Ceturtdien lems par vēl stingrākiem ierobežojumiem Covid-19 izplatīšanas mazināšanai (66)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Covid-19 izplatības ierobežošanai Ministru kabinets vienojies par stingrākiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem no 21.decembra, tomēr gala lēmums tiks pieņemts ceturtdien, 17.decembrī.

Valdība lēmumu par lokdaunu (stingra vai daļēja izolācija mājoklī) no 21. decembra pieņems ceturtdien.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien žurnālistiem stāstīja, ka ceturtdien valdība lems par jauniem ierobežojumiem, kas stāsies spēkā 21.decembrī un būs spēkā trīs nedēļas.

"Mēs zaudējam vidēji 10 cilvēku dzīvības dienā, kas nav pieņemami,"

atzina premjers.

Ministru prezidents aicināja sabiedrību izmantot gaidāmo svētku klusuma periodu, lai būtiski panāktu saslimstības samazināšanos. Viņš esošos apstākļus veselības aprūpes sistēmā nodēvēja par "kara medicīnu".

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 587 jauni Covid-19 gadījumi, bet pieci sasirgušie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Pēc Kariņa teiktā, plānotie ierobežojumi neskars pārvietošanās brīvību. 

Vienlaikus valdība ceturtdien lems par par 1.-6.klases skolēnu brīvdienu pagarināšanu par vienu nedēļu.

Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs pauda, ka epidemioloģiskā situācija Latvijā ir nelabvēlīga un ka vairāki tūkstoši cilvēki ir bijuši kontaktā ar Covid-19 pozitīvām personām.

"Mums nav kolektīvās imunitātes, tādēļ nevar sagaidīt, ka vīruss izzudīs pats no sevis," uzsvēra infektologs.

Pēc esošajām tendencēm un cilvēku paradumiem, vīrusa izplatība nesamazināsies, pauda Perevoščikovs.

Veselības ministre Ilze Viņķele atklāja, ka tiks pārskatīts pieļaujamās tirdzniecības apjoms, kas gan neskars pārtikas produktu un pirmās nepieciešamības preču iegādi.

Pirms lēmuma pieņemšanas sēdē tika uzklausīta informācija par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti, noslodzi, testēšanu un situāciju ģimenes ārstu praksēs, kā arī analizēta iedzīvotāju uzvedība ar Covid-19 saistīto ierobežojumu efektivitāte.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ situācija Latvijas ārstniecības iestādēs vērtējama kā kritiska. Ja arī turpmāk ik dienu saslims ap 600 cilvēku dienā, sagaidāms, ka līdz gada beigām hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits sasniegs vismaz tūkstoti; slimnīcas būs pārpildītas.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu