Trampa atbalstītāji vardarbību protestos plānojuši jau iepriekš sociālajos tīklos (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sheldon Cooper/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kamēr miljoniem amerikāņu šokēti skatījās uz notiekošo Vašingtonā, kur nemiernieki pēc sadursmēm ar policiju iebruka Kapitolijā, jau vairākas dienas iepriekš vairākās sociālo mediju platformās ir bijuši vērojami aicinājumi trešdienas protestus izvērst vardarbībā, vēsta "CNN Business".

Pirms protestiem, kas tika organizēti Vašingtonā, lai apstrīdētu elektoru kolēģijas balsojumu un attiecīgi – arī ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētāja paziņošanu, sociālo tīklu platformās “Twitter”, “TikTok”, kā arī labējā platformā “Parler” un aizejošā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju forumā tika izteikti aicinājumi uz vardarbību. To savā pētījumā secinājusi bezpeļņas organizācija “Advance Democracy”.

Trešdienas pēcpusdienā Trampa atbalstītāji iebruka Kapitolijā, pārraujot drošības barjeras, kas bija izvietotas ap Kapitolija ēku. Sadursmēs ar policiju viena sieviete tika sašauta un vēlāk nomira. Tāpat Trampa atbalstītāji ielauzās Pārstāvju palātas spīkeres, demokrātes Nensijas Pelosi kabinetā, kas faktiski tika izdemolēts. Kapitolija policija Pārstāvju palātā esošajiem likumdevējiem deva pavēli slēpties zem galdiem.

Pirms protestiem platformā “TikTok” tika publicēti vairāki video, kuros slavēta vardarbība. Šie video savāca vairākus tūkstošus skatījumu. Daļā no šiem video protestējošie aicināti ņemt līdzi savus ieročus. Piemēram, viens “TikTok” video, kurā attaisnota un slavēta vardarbība, savācis teju 280 000 skatījumu. Platforma gan šāda rakstura video ir dzēsusi.

“Naidīgai uzvedībai un vardarbībai nav vietas “TikTok”. Saturs vai profili, kas meklē iespējas iniciēt, glorificēt vai aicināt uz vardarbību, pārkāpj mūsu platformas noteikumus un tiks nekavējoties dzēsti,” norāda “TikTok” pārstāvji.

Savukārt sociālajā tīklā “Twitter” bija vairāk nekā 1250 ierakstu, kas saistīti ar “QAnon” konspirāciju teoriju. Īsi sakot, “QAnon” teorija paredz, ka “prezidents Tramps ir varonis cīņā pret slepenām valdības institūcijām, kā arī pret demokrātu politiķiem un slavenībām, kas noziedzīgiem mērķiem izmanto bērnus“.

Viens no “QAnon” saistītajiem kontiem pārpublicēja ierakstu ar konspirāciju teoriju par to, ka demokrāti, “Black Lives Matter” aktīvisti, kā arī Antifašistu kustības plāno nogalināt Trampa atbalstītājus, tāpēc protestētāji aicināti cīnīties un “tikt vaļā” no pretiniekiem.

“Pēdējo dienu laikā mēs esam redzējuši bezprecedenta aicinājumus uz vardarbību internetā. To ir darījuši Trampa kvēlākie atbalstītāji,”

norādīja “Advance Democracy” prezidents Daniels Džounss.

Viņš norāda, ka šo situāciju radījusi prezidenta Trampa un viņa politisko atbalstītāju komanda, kas “nepārtraukti izplata aplamus apgalvojumus par to, ka vēlēšanu rezultāts ir viltojums un velēšanas nozagtas”. Tas pats attiecas arī uz 13 republikāņu partijas senatoriem, kuri noraida elektoru kolēģijas balsojuma rezultātus.

“Tas faktiski leģitimizē Trampa pozīciju un dod jaunas iespējas konspirāciju teoriju piekritējiem. Tā ir bezprecedenta vardarbība, ko radījusi prezidenta retorika,” saka Džounss.

Viņš piebilst, ka nemieri Vašingtonā iezīmē bīstamas sekas tam, ko rada dezinformācija internetā, kad cilvēki vairāk tic izdomājumiem, nevis reālajai pasaulei.

“Vispirms bija nikna retorika internetā, kas pārauga nepārprotamos aicinājumos uz vardarbību, un cilvēki pašlaik arī rīkojas, atklāti pārkāpjot likumu. Tas, kas pašlaik notiek galvaspilsētā, ir tiešs rezultāts bailēm un dezinformācijai, kas konstanti izplatītas no Ovālā kabineta,” norāda reliģiskā organizācija, kas cīnās pret naida izpausmēm un antisemītismu, “Anti-Defamation League”.

Organizācijas pārstāvji norāda, ka prezidents Tramps faktiski ir atbalstījis musināšanu uz vardarbību, tāpēc lielo sociālo tīklu kompānijas aicinātas nekavējoties bloķēt Trampa profilus, jo “tie turpina izplatīt melus, kā arī atbalsta vardarbību”.

“Facebook” nosodīja vardarbīgos protestus un iebrukumu Kapitolijā, tomēr plašus komentārus nesniedza. Tika norādīts vien tas, ka Trampam tiks bloķēta iespēja izmantot sociālo tīklu.

“Vardarbīgie protesti un iebrukums Kapitolijā ir apkaunojums. Mēs noliedzam jebkāda veida musināšanu un aicinājumus uz vardarbību mūsu platformā, tāpēc aktīvi strādājam pie tā, lai šāda veida saturs tiktu dzēsts,” teica “Facebook” pārstāvis Endijs Stouns.

Viņš norādīja, ka “Facebook” ir dzēsusi prezidenta Trampa video, kas tika publicēts trešdienas pēcpusdienā. Šajā video Tramps uzrunāja savus atbalstītājus, aicinot viņus mierīgi doties mājās, tomēr atkārtoti uzsvēra, ka vēlēšanas bijušas krāpnieciskas.

Savukārt “Twitter” šos ierakstus slēpj ar atzīmi, ka “saturs rada vardarbības risku”.

“Twitter” pārstāvji norāda, ka, “ņemot vērā notiekošo Vašingtonā, mēs proaktīvi strādājam, lai aizsargātu veselīgu sabiedrības diskusiju bez aicinājumiem uz vardarbību. Tāpēc tas saturs, kas pārkāpj platformas noteikumus, nekavējoties tiks dzēsts”.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu