Dolārs zaudējis galvenās valūtas godu SWIFT sistēmā (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Starptautiskajā maksājumu sistēmā SWIFT būtiski samazinājies darījumu skaits, kas veikts ar dolāriem. Tas skaidrojams ar to, ka dolārs kopš marta zaudējis 11% no savas vērtības.

Pirmo reizi kopš 2013. gada februāra par SWIFT sistēmā vadošo valūtu kļuvis eiro, jo ar šo valūtu veikts lielākais skaits darījumu. Par to ziņo “Bloomberg”, atsaucoties uz SWIFT sniegto informāciju par oktobri.

Oktobrī SWIFT sistēmā ar eiro tika veikti 37,82% no starpbanku darījumiem. Tas ir par 6% vairāk nekā 2020. gada sākumā. Savukārt darījumu īpatsvars, kas veikts ar dolāriem, veido 37,64% no kopējā apjoma. Visvairāk darījumu ar dolāriem tika veikti 2015. gada aprīlī, kad no visām transakcijām, kas veiktas SWIFT sistēmā, 45,3% tika veikti ar dolāriem.

Aģentūra “Bloomberg” norāda, ka galvenais iemesls, kādēļ dolāra loma starpbanku maksājumos samazinās, ir valūtas vērtības kritums, kamēr, piemēram, eiro šogad ir daudz stabilākās pozīcijās.

Trešā populārākā valūta starpbanku maksājumu sistēmā oktobrī bija britu mārciņa, ceturtā – Japānas jena, un piektā – Kanādas dolārs, kas no pirmā piecinieka izspiedis Ķīnas juaņu.

Oktobrī ar Ķīnas juaņu tika veikti vien 1,66% darījumu, kas ir sliktākais rādītājs kopš 2020. gada aprīļa.

Starpbanku informācijas nodošanas un maksājumu veikšanas sistēma SWIFT apkalpo starptautiskos naudas pārvedumus starp 11 000 finanšu iestādēm 200 pasaules valstīs.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu