Ierobežojumu efekts pierobežā: Valkas iedzīvotāji dodas iepirkties Igaunijas veikalos (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Selver

Lētāku preču, it īpaši alkoholisko dzērienu iegāde, daudzus igauņus ir vilinājusi uz Latviju. Tomēr viens no jaunākajiem Latvijas valdības noteiktajiem ierobežojumiem, kas paredz nepārtikas preču un alkohola tirdzniecības liegumu brīvdienās, ir izraisījis pretēju efektu – daudzi latvieši no Valkas dodas iepirkties uz Valgu, vēsta Igaunijas laikraksts “Postimees”.

Valkas pašvaldība Latvijas – Igaunijas pierobežā gaida, ka Latvijas valdība garantēs izņēmumu pierobežas pilsētā esošajiem veikaliem, jo pašlaik kopš 5. decembra spēkā ir nosacījums, ka drīkst būt atvērti pārtikas veikali un aptiekas, kas brīvdienās pārdod tikai pirmās nepieciešamības preces un medikamentus, savukārt tabakas izstrādājumu un alkohola tirdzniecība ir liegta.

Tomēr jau pašlaik Valkas iedzīvotāji izmanto faktu, ka uz Valkas un Valgas iedzīvotājiem karantīnas noteikumi neattiecas, līdz ar to iedzīvotāji no Latvijas puses var iepirkties Igaunijas pusē, un, atgriežoties mājās, viņiem nav jāievēro pašizolācija.

Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis sacīja, ka nedēļas nogalē pie lielveikaliem Valgā bija vērojams krietni lielāks automašīnu skaits ar Latvijas numurzīmēm, nekā parasti.

Krauklis ir nosūtījis Latvijas valdībai lūgumu noteikt izņēmumu Valkas veikaliem pārdot ne tikai alkoholu, bet arī citas nepārtikas preces.

“Protams, šonedēļ nekādi izņēmumi netiks pieļauti, taču mums ir jāpanāk, lai tā kļūst par realitāti pirms Ziemassvētkiem,” teica Krauklis.

Savukārt Valgas lielveikalu runaspersonas sacīja, ka tik tiešām var novērot latviešu pircēju pieaugumu jau kopš pirmās nedēļas nogales, kad Latvijā stājās spēkā ierobežojumi.

“Pagājušās nedēļas nogalē Valgas “Rimi” pircēju skaits palielinājās par 10%. Tāpat alkohola pārdošanas rādītāji ievērojami palielinājās – par 200%. Līdz ar to varam teikt, ka vismaz pierobežas joslā Igaunijas ekonomika sajūt pozitīvas sekas no Latvijas valdības noteiktajiem ierobežojumiem,” norāda “Rimi Estonia” pārstāve Katrīna Batsa.

Savukārt “Maxima” Igaunijas nodaļas pārdošanas daļas vadītāja Marge Kikasa sacīja, ka Valgas veikalā ir vērojams alkohola tirdzniecības apjoma pieaugums.

“Mēs redzam, ka alkohola tirdzniecības apjoms šajā laikā ir divreiz lielāks nekā pērn šajā laikā. Noteikti šie rādītāji ir augstāki, pateicoties Latvijā noteiktajiem ierobežojumiem. Jāņem vērā, ka noteikti arī Latvijas pusē ir kritušies tirdzniecības apjomi, jo igauņi nevar brīvi doties uz Latviju un iegādāties alkoholu un citas preces, kā tas bija pirms ierobežojumiem,” teica Kikasa.

Valgas “Selver” menedžere Esta Jerve arī piebilda, ka pēdējo nedēļas nogaļu laikā ir vērojams būtisks pircēju pieaugums Valgas veikalos.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijā decembra sākumā tika pieņemti stingrāki ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai. To dēļ brīvdienās Latvijas veikalos ir aizliegta alkohola un nepārtikas preču tirdzniecība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu