2020: Slikts gads, lieliskas tehnoloģijas un ierīces (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Brīžiem ir sajūta, ka 2020. gadā īsti nav nekā, par ko varētu priecāties. Tomēr viss nebūt nav tik slikti. Lai arī aizejošais gads ir bijis sarežģīts un dažādiem izaicinājumiem pilns, tehnoloģiju nozare šogad ir spējusi iepriecināt ar daudzām interesantām un ļoti noderīgām ierīcēm.

Kā vēsta “The Verge”, aizejošais 2020. gads ir laiks, kad mēs kļuvām vēl atkarīgāki no dažādu ierīču ekrāniem nekā agrāk. Tas tādēļ, ka viedtālruņi un datori kļuva par mūsu galveno saziņas un darba rīku, kā arī – lai vienkārši ļautu mums atvieglot ikdienas soli.

Lielie tehnoloģiju uzņēmumi 2020. gadu jau iepriekš bija iecerējuši kā laiku, kad sākt jaunu ēru. Jaunie “Macbook” datori, kā arī spēļu ierīces, ko šogad ieguvām, būtiski atšķiras no saviem priekštečiem – tie ir citādāki un daudz jaudīgāki.

Protams, var strīdēties par to, kā, piemēram, datoru nozarē iedalīt “ēras”, taču citādi to nosaukt nevar. Gan “Apple”, gan “Microsoft”, “Sony”, “Nvidia” un AMD šogad laida klajā ierīces, kas tik tiešām iezīmē ko jaunu tehnoloģiju nozarē. Līdz ar to varam piedāvāt ieskatu, kādas ierīces šogad bijušas topā, kas ir kopīgs un atšķirīgs no šo ierīču priekštečiem.

Viena no lielākajām “zvaigznēm tehnoloģiju debesīs”, kas iemirdzējās īpaši spoži, ir jaunais “Apple M1” procesors, kas tiek izmantots amerikāņu tehnoloģiju giganta jaunajos klēpjdatoros, kā arī “Mac Mini” datoros.

Apple M1 procesors
Apple M1 procesors Foto: EPA/Scanpix

Parasti līdz ar procesora nomaiņu tehnikas ražotājam jārēķinās ar dažādām programmatūras nesaderības problēmām, kuru likvidēšanai nepieciešami pat vairāki gadi. Tāpat jāņem vērā, ka lietotnes, kas veidotas vecāku procesoru modeļiem, ar jaunākiem procesoriem var darboties mazliet lēnāk.

Jā, atsevišķai programmatūrai ir nelielas problēmas ar M1 procesora “apgūšanu”, taču jau tagad ir skaidrs, ka, pateicoties jaunajam M1 procesoram, “Apple” jaunās paaudzes datori ir ļoti ātri un paredzams, ka jaunā ierīce būs ātra arī pēc dažiem gadiem.

Pagaidām nav skaidrs, kā uz šo notikumu datortehnikas jomā reaģēs pārējie datoru un to komponenšu ražotāji. Vairāki testi liecina, ka datori, kuri darbojas ar “Intel” ražotajiem procesoriem, nespēj turēt līdzi vairākās komponentēs, piemēram – “Intel” procesori patērē ievērojami vairāk baterijas resursu nekā dators ar M1 procesoru. Līdz ar to – M1 procesors nozīmīgi ietekmēs visu datortehnikas nozari kopumā, jo nākamajā gadā datoru komponenšu ražotājiem galvenais uzdevums būs radīt ko līdzīgu M1 procesoram.

Runājot par datortehniku, jāpiebilst, ka jaudīgi procesori ļauj labāk izbaudīt dažādas datorspēles. Tas arī liek runāt par jaunumiem spēļu nozarē. Pirms 2020. gada bija faktiski neiespējami atrast kādu ierīci, kas ļautu spēlēt spēles 4K izšķirtspējā, ar HDR un augstiem atsvaidzes rādītājiem. Pēc šā gada atrast šādu ierīci problēmas nebūs, jo spēļu nozare ir spērusi nozīmīgus soļus ne tikai datoru jomā, bet arī konsoļu ziņā.

Gan “Nvidia”, gan AMD šogad laida klajā jaunas grafikas karšu sērijas, kas spēļu cienītājiem ļauj izbaudīt savas iecienītās spēles ar daudz labākiem grafiskajiem iestatījumiem.

Foto: AFP / Scanpix

Kas attiecas uz jaunākās paaudzes konsolēm – “Microsoft” radītajās “Xbox X” un “S sērijās” pagaidām faktiski nav pieejamas jaunākās paaudzes spēles, taču spēlētāji redz, ka jau esošās spēles, kas iepriekš tika izdotas uz “Xbox One”, izskatās labāk, un konsoļu veiktspēja ir ievērojami labāka. Tāpat jaunajām konsolēm ir ļoti liels potenciāls nākotnei.

Kas attiecas uz “Xbox” konkurentu “Sony PlayStation 5”, tam ir pilnīgi jauna pults ar dažādām jaunām un interesantām funkcijām. Pults noteikti atšķiras no iepriekšējo paaudžu konsoļu piedāvātājām, un atšķirība ir redzama ne tikai vizuāli. Arī pašas konsoles pamati ir spēcīgi – to tehniskais aprīkojums ļaus videospēļu industrijai “pacelties jaunos un nebijušos augstumos, piedāvājot vēl lieliskāku spēlēšanas pieredzi”.

Foto: Reuters / Scanpix

Kopumā – jaunās datoru grafikas kartes un jaunās konsoles tik tiešām liecina – jauna ēra videospēļu industrijā ir klāt. Jāņem vērā, ka jaunās konsoles ir savstarpēji ļoti līdzīgas, un arī datoru jauda tālu neatpaliek, un tas nozīmē tikai vienu – spēļu veidošana un konkurence dažādās platformās turpināsies vēl vairākus gadus.

Spēles attīstās arī uz mobilajām ierīcēm, un arī šajā ziņā spēles kļūst arvien prasīgākas – arī mobilajiem tālruņiem ir jābūt ar pietiekami labām tehniskajām specifikācijām. Telefoni ir nozīmīgi komunikācijas līdzekļi, kas sniedz teju tās pašas iespējas, ko datori.

Šis gads viedtālruņu nozarē ir bijis lielisks, jo klajā laisti ļoti daudzi interesanti telefonu modeļi. Tomēr vērts izcelt “Samsung”, kas martā laida klajā jauno flagmaņu sēriju “Galaxy S20”, “Galaxy S20+” un “Galaxy S20 Ultra”. Tā ir pirmā flagmaņu sērija, kurā ir iekļauti arī 5G atbalstoši telefoni. Kopumā jaunā “Galaxy” sērija ir uzskatāma par vienu no labākajām, kas darbojas ar “Android” sistēmu.

Foto: Reuters / Scanpix

5G (kas ir mobilo datu pārraides signāls) tehnoloģiju nozarē ir kļuvis teju par sinonīmu “nākamajai paaudzei”. It īpaši tas izpaužas ASV, kur piekļuve internetam būs pieejama vietās, kur nebija pieejams 4G signāls.

Arī “Apple” laida klajā jauno “iPhone” sēriju, īpaši uzsverot, ka “5G tagad ir īsts”. Līdzās “Samsung” jaunajai paaudzei arī “iPhone 12” sērija ir lieliska. Piemēram, “iPhone 12 mini” ir telefons, kurš ideāli piemērots cilvēkiem, kas uzskata, ka “visi telefoni pēc “iPhone 5S” ir bijuši pārāk lieli”. Jā, 5,4 collu ekrāns 2020. gadā tik tiešām ir uzskatāms par ļoti nelielu, jo lielākā daļa telefonu ir ar 6+ collu ekrāniem.

Foto: SIPA/Scanpix

Jā, atgriežoties pie “Samsung” – šogad tika laists klajā jaunais “Galaxy X Fold 2” salokāmais viedtālrunis. Vai tas ir pārāk dārgs? Jā, iespējams. Taču cilvēkiem, kuri grib apvienot telefonu un planšetdatoru “vienā personā”, tas būs ļoti labs variants.

Vēl noteikti pie šā gada jaunumiem jāpievērš uzmanība citām ierīcēm, kas sevi gluži nepozicionē kā “nākamās paaudzes” ierīci, bet – tās tāpat ir ļoti labas.

Piemēram – “Asus ROG G14 Zephyrus” spēļu klēpjdators, “GoPro Hero 9” kompaktkamera, “DJI Mini 2” bezpilota lidaparāts, kas ieguvis “OcuSync” bezvadu tehnoloģiju un jaunu kameras “bumbu”, kā arī Sony jaunās “WH-1000XM4” austiņas. Tāpat jāpiemin, ka “Apple” sāka piedāvāt “HomePod mini” par salīdzinoši pieejamu cenu, bet “Amazon Echo” un “Nest Audio” viedās skandas ieguva būtiskus skaņas uzlabojumus.

Skaidrs ir viens – pandēmija tehnoloģiju attīstību un interesantu ierīču izdošanu nav apturējusi. Tieši otrādi – ir radušās jaunas tehnoloģijas, kas pavadīs mūs nākotnē. Un, kas zina, – varbūt pēc gada varēsim stāstīt par vēl daudzām citām tehnoloģijām, kas nu būs ieguvušas “jaunu paaudzi”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu