Radošo profesiju pārstāvji: Izmaiņas autoratlīdzību režīmā ir netaisnīgas (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes un monētas.
Eiro banknotes un monētas. Foto: Edijs Pālens / LETA

Finanšu ministrijas izstrādātajā priekšlikumā par plānotajām izmaiņām autoratlīdzību sistēmā ir saskatāma arī radošo personu diskriminācija, sarunā ar aģentūru LETA norāda vairāki radošo profesiju pārstāvji.

Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) priekšsēdētājs Arno Jundze uzskata, ka ar plānotajām izmaiņām autoratlīdzību sistēmā Finanšu ministrija pasliktinās radošo personu stāvokli, un tas nav pieņemami.

Jundze pauda neizpratni par FM priekšlikumu, kas pēc būtības Covid-19 pandēmijas laikā varētu pasliktināt radošo personu finansiālo situāciju un "apgrūtināt jau tā miglainās iespējas strādāt profesijā un izdzīvot".

Savukārt tēlnieks Kristaps Gulbis aprēķinājis, ka, attiecinot Finanšu ministrijas priekšlikumu uz vienu autordarbu, nodokļu slogs pieaug trīs reizes, bet "neto peļņa" ir aptuveni trīs reizes mazāka. Gulbis uzsvēra, ka šāds ienākumu samazinājums radošajiem cilvēkiem ir ārkārtīgi būtisks.

Gulbis pastāstīja, ka mākslinieki un tēlnieki plāno nākt klajā ar saviem priekšlikumiem. Viens no tiem ir saglabāt autoratlīdzībām līdzšinējo nodokļu apmēru un 80% no šīs summas novirzīt valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI), bet 20% - iedzīvotāju ienākumu nodoklim (IIN). Tāpat plānots piedāvāt, ka autoratlīdzību līgumus var slēgt tikai tie cilvēki, kurām ir radošās personas statuss.

Gulbis pavēstīja, ka viens no publiskajā telpā minētajiem iemesliem plānotajām izmaiņām ir saistīts ar to, ka autoratlīdzības saņem ne tikai radošā darba veicēji, tomēr, viņa ieskatā, FM piedāvājumā nekas neliecina par to, ka ir domāts, kā samazināt to cilvēku skaitu, kas slēdz autoratlīdzības līgumus.

Jundze pauda cerību, ka diskusijās iesaistīsies arī žurnālisti.

"Arī mediju īpašniekiem vajadzētu skaļi izteikt savas domas un pateikt, ka tādā režīmā, kāds tiek piedāvāts, nespēs eksistēt,"

sacīja LRS priekšsēdētājs.

"Tas ir absurdi! Ja no autoratlīdzības plāno ieturēt 25%, radošās personas gribētu saņemt to, kas pienākas visiem, proti, pilnu sociālās apdrošināšanas pakalpojumu grozu," akcentēja Jundze.

Tāpat viņš skaidroja, ka līdz šim radošā darba veicēji varēja no autoratlīdzības atskaitīt autoru attaisnotos izdevumus, bet pēc 2021.gada tikai vienā no piedāvātajiem nodokļu režīmiem attaisnotie izdevumi tiek saglabāti. Jundze skaidroja, ka, vadoties pēc FM piedāvājuma, autoram maksās vairāk, bet saņems viņi - mazāk.

"Skaidrs, ka problēmas būs gan tiem, kas saņem salīdzinoši mazās autoratlīdzības, gan tiem, kuru autoratlīdzības mērāmas vairāku desmitu tūkstošos.

Var redzēt, ka izmaiņas autoratlīdzību režīmā izstrādājuši cilvēki, kuri nesaprot reālo situāciju,"

uzsvēra Jundze.

"Pēc būtības viņi piedāvā likvidēt autoratlīdzības kā tādas, atstājot tikai nosaukumu. Aizbildināšanās ar mākslinieku un citu radošo darbu veicēju sociālu aizsardzību ir smalks reklāmas gājiens," uzskata Kristaps Gulbis, norādot, ka

radošo savienību pārstāvji apsver iespēju pieprasīt arī finanšu ministra Jāņa Reira (JV) demisiju, jo FM piedāvātais neesot orientēts uz valsts ilgtspēju.

Pēc tēlnieka domām, ja mūsdienīgā, demokrātiskā un eiropeiskā valstī, kāda ir Latvija, FM nāk klajā ar šādu piedāvājumu, ministram ir jāatkāpjas. Gulbis pauda cerību, ja mediķiem izdevās panākt finansējuma palielinājumu algām, tad līdzīgas iespējas ir arī radošā darba veicējiem.

"Mediķu panāktais dod cerību, ka arī mēs atradīsim dzirdīgas ausis Saeimā, lai šādas izmaiņas netiku pieņemtas," akcentēja mākslinieks.

Savukārt Arno Jundze norādīja, ka FM priekšlikumā ir saskatāma arī radošo personu diskriminācija, piemēram, slimības pabalstu maksās tikai no 11.dienas, patlaban nav skaidrs, vai radošās personas varēs pretendēt uz kādu nodokļu atlaidi, ja viņa atbildībā ir apgādājamas personas.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets piektdien atbalstīja izmaiņas autoratlīdzības saņēmēju IIN maksāšanas režīmā.

Ministru kabineta ārkārtas sēdē izskatīja FM sagatavotus grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Likumprojekts paredz veikt izmaiņas līdzšinējā autoratlīdzības ienākuma saņēmējam piemērotajā IIN maksāšanas režīmā. Tā mērķis ir samērīga nodokļu sloga uzlikšana autoratlīdzības ienākumam, kā arī nodokļu - IIN un VSAOI - režīma vienkāršošana.

Likumprojekts paredz, laika periodā no nākamā gada 1.jūlija līdz 31.decembrim piemērot īpašu nodokļa maksāšanas režīmu autoratlīdzības saņēmējiem, kuriem atlīdzību izmaksā ienākuma izmaksātājs, kas nav mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija, un kuri nav reģistrējuši saimniecisko darbību.

Nākamā gada otrajā pusgadā personai, kas saņem autoratlīdzību un nav reģistrējusi saimniecisko darbību, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli 25% apmērā, no kura 80% tiek novirzīti VSAOI, bet 20% - IIN.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu