"Elektroniskie sakari": Latvijas priekšrocība ir ļoti attīstītās sakaru tehnoloģijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas priekšrocība ir ļoti attīstītās sakaru tehnoloģijas, ļoti labs pārklājums esošajos 4G tīklos un ļoti augsta gatavība nodrošināt 5G tīkla darbību tajā brīdī, kad tas būs nepieciešams, intervijā aģentūrai LETA stāstīja konferences "5G Techritoy" direktors un VAS "Elektroniskie sakari" Attīstības un klientu vadības departamenta direktors Neils Kalniņš.

Viņš atzīmēja, ka novembrī norisināsies trešais "5G Techritory" forums, un starp galvenajiem secinājumiem ir vairākas nozīmīgas lietas, ko Latvija ir ieguvusi no šī foruma. Pirmkārt, šī foruma iespaidā vairāki starptautiski uzņēmumi ir izlēmuši sākt darbību Latvijā, piemēram, IMC, kas ir mākoņos balstītas sakaru sistēmas piedāvātājs, "Deutsche Telekom" meitasuzņēmums. Šis uzņēmums pēc pirmā foruma izlēma Latvijā izveidot 30 jaunas darba vietas augsti kvalificētiem inženieriem.

Tāpat kompānija "Cognizant" pagājušajā gadā, piedaloties forumā, izlēma aktivizēt darbību Latvijā. Kā stāstīja Kalniņš, "Cognizant" veido daļu no lielā sapņa par Latviju kā 5G tehnoloģiju izmēģinājuma platformas jeb "testbed" zemi.

Viņš piebilda, ka 5G tīkls nav nekāda "sēne", kas izaug rudenī pēc lietus - tas ir tīkls, kas tiks izveidots ātri tajā brīdī, kad tas būs nepieciešams. Patlaban šī nepieciešamība pēc 5G tīkla vēl ir tapšanas procesā ne tikai Latvijā, bet arī globāli. Kā norādīja Kalniņš, pasaulē vēl ir daudz valstu, kas ir stipri tālu pat no 4G tīkla. "5G tīkls agri vai vēlu būs nepieciešams, jo esošais tīkls būs pārblīvēts un būs nepieciešamība pēc jauniem sakaru risinājumiem," sacīja "Elektroniskie sakari" pārstāvis.

Pēc Kalniņa stāstītā, līdz ar 5G konferenci Latvijas ieguvums ir tas, ka globālie spēlētāji atpazīst Latviju kā vietu, kur ir augsta gatavība 5G tehnoloģijām. Viņi Latvijai piesaista augsti kvalificētus speciālistus, izmanto savas globālās iespējas, lai attīstītos. Tas viss kopumā vairo Latvijas konkurētspēju un konkrētās nozares kompetenci.

"Tas ir izcils starts augstas pievienotās vērtības radīšanai. 5G forums, manuprāt, ir devis racionālus un praktiskus ieguvumus šādas pievienotās vērtības vairošanai," atzina Kalniņš.

Jau ziņots, ka no 11.novembrim līdz 12.novembrim Rīgā 5G tehnoloģiju konference notiks trešo reizi. Šī gada foruma nosaukums "Gads pēc 5G ieviešanas: pirmā pieredze un mācība nākotnei". Pielāgojoties situācijai pasaulē, pirmo reizi pasākums notiks virtuāli, konferences saturu straumējot no centrālās norises vietas "Vefresh" inovāciju kvartālā Rīgā.

"5G Techritory" ir ikgadējs 5G ekosistēmas forums, ko organizē "Elektroniskie sakari". Tā ir platforma 5G tehnoloģiju sekmīgai attīstībai un komercializācijai, ar mērķi atbalstīt Baltijas jūras valstu sabiedrības, ekonomikas un uzņēmējdarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu