Lēnām sasilst pat dziļākās okeāna daļas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: Unsplash

Lai arī okeānu virsma ir absorbējusi lielāko daļu globālās sasilšanas rezultātā radītā siltuma, ūdens cirkulācija lēnām liek sasilt arī okeāna dziļākajām daļām.

ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes pētnieki novērojuši sasilšanas modeli dziļākajās Atlantijas okeāna daļās. Izanalizējot reģistrēto informāciju par temperatūru četrās okeāna vietās Argentīnas baseinā no 2009. līdz 2019. gadam, zinātnieki noskaidroja, ka visās vietās okeāns atkarībā no dziļuma sasilis par 0,02 līdz 0,04 grādiem pēc Celsija.

Viena no temperatūras mērīšanas ierīcēm tika nolaista 4757 metru dziļumā, kur gada laikā tika identificētas pārsteidzoši mainīgas temperatūras.

“Gadiem cilvēki uzskatīja, ka okeāna dzīlēs viss ir kluss un mierīgs. Tur nav kustības. Tur nav izmaiņu. Tomēr katru reizi, kad mēs dodamies uz turieni, mēs novērojam to, ka okeāns ir daudz sarežģītāks, nekā tiek uzskatīts,” skaidroja okeanogrāfs Kriss Meinens.

Daļa no mistērijas ir saistīta ar konkrēto vietu. Okeāns ir ārkārtīgi dziļš, kas nozīmē to, ka iegūt reālā laika ilgtermiņa datus ir diezgan sarežģīti. Tomēr pēdējās aplēses, kas balstītas uz klimata modeļiem un mērījumiem, liecina, ka dažas dziļākās okeāna daļas kļūst siltākas ūdens cirkulācijas dēļ.

Kopumā okeāna dzīlēs tika nolaistas četras ierīces, parādot to, kas gadu laikā ir patiesībā tur ir noticis. Arī seklākajās okeāna daļās (1360 un 3535 metru dziļumā) temperatūru izmaiņas bija daudz lielākas, nekā zinātnieki gaidīja.

Kā tas viss ietekmēs ekosistēmu vai laikapstākļus, joprojām nav zināms, tomēr, ņemot vērā, cik svarīga ir okeāna ūdens cirkulācija un temperatūras globālajai klimata sistēmai, šīs nav pārāk labas ziņas.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Geophysical Research Letters”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu