Vidējais atalgojums KNAB šogad augs par 21,32% (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume. Foto: Evija Trifanova/LETA

Vidējais atalgojums Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) šogad augs par 21,32%, paredz pērn Saeimā pieņemtie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Likuma grozījumi, kas stājas spēkā šodien, paredz palielināt KNAB darbinieku mēnešalgu. Plānots, ka vidējais atalgojums KNAB 2021.gadā pieaugs par 21,32%, 2022.gadā - par 28%, 2023.gadā - par 37,21% salīdzinājumā ar 2020.gadu.

Iepriekš Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē KNAB priekšnieks Jēkabs Straume skaidroja, ka ar šo likumprojektu tikšot "novērsta nevienlīdzība" un turpmāk amata alga būs būtiskākā atalgojuma daļa, vienlaikus samazinot dažādu piemaksu iespējas, piemēram, piemaksas par papildu darbiem samazināsies līdz 30% slieksnim. Arī izdienas piemaksa samazinās no 30% līdz 10%. Tāpat tiks izpildītas tās prasības un rekomendācijas, ko Latvijai izteica, piemēram, OECD, piebilda Straume.

Likuma izmaiņas nosaka, ka KNAB amatpersonām, kuras ir iesaistītas izmeklēšanas darbību veikšanā īpaši sarežģītās, smagu vai sevišķi smagu vai starptautiska rakstura noziegumu lietās, tāpat kā iekšlietu sistēmas iestāžu amatpersonām maksimālo mēnešalgas apmēru noteiks atbilstoši rajona prokurora mēnešalgai.

Tāpat likumā noteikts, ka KNAB amatpersonu, tāpat kā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un valsts drošības iestādes amatpersonu, var prēmēt par drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību, veicot amata pienākumus, kā arī par tāda valsts drošības apdraudējuma vai nozieguma novēršanu vai atklāšanu, kas radījis vai varēja radīt būtisku kaitējumu. Prēmiju kopējais apmērs gada laikā nedrīkstēs pārsniegt divas mēnešalgas.

Ņemot vērā mēnešalgas palielinājumu, izmaiņas nosaka arī samazināt biroja darbiniekiem izmaksājamās piemaksas un to apmērus. Turpmāk KNAB amatpersonām piemaksu par ieguldījumu biroja mērķu sasniegšanā vai personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti varēs noteikt līdz 30%, kā arī kopējais vienlaikus izmaksājamo piemaksu apmērs nedrīkstēs pārsniegt 30%.

Šīm izmaiņām nepieciešams papildu finansējums - šajā gadā KNAB nepieciešami 1,5 miljoni eiro, 2022.gadā - divi miljoni eiro, bet 2023.gadā - trīs miljoni eiro. 

Atalgojumu visiem KNAB nodarbinātajiem turpmāko triju gadu laikā cels pakāpeniski, savukārt tām amatpersonām, kurām mēnešalgas apmērs būs noteikts atbilstoši rajona prokurora mēnešalgai likuma, prasības tiks izpildītas 2023.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu