Kariņš: Visiem strādājošajiem Latvijā nodokļi ir jāmaksā proporcionāli līdzīgi (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš kopīgās ar Francijas prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš kopīgās ar Francijas prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Visiem strādājošajiem Latvijā nodokļi ir jāmaksā proporcionāli līdzīgi, piektdien valdības ārkārtas sēdē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Piektdien Ministru kabinets ārkārtas sēdē lemj par izmaiņām nodokļos no 2021.gada, kas paredz ierobežot gan mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu, gan mainīt autoratlīdzību izmaksas sistēmu. Daži pieaicinātie uzņēmēju organizāciju pārstāvji pauda, ka izmaiņas paredzēts ieviest pārāk ātri.

Valdības sēdes laikā Kariņš uzsvēra, ka alternatīvo nodokļu režīmu izmaiņas tiek veiktas ar nolūku, lai šos režīmus sakārtotu un attiecīgi arī varētu mazināt slogu vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem.

Premjers gan piebilda, ka šīs izmaiņas nepadarīs nodokļu sistēmu vienlīdzīgāku, jo MUN turpmāk tiks noteikts 25%, savukārt standarta nodokļu režīmā strādājošajiem nodokļu slogs būs 50-60% robežās. 

"Bet tā būs mazāka plaisa, nekā tā ir patlaban," piebilda premjers.

Kariņš arī uzsvēra, ka nodokļu izmaiņu mērķis ir panākt atalgojuma nodokļu sloga samazināšanos, un to var panākt pakāpeniski, ja visi Latvijā strādājošie iesaistīsies nodokļu nomaksā līdzīgā proporcijā.

Tāpat Ministru prezidents atzina, ka pavasarī Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktā ārkārtējā situācija parādīja, ka 70 000 darba ņēmēju nav sociāli aizsargāti, un valdība koncentrēja darbu, lai palīdzētu šiem cilvēkiem, mazāk pievēršoties ekonomikas veicināšanai.

Valdības sēdes laikā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pateicās visiem tiem, kas strādā vispārējā nodokļu režīmā. 

"Viņi maksā ne īpaši konkurētspējīgus nodokļus Baltijas mērogā, bet mēs ejam uz nodokļu mazināšanu. Valdības piedāvātās izmaiņas alternatīvajos nodokļu režīmos ne tuvu nav tam, ko maksā normālā nodokļu režīmā strādājošie," sacīja finanšu ministrs.

Arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) norādīja uz negodīgu situāciju, ko veicina atšķirīgi nodokļu režīmi. Viņš norādīja, ka Latvijā ekonomiku uztur vairāk nekā 120 000 uzņēmumu, no kuriem daļa ir valsts kapitālsabiedrības, bet kopējais nodokļu maksātāju skaits nepalielinās.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu