Deputāti skatīs iniciatīvu noteikt bargākus sodus par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien skatīs divas parlamentā iesniegtas iedzīvotāju iniciatīvas - par bargākiem sodiem par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un par bisfenola A aizliegšanu pārtikas iepakojumos.

Komisijas sēde notiks plkst.12 attālināti videokonferences formātā. Par abām iniciatīvām parakstījušies vairāk nekā 10 000 pilsoņu.

Pirmās iniciatīvas autore Zane Zvirbule rosina grozīt Dzīvnieku aizsardzības likumu, būtiski palielinot sodus par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Zvirbules ieskatā soda apmērs nedrīkstētu būt mazāks par 1000 eiro un par šādu pārkāpumu sodītai personai būtu jāliedz turpmāk paturēt dzīvniekus.

Iniciatīvā piedāvāts izveidot reģistru, kurā tiktu reģistrēta minētā nozieguma veikšana. Šai sistēmai būtu jābūt pieejamai visām dzīvnieku patversmēm, dzīvnieku audzētājiem un, iespējams, arī plašākai sabiedrībai. Tāpat, ja sodāmajai personai ir vēl citi dzīvnieki, tie būtu jāatsavina likuma noteiktajā kārtībā, lai neapdraudētu citu dzīvnieku veselību un dzīvību. Zvirbule arī lūdz izvērtēt iespēju efektīvākai dzīvnieku labturības kontrolei, kontroles funkciju nošķirot no Pārtikas un veterinārā dienesta un to deleģējot sabiedriskajiem inspektoriem, t.i., dzīvnieku aizsardzības organizācijām.

Idejas autores ieskatā šādu izmaiņu rezultātā mainīsies sabiedrības attieksme pret dzīvniekiem, jo iedzīvotāji sapratīs, ka dzīvnieks nav priekšmets un katrai cilvēku darbībai pret dzīvu radību ir sekas.

Savukārt iniciatīvu par bisfenola A aizliegšanu pārtikas iepakojumos Saeima 2019.gada pavasarī nodeva tālākai izskatīšanai parlamenta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, jo iespējamas likuma izmaiņas šajā jautājumā ir šīs komisijas kompetencē.

Kā norāda iniciatīvas autori, bisfenols A spēj atdarināt cilvēka dabisko hormonu estrogēnu un, nonākot organismā, iejaukties mūsu hormonālajā sistēmā. Vairāk kā 130 pētījumi pēdējo 10 gadu laikā uzrādījuši, ka bisfenols A var izraisīt diabētu, aptaukošanos, krūts un prostatas vēzi un citas slimības, apgalvo iesniedzēji. Iniciatīva tika iesniegta Saeimā gandrīz pirms diviem gadiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu