Viena Rīgas krustojuma skarbā statistika - 64 sarkanās gaismas pārkāpumi dienā (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Braukšana pie luksofora aizliedzošā signāla kļuvusi par hronisku pārkāpumu, tāpēc vairākās vietās Latvijā uzstādītas ierīces, kas spēj to fiksēt.

Jānis Vanks, DBS autoskolas direktors: "Tādas vietas ir divas. Brīvības un Krustabaznīcas ielu krustojums. Otra vieta ir Liepājā. Pagaidām iekārtas darbojas izmēģinājuma režīmā, un pieķertie pārgalvji soda kvītis nesaņem. Bet vajadzētu."

Kāpēc mēs par to runājam? Tāpēc, ka statistika ir diezgan biedējoša. Vidēji šajā krustojumā sarkanās gaismas pārkāpēji ir 64 autovadītāji dienā.

Braukšana pie aizliedzošā luksofora signāla ir rupjš un ārkārtīgi bīstams satiksmes noteikumu pārkāpums. Ne visi, kas tā dara, ir narkomāni vai recidīvisti. Jānis Vanks uzskata, ka vainojama mūžīgā steiga.

Jānis Vanks: "Visu laiku liekas: ja tagad braukšu mazliet ātrāk vai neievērošu kādu signālu, tad nokļūšu galapunktā ātrāk. Realitātē 99% gadījumu tā nav."

Luksoforu darbības režīmi un plūsmas ātrums Rīgā jau sen pierādījuši, ka kārtīgie autovadītāji un rupjie pārkāpēji tik un tā satiekas pie nākamā luksofora.

Jānis Vanks: "Es vienmēr aicinu uzdot sev jautājumu, vai tas risks ir tās sekundes vai vispār neiegūtā laika vērts?"

Turklāt mēs apskatām tikai vienu T veida krustojumu. Pareiziniet 64 pārkāpumus dienā ar vismaz lielākajiem regulējamiem Rīgas krustojumiem.

Jānis Vanks: "Iedomājieties, cik daudz ir tādas varbūtības, ka gadās ļoti nopietnas sadursmes."

Sods par braukšanu pie sarkanās gaismas ir pietiekami bargs, līdz pat 140 eiro un 4 soda punkti.

Drošas braukšanas skolas direktors gan atzīst, ka dažkārt vadītāji veic šo pārkāpumu arī aiz nezināšanas vai neuzmanības. Piemēram, blīvā satiksmē ne vienmēr skaidri saprotamas krustojuma robežas, sevišķi, ja krustojums ir plašs. To viegli varētu labot. Labs piemērs ir jaunie horizontālie apzīmējumi Maskavas ielā iepretim tirdzniecības centram Akropole.

Tomēr nekādas svītras neatceļ autovadītāju atbildību. Jācer, ka jaunā uzraudzības sistēma liks kādam apdomāties un neapdraudēt sevi un citus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu