sūtīts paziņojums piegādātājiem. Tā nu uztaisījām drukas monitoringa risinājumu, kas joprojām ļoti labi funkcionē. Kolēģi strādā, un pēkšņi tiek piegādātas kasetnes. Uzreiz ir skaidrs, ka kādam no printeriem kasetnē tinte ir mazāk par 10 procentiem."

Tā radās "InPass", kas sāka domāt par dažādiem automatizācijas risinājumiem un veidiem, kā ar tehnoloģijām varētu palīdzēt ražotājiem. Ekšteins uzsver, ka daudziem uzņēmumiem Latvijā un ne tikai Latvijā kontroles risinājumi ir morāli novecojuši un nedraudzīgi dažādām mūsdienu ierīcēm. Šobrīd InPass piedāvā laika uzskaites sistēmas, telpu klimata uzraudzības sensorus, drukas monitoringa, ražošanas iekārtu efektivitātes mērīšanas risinājumus, kā arī aplikāciju, lai atvieglotu darba laika uzskaiti būvobjektos un citos objektos, kuros nav elektrības pieslēgums. Uzņēmuma darbs notiek vairākos virzienos, bet kopumā var teikt, ka automatizējam datu savākšanas procesus. Vadītājiem vairs nav jāseko līdzi "Excel" tabulām vai jāveic pieraksti manuāli. Visus datus var ļoti vienkārši savākt ar mūsu aplikāciju un mākoņserverī.

Kā atzīst Raivis Ekšteins: “Mūsu priekšrocība ir arī fakts, ka ļoti viegli varam adaptēties situācijai. Ja klients pastāsta, ko viņš vēlas, nesakām nē – mēģinām izvērtēt, kādas ir mūsu iespējas.”

Uzņēmuma klienti pārsvarā ir dažādu nozaru ražotāji un iestādes, piemēram, "Magnetic Latvia" biznesa inkubatori, kam "InPass" veic laika uzskaiti koprades telpai. Sadarbība ar Liepājas pašvaldības uzņēmumiem gan vēl neesot, taču pašvaldības atbalsts un novērtējums gan ir – "InPass" otro gadu pēc kārtas ir guvis atbalstu Liepājas domes mazo un vidējo komersantu konkursā. Šobrīd uzņēmums izvērtē iespējas paplašināties ne vien ārpus pilsētas, bet arī Latvijas robežām – tiek strādāts pie Lietuvas un Igaunijas tirgiem. Ir sākta veiksmīga sadarbība ar Balkānu valstīm.

Jāpiebilst, ka InPass kopā arī Liepājas universitāti ir projektu konkursa Eurostars - 2 uzvarētāji. Programma Eurostars - 2 atbalsta pētniecībā un attīstībā iesaistītus mazos un vidējos uzņēmumus, kas attīsta inovatīvus produktus, tehnoloģijas vai pakalpojumus ar mērķi panākt priekšrocības to tirgus konkurētspējā. Programmas ietvaros abi sadarbības partneri izstrādās inovatīvu risinājumu kuģniecības nozarei. Ar šo projekta pieteikumu InPass uzsver, ka digitalizācija un automatizācija nākotnē neizbēgami skars un ir nepieciešama gandrīz jebkurai nozarei.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras rīkotā Iespēju festivāla “Uzņēmēju dienas Kurzemē 2020” laikā 9. oktobrī norisināsies Biznesa forums, kura ietvaros tiks aplūkotas būtiskākās izmaiņas ražošanas sfērā: kas noticis pēdējo piecu gadu laikā un kādas ir paredzamās pārmaiņas tuvāko 10 gadu laikā. Pasaule nemitīgi mainās un attīstās, ražojošie uzņēmumi nemitīgi ievieš ko jaunu, digitalizē un automatizē dažādus procesus, uzsverot, ka konkurētspējas atslēga ir nevis stāvēšana tur, kur bija pirms pāris gadiem, un nav pat iešana kopsolī ar laiku, bet gan tā apsteigšana.

Visiem interesentiem ir iespēja apmeklēt ekspertu diskusijas klātienē vai skatīties tiešraidē portālā TVNET. Pilna foruma programma un iespēja reģistrēties dalībai šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu