Pandēmijai pieņemoties spēkā, par izaicinājumu kļūst anesteziologu un reanimatologu resurss (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jevgēņijs Kalējs
Jevgēņijs Kalējs Foto: LETA

Pieaugot smagi slimo Covid-19 pacietu skaitam, par izaicinājumu kļūst pacientu nodrošināšana ar ārstu-anesteziologu un ārstu-reanimatologu sniegtajiem pakalpojumiem, atzina Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

TVNET jau ziņoja, ka saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta sniegtajiem datiem sestdien Latvijas slimnīcās esošo Covid-19 pacientu kopskaits pirmo reizi pārsniedza tūkstoti. Patlaban Latvijas slimnīcās ārstējas 1010 cilvēki, kuriem apstiprināta saslimšana ar Covid-19. No tiem 954 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 56 - ar smagu slimības gaitu.

Kalējs norādīja - ja pieaug smagi slimo pacientu skaits, mediķu noslogojums ārstniecības iestādēs ir ārkārtīgi liels un pārsniedz zināmu robežu. Viņš skaidroja, ka smagi slimiem pacientiem ir vajadzīgs ārsts-anesteziologs un ārsts-reanimatologs, bet diemžēl šo speciālistu skaits Latvijā ir samērā neliels.

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs uzsvēra, ka jāņem vērā arī tas, ka šie speciālisti var nonākt karantīnā vai paši inficēties ar Covid-19, līdz ar to šo ārstu sniegtie pakalpojumi, kamēr tie neatgriežas darbā, ir pieejami ierobežotā apjomā.

Jautāts, vai jaunu gultas vietu izveidošana Covid-19 pozitīviem pacientiem varētu mainīt situāciju, Kalējs atgādināja iepriekš vairākkārt pausto, ka palielināt gultas vietu skaitu nav problēma, bet tā ir tikai daļa no risinājuma.

"Mums ir jārēķinās ar to, ka šo problēmu nevar atrisināt ātri. Ārsti-anesteziologi un ārsti-reanimatologi ir ļoti pieprasīti, un viņu sagatavošanai ir nepieciešams liels laika periods," sacīja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu