Feldmans: Covid-19 krīze koalīcijas partijām lika shēmas atstāt otrajā plānā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
13.Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans.
13.Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans. Foto: Edijs Pālens/LETA

Covid-19 izraisītā krīze valdību veidojošajām partijām lika mobilizēties un shēmas atstāt otrajā plānā, vērtējot aizvadīto gadu, aģentūrai LETA atzina Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes loceklis, Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans.

Viņš ir pārliecināts, ka šādu gadu, kāds bijis 2020.gads, neviens politiķis, ejot politikā, neplāno. "Savā apzinīgajā mūžā šādu sajūtu atceros neatkarības atgūšanas laikā, kad bija jāmobilizējas kopīgai lietai. Tagad ir līdzīga apmēra situācija, kurā jāmobilizējas visiem kopā," gadu raksturoja politiķis.

Feldmana ieskatā, neiedziļinoties detaļās un neanalizējot dažādas veiksmes un neveiksmes, valsts vara ar krīzi kopumā tiek galā "adekvāti", "ņemot vērā, cik slikti varētu būt bijis". JKP gan būtu vēlējusies straujāku lēmumu pieņemšanu, piemēram, par dažādāka atbalsta sniegšanu uzņēmumiem, iedzīvotājiem.

"Esam apmierināti, ka atšķirībā no pērnā gada izdevies nodrošināt mediķu un skolotāju algu pieaugumu atbilstoši likumā ierakstītajam, kā arī mazināts darba spēka nodokļa slogs un palielināta minimālā alga," sacīja Feldmans.

Atsaucoties uz Satversmes tiesas tiesneša vēlēšanām Saeimā, kas beidzās bez rezultāta, Feldmans akcentēja, ka koalīcijā vienmēr svarīgāk ir vienoties, nekā nevienoties, jo otrajā gadījumā rezultāta sasniegšana aizņem ilgāku laiku un "no tā nevienam nekļūst labāk". "Tas attiecas uz jebkuru lietu - svarīgāk ir iespējami ātri vienoties, nevis iet uz priekšu bez vienošanās, tā ir mācība visiem. Redzējām, ka arī budžeta sagatavošanas gadījumā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) uzspieda, gāja uz priekšu, bet nebija īsti vienošanās. Tā ir viena mācība, ko vecie politiķi varētu pamācīties," uzskata deputāts.

"Tieši nepieciešamība mobilizēties un domāt valstiski daudzām partijām arī lika pierauties, neīstenot shēmas, bet domāt, kā pārvarēt krīzi un izvirzīt globālus mērķus. Jāsaka, ka tieši krīzes laikā vismaz JKP bijis vieglāk strādāt, jo ir bijis viens fokusa punkts, kas jāpārvar, un tas arī bija motivators, liekot mums palīdzēt arī koalīcijā par visu, kur vien var panākt vienošanos, panākot savstarpējo sapratni. Pirms tam bija ļoti dažādi vektori koalīcijā, kur kādam interesēja vēja parki, citiem - atkritumu depozīts, monopoli, OIK [obligātā iepirkuma komponente], un šie jautājumi palika otrajā plānā. JKP nebija tik daudz jācīnās pret nejēdzībām pa visu spektru, izņemot par atbalsta sniegšanu un adekvātu komunikāciju krīzes sakarā," stāstīja deputāts.

Feldmana ieskatā, ja nebūtu Covid-19 krīzes, tad, budžeta pieņemšana būtu stipri aizkavējusies, jo partijas būtu daudz uzstājīgākas. Viņaprāt, Finanšu ministrija budžeta projektu "nenāca aizstāvēt, paļaujoties, ka tas kaut kā izies pats no sevis, ka jāpārvar krīze un varbūt nepievērsīs uzmanību".

Ja krīzes nebūtu un nebūtu nepieciešams nodrošināt stipru lēmumu pieņemšanu izpildvarā, tad droši vien šīs daudzās lietas un nepareizības jau būtu dārgi maksājušas premjeram, uzskata JKP politiķis.

Runājot par budžetā iekļauto alternatīvo nodokļu sistēmas reformu, Feldmans prognozēja, ka iedzīvotāju neapmierinātība vēl tikai sekos. "Gads sāksies, atklāsies praktiskās piemērošanas dažādās problēmas, un tās nāksies risināt," pauda politiķis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu