+$490 miljardi: 10 miljardieri, kas pēc Trampa ievēlēšanas nopelnījuši visvairāk (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Desmit veiksmīgākie amerikāņu miljardieri Donalda Trampa prezidentūras laikā kļuvuši par 490 miljardiem dolāru bagātāki. Kopumā Trampa prezidentūra miljardieriem ir vērtējama ar treknu pluszīmi. Kopumā kopš Trampa stāšanās prezidenta amatā fondu tirgus ir pieaudzis par 60%, kas ir ļāvis miljardieriem palielināt savas bagātības.

Kā norāda “Forbes”, daudzi miljardieri no veiksmīgāko desmitnieka savu bagātību audzējuši vairākas desmitgades – gan kad pie varas bijuši republikāņi, gan arī demokrāti. Viņi ir bijuši bagātāko cilvēku pasaulē vēl ilgi pirms tam, kad Tramps uzvarēja vēlēšanās.

Tiesa gan, kopš 2016. gada novembrī šie miljardieri nopelnījuši ļoti lielu naudas summu. Visticamāk, arī cita kandidāta uzvaras gadījumā šiem miljardieriem būtu izdevies nopelnīt lielu naudas summu.

1. Džefs Bezoss

Aktīvu vērtība - 189 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada vēlēšanām - 121 miljards

Neilgi pirms tam, kad Tramps uzvarēja prezidenta vēlēšanās, “Amazon” dibinātājs un ģenerāldirektors Džefs Bezoss bagātnieku sarakstā apsteidza leģendāro investoru Vorenu Bafetu un ieņēma otro vietu bagātāko amerikāņu sarakstā. Pēdējo četru gadu laikā viņa bagātības ir pieaugušas par 121 miljardu dolāru – tas šobrīd ir vairāk nekā jebkura cita miljardiera īpašumā.

Tramps gan nav saudzējis “Amazon” – ne reizi vien uzņēmums ir saņēmis prezidenta kritiku par to, ka “Amazon” iznīcinot ASV pasta sistēmu un negatīvi ietekmē tradicionālo veikalu biznesu, kas nenodarbojas ar tirdzniecību internetā. Tā ir sāpīga tēma Trampam, jo viņa biznesa impērija ir nesaraujami saistīta ar tirdzniecību un komercplatību īri.

Tomēr kopš 2016. gada beigām interneta giganta akcijas ir kļuvušas dārgākas par teju 300%. Šā gada augustā Bezoss kļuva par pirmo cilvēku pasaulē, kura bagātību apjoms sasniedza 200 miljardus dolāru. Tas viss – arī pēc Bezosa šķiršanās, pēc kuras viņš atdeva ceturto daļu “Amazon” akciju savai bijušajai sievai.

Ja nebūtu bijusi šķiršanās, iespējams, šodien Bezosa bagātību vērtības sasniegtu 250 miljardus dolāru.

2. Īlons Masks

Aktīvu vērtība - 90 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada vēlēšanām - 79 miljardi

Pēdējo četru gadu laikā Īlona Maska dzīvē daudz kas ir mainījies. Pēc Trampa uzvaras Masks tika iekļauts Baltā nama biznesa konsultatīvajā padomē, bet 2017. gadā viņš to pameta pēc Trampa paziņojuma par izstāšanos no Parīzes klimata vienošanās.

2016. gada novembrī “Tesla Motors” kapitalizācija sastādīja 28 miljardus dolāru. Pēc strauja akciju vērtības pieauguma pašlaik “Tesla” vērtība ir 400 miljardi dolāru – vairāk nekā jebkuram citam autobūves uzņēmumam pasaulē.

Pateicoties akciju vērtības pieaugumam un rekordlielām prēmijām, četru gadu laikā Masks ir kļuvis par teju 80 miljardiem dolāru bagātāks. Tā, piemēram, viņa privātā kosmosa kompānija “SpaceX” piesaistīja 3,8 miljardu lielu finansējumu, un tagad tās vērtība sasniedz 46 miljardus dolāru.

Pēc Trampa ievēlēšanas Masks dibināja uzņēmumu “The Boring Company”, kas nodarbojas ar pazemes tuneļu būvniecību.

3. Stīvs Balmers

Aktīvu vērtība - 73 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada vēlēšanām - 44 miljardi

Tāpat kā citi tehnoloģiju giganti, arī “Microsoft” četru gadu laikā ir ievērojami audzējusi savu vērtību. Šā uzņēmuma vērtspapīru vērtība ir pieaugusi par vairāk nekā 250%, kas atstājusi pozitīvu iespaidu uz kompānijas bijušā ģenerāldirektora bagātību apjomu, jo viņam joprojām pieder nedaudz akciju.

Vēl viena nozīmīga Balmera investīcija – basketbola kluba Losandželosas “Clippers” iegāde 2014. gadā. Tolaik viņš iegādājās basketbola klubu par 2 miljardiem dolāru, bet pašlaik kluba vērtība tiek lēsta 2,6 miljardos dolāru.

Miljardiera sieva Konija Balmere ir ziedojusi līdzekļus demokrātu partijas prezidenta amata kandidāta Džo Baidena kampaņai. Tas ir vienīgais zināmais gadījums no desmit veiksmīgākajiem miljardieriem, kurš ir ziedojis kādam no prezidenta amata kandidātiem.

4. Marks Zakerbergs

Aktīvu vērtība - 96 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada vēlēšanām - 44 miljardi

“Facebook” dibinātājam Zakerbergam Trampa prezidentūras sākumposms noteikti nav bijis no tiem mierīgākajiem. Viņu ne reizi vien kritizējuši gan demokrāti, gan republikāņi. Republikāņi apsūdzēja “Facebook” naida runas un dezinformācijas nekontrolētā izplatīšanā.

2018. gadā Zakerbergam nācās sniegt liecības ASV Kongresā, kur vīrietis saskārās ar milzīgu kritikas vilni saistībā ar “Facebook” lietotāju datu pārdošanu. Tomēr apmēram četrus gadus pēc pagājušajām vēlēšanām ASV sociālā tīkla akcijas pieauga par 110%, kas miljardierim palīdzēja savas bagātības audzēt teju par pusi.

5. Dens Gilberts

Aktīvu vērtība - 44 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada vēlēšanām - 39 miljardi

Ņemot vērā vēsturiski zemākās procentu likmes hipotekāro kredītu iegūšanai, pieteikumi pēc tiem ASV strauji pieauga. Neviens nespēja nopelnīt vairāk no šā fenomena kā hipotēku bankas “Quicken Loans” dibinātājs Dens Gilberts. Augustā viņš veica “Quicken Loans” māteskompānijas “Rocket Companies” akciju kotēšanu biržā, kur šī kompānija tika novērtēta ar 36 miljardiem dolāru. Tramps 2017. gadā Gilbertu nodēvēja par “lielisku draugu” un “lojālu sabiedroto”.

6. Bils Geitss

Aktīvu vērtība - 117 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada - 35 miljardi

Bila Geitsa investīciju portfeļa vērtība, kurā ietilpst daļas desmitos privātu un sabiedrisku uzņēmumu, ir palielinājusies proporcionāli fondu tirgu pieaugumam. Tāpat kā Balmers, arī Geitss joprojām ir “Microsoft” akcionārs. 2020. gada martā viņš pameta direktoru padomi, lai vairāk laiku veltītu filantropijai. Viņa labdarības fonds “Bill & Melinda Gates” ir ziedojis vairāk nekā 350 miljonus dolāru cīņai pret Covid-19 pandēmiju, tostarp ziedots arī vakcīnas, zāļu un eksprestestu izveidei, tāpat to piešķiršanai nabadzīgāko valstu iedzīvotājiem.

7. Elisa Voltone

Aktīvu vērtība - 67 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada - 33 miljardi

Pēc Sema Voltona nāves 1992. gadā viņa bērni Elisa, Džims un Robs mantoja tēva dibināto lielveikalu tīklu “Walmart”. Trampa prezidentūras laikā biznesa impērijas mantinieki kļuva teju divas reizes bagātāki tāpēc, ka “Walmart” akciju vērtība četru gadu laikā ir pieaugusi par 105%. Pandēmijas karstākajā laikā pieauga arī “Walmart” tīmekļa pārdošanas rezultāti, bet kompānijas vērtība sasniedza rekordlielus rādītājus.

Esot pārliecināti republikāņi, Elisa, Džims un Robs Voltoni šogad nav veikuši nevienu ziedojumu Trampa priekšvēlēšanu kampaņai, bet citi Voltonu ģimenes locekļi pauduši atbalstu demokrātu partijas kandidātam Džo Baidenam.

Janvārī Voltonu ģimenes locekle Kristija ziedoja 20 000 dolāru projektam “The Lincoln Project”, kā mērķis ir novērst Trampa atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā. Tikmēr viņas dēls Lūkass Voltons ziedoja 5600 dolāru Baidena kampaņai.

8. Džims Voltons

Aktīvu vērtība - 67 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada - 32 miljardi

9. Robs Voltons

Aktīvu vērtība - 66 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada - 33 miljardi

10. Lerijs Elisons

Aktīvu vērtība - 79 miljardi dolāru

Pieaugums kopš 2016. gada - 30 miljardi

Elisons ir viens no nedaudzajiem Silīcija ielejas miljardieriem, kas publiski paudis atbalstu prezidentam Trampam. Kopš 2016. gada “Oracle” dibinātājs un direktoru padomes priekšsēdētājs kļuvis bagātāks par 30 miljardiem, pateicoties viņa kompānijas akciju vērtības pieaugumam. Nesen “Oracle” saņēma apstiprinājumu no Baltā nama, kas ļaus uzņēmumam glabāt populārās Ķīnā radītās lietotnes “TikTok” lietotāju datus. Tā ir daļa no darījuma, ko veica “ByteDance” no vienas puses, bet “Walmart” un “Oracle” no otras puses. Pēc 2016. gada vēlēšanām “Oracle” vērtība ir pieaugusi par 52%.

Elisons nav veicis tiešus ziedojumus Trampa priekšvēlēšanu kampaņai, lai gan 2020. gada februārī viņš ļāva veikt līdzekļu un ziedojumu vākšanu prezidentam Trampam vienā no saviem īpašumiem. Pēc tam vairāki darbinieki pameta darbu “Oracle”, šādi izsakot savu protestu.

Martā Elisons publiski pauda atbalstu Trampam: “Mums var būt tikai viens prezidents. Nedomāju, ka viņš ir nelabais, taču es viņu atbalstu un gribu, lai Trampam viss ir labi,” teica Elisons.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu