Otro Covid-19 vakcīnas devu saņemuši visi gaidītie mediķi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Stefano Garau/Shutterstock

Otrās vakcīnas pret Covid-19 devas saņemšana, kas sākās šodien, universitāšu slimnīcās noritējusi bez starpgadījumiem, turklāt līdz šim visi otrās dozas saņēmēji ir ieradušies, uzzināja universitāšu slimnīcās.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Komunikācijas daļas vadītāja Dace Zaldāte-Rozentāle aģentūrai LETA pastāstīja, ka šodien visi 36 BKUS darbinieki, kuriem vajadzēja saņem otro devu katrs savā noteiktajā laikā ieradās uz revakcināciju.

"Precīza ierašanās noteiktajā laikā ir ļoti svarīga, lai vakcīnas neietu zudumā, tādēļ paldies kolēģiem par disciplinētību,"

sacīja slimnīcas pārstāve, piebilstot, ka šodien vēl 50 cilvēkiem bija iespēja saņem "Moderna" vakcīnas pirmo devu, bet no rītdienas mediķiem būs pieejama tikai vakcinācijas otrā deva.

Tikmēr Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Janita Veinberga aģentūrai LETA pavēstīja, ka šodien revakcinācija notikusi pēc iepriekšējā plāna un visas ārstniecības personas, kurām šodien vajadzēja ierasties atkārtotai vakcinācijai, to ir apzinīgi izdarījušas un starpgadījumu neesot bijis. Pēc viņas sacītā, visi mediķi arī pēc otrās potes jutušies labi.

Plānots, ka PSKUS trijās dienās otro vakcīnas devu saņems 1055 cilvēki, piebilda Veinberga.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā aģentūrai LETA norādīja, ka šodien tika sākta to mediķu atkārtota vakcinācija, kas ārstē un aprūpē Covid-19 pacientus. Process, pēc slimnīcas pārstāves Ilgas Namnieces paustā, noritējis bez starpgadījumiem un visi, kam bija paredzēts saņemt otro vakcīnas devu, ir ieradušies.

Austrumu slimnīcā norāda, ka, līdzīgi kā iepriekš, vieni no pirmajiem vakcinējās stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnikas mediķi, kā arī Bīstamo infekciju nodaļas personāls.

Līdz šim Austrumu slimnīcā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 3865 medicīnas nozares darbinieki. Vienlaikus stacionāros strādājošajiem, pirmo vakcīnu ir saņēmuši arī Patoloģijas centra un Nacionālās references laboratorijas darbinieki, turklāt aktīvi vakcinējas arī topošie speciālisti.

Ārstniecības iestādē joprojām vislielākā atsaucība - 68% apmērā - vakcinēties pret Covid-19 ir vērojama tieši ārstu vidū.

Tomēr pakāpeniski tā pieaug arī ārstniecības un pacientu aprūpes personāla vidū, kur patlaban atsaucība ir 41%.

Rīgas Austrumu slimnīcas Infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna skaidro, ka, ņemot vērā ievērojamo daļu personāla, kas strādā vairākās darbavietās, tiek plānots veikt slimnīcas darbinieku aptauju, lai noskaidrotu - vai gadījumā daļa no mediķiem un aprūpes personāla nav jau vakcinējušies citviet. Tādējādi būtu iespējams precizēt kopējo vakcinēto darbinieku skaitu.

"Vienlaikus esam apkopojuši un sagatavojuši papildu informāciju par vakcīnu drošuma aspektiem. Esam skaidrojuši vakcinācijas procesu un gaitu. Šī informācija ir publicēta mājaslapas iekšējā tīklā, kā arī vairākkārt izsūtīta e-pastos slimnīcas darbiniekiem," par vakcinācijas gaitu slimnīcā stāsta Vīksna.

Pēc viņas paustā, papildu motivāciju dod arī ārstu, klīniku un nodaļu vadītāju, kā arī citu darba kolēģu aktīvi paziņojumi sociālajos tīklos par vakcinēšanos un personīgo pamatojumu. "Tas veicina uzticību valstī uzsāktajam vakcinācijas procesam un kliedē dažādas sazvērestības teorijas," uzskata mediķe.

Jau ziņots, ka, noslēdzoties vakcinācijas pret Covid-19 pirmajam vilnim, svētdien Latvijā pret Covid-19 vakcinēti 119 cilvēki, tādējādi kopējo vakcinēto skaitam sasniedzot 15 756, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

28.decembra kā pirmos pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders, šonedēļ vakcinācijas otrais aplis notiks tajās pašās slimnīcās, kur tā tika sākta, proti, trīs universitātes slimnīcās un septiņās reģionālajās slimnīcās.

Atbilstoši instrukcijai vienai personai jāievada divas vakcīnu devas. Vakcīnu devas, kas bija paredzētas pirmajai vakcinācijai, patlaban ir jau gandrīz izlietotas. Pirmreizējā vakcinācija atsāksies brīdī, kad Latvija saņems nākamās vakcīnas, ziņo Veselības ministrija.

Ja līdz 29.janvārim Eiropas Zāļu aģentūra un Eiropas Komisija apstiprinās lietošanai Eiropā "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes izstrādātās vakcīnas pret Covid-19, februārī Latvija varētu saņemt vairāk nekā 120 000 vakcīnu devas. Tas ļaus sākt plašāku iedzīvotāju vakcināciju Latvijā.

Saskaņā ar ministrijas informāciju kopumā Latvija līdz šim ir saņēmusi 31 425 vakcīnas devas. Vēl mēneša beigās, nedēļā no 25.janvāra, plānots saņem "Moderna" vakcīnu piegādi - 2400 devas. Nedēļā no 8.februāra plānota 4800 "Moderna" vakcīnu devu piegāde. Vēl 15 600 "Moderna" vakcīnu devas gaidāmas februāra beigās. Par visām minētajām piegādēm vēl nav saņemts gala apstiprinājums no ražotāja.

 
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu