V. Bulāns: “Mūsu mērķis ir radīt lietotājam draudzīgas IT sistēmas”

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kā Jūs raksturotu IT nozares tendences Latvijā?

Aizvien vairāk uzņēmumos un valsts pārvaldē tiek domāts par automatizāciju un robotizāciju, jo tikai tas spēs nodrošināt efektīvus un modernus procesus un attiecīgi mūsu uzņēmumu un valsts konkurētspēju starptautiskā mērogā.

Mani iepriecina, ka valsts iestādes pamazām maina paradumus IT sistēmu izstrādē un ieviešanā. Ceram, ka vairs netiks gadiem ilgi aprakstītas sistēmu prasības, pēc tam tērējot gadus to ieviešanas procesos, jo arī ierēdņi mēģina pāriet uz agile domāšanu un iteratīvu darbību – sistēmu ieviešot pa posmiem, visu laiku elastīgi nosakot prioritātes sistēmas funkcionalitātei, līdzīgi kā to jau dara uzņēmumi.

IT jauninājumi ir nepieciešami visiem uzņēmumiem, jo sevišķi lieliem un vidējiem uzņēmumiem, kam bieži vien mēdz būt visai aizvēsturiskas sistēmas, kas ir neelastīgas un uzturēšanu padara neefektīvu un dārgu. Ieteiktu daudziem uzņēmumiem pārvērtēt savu pamatsistēmu funkcionalitāti un arhitektūru un apdomāt iespējas investēt sistēmu nomaiņā un procesu digitalizācijā, kas, savukārt, paaugstinās uzņēmuma konkurētspēju un uzņēmuma vērtību ilgtermiņā.

Kādas ir Jūsu uzņēmuma priekšrocības?

Uzņēmuma struktūra veidota speciālistu komandās: ar katru klientu strādā kompetenta profesionāļu grupa. Tā kļūst par pasūtītāja sabiedroto, vēlams, jau posmā, kurā, iespējams, vēl nemaz nav skaidrs, kāds tieši IT sistēmas risinājums ir nepieciešams. Mēs labprāt dalāmies savā līdzšinējā pieredzē, lai, iedziļinoties katrā atsevišķā situācijā, piedāvātu vislabāko risinājumu. Strādājot ar vienas nozares klientiem, piemēram, ražošanas nozarē, mēs redzam līdzības procesos, šī pieredze noder, risinot nākamo klientu jautājumus un mūsu know-how veiksmīgi palīdz attiecīgās nozares nākamajam klientam. Mēs redzam, cik dažādi var būt personāla vadības (HR) procesi dažādos uzņēmumos, un varam ieteikt klientiem, kā tos pareizi organizēt, ieviešot mūsu izstrādāto HR sistēmu. Runājot par industrijas un nozares labākajām praksēm, jau varam konsultēt klientu par procesu. Tāpat, ņemot vērā mūsu lielo pieredzi uzņēmuma resursu plānošanas un pārvaldības (ERP) sistēmas ieviešanā, mēs labi pārzinām biznesa procesus un varam sniegt uzņēmumiem vērtīgus padomus, piemēram, mūsu klientiem SIA Light Guide Optics International Līvānos, Valmiera Glass (AS Valmieras stikla šķiedra) Valmierā un SIA Lyngson Olaines novadā konkrēti ERP sistēmām mēs izmantojam SAP.

Īpaši spēcīgi esam integrācijas platformu pielāgošanā un ieviešanā un pašos integrācijas procesos. Integrācijas platforma ir īpaši svarīga, ja ir veids, kā savstarpēji integrēt IT sistēmas un nodrošināt datu apmaiņu. Integrāciju platformas nodrošina uzņēmuma iekšējo un ārējo sistēmu savietojamību un ērtāku pārvaldību jeb, vienkāršotā valodā, tās ir dažādu citu IT sistēmu “vienojošie posmi”, kas palīdz tām savā starpā dalīties ar datiem un būtiski atvieglo katras šīs atsevišķās sistēmas nomaiņu, kad tas nepieciešams. Dokumentu pārvaldības un lietvedības jomā lepojamies ar spēcīgu analītiķu un konsultantu resursiem, kas nodrošina mūsu sistēmu darbības atbilstību arī aktuālajām juridiskajām prasībām. Komandas darbā balstītā pieeja palīdz nonākt līdz visveiksmīgākajam un noderīgākajam IT sistēmas risinājumam. Vēl jo svarīgāk ir izvēlēties zinošus partnerus ilgtermiņa sadarbībai, pat 10 gadiem un ilgāk... Rūpīga partneru izvēle ir visa pamatā, jo tā arī būs IT sistēmu sirds.

Kā varētu raksturot uzņēmuma misiju?

Mans kodolīgais formulējums būtu - radīt cilvēcīgas IT sistēmas, kas padara ikdienu vieglu un aizraujošu. Ikdienā cilvēki izvēlas izmantot ērtas, funkcionālas un viņu vajadzībām atbilstošas lietotnes un programmas, un šo principu mēs iedzīvinām arī darba vidē: izstrādājam un ļaujam uzņēmējiem, organizācijām un viņu darbiniekiem izmantot tādus darba instrumentus, kas atvieglo, nevis apgrūtina, pienākumu veikšanu. IT sistēmām ir jāatvieglo darba procesi, kā darbiniekiem, tā biznesam, ļaujot veikt tiem svarīgos procesus maksimāli efektīvi.

Kā šo misiju papildina pievienošanās Helmes grupai?

Mēs izjūtam šo sinerģiju dažādos aspektos. Mums ir līdzīgas pieejas ne tikai tehnoloģiju izmantošanā, bet arī filozofiskajā uzstādījumā. Mūs vieno darbs ar biznesa pamatsistēmām, un mums ārkārtīgi patīk dažādi izaicinājumi. Tādu šajā jomā netrūkst. Lielākajai daļai mūsu klientu neder standartizētas sistēmas. Tā ir vakardiena! Strauji mainīgajos mūsdienu apstākļos ieguvēji ir tie, kuri spēj pielāgoties, piemēram, Covid-19 izraisītajiem apstākļiem. IT sistēmām jābūt elastīgām, ātri pielāgojamām un transformējamām tāpat kā birojam un darba videi.

Kādus piemērus tam varat sniegt?

Kā daudzi citi, arī mēs kopš marta vidus faktiski strādājam attālināti. Lai pielāgotos jaunajam darba režīmam, savā personāla vadības sistēmā mēs izveidojām funkciju elektroniski parakstītos dokumentus augšupielādēt un saglabāt darbinieku individuālajos arhīvos. Tagad cilvēkiem vairs nav jāskraida ar parakstāmiem papīriem.

Savukārt, dokumentu vadības sistēmai DocLogix, kurai esam galvenie ieviesēji un partneri Latvijā, pievienojām papildu moduli, lai informāciju ļoti ērti un pilnībā automatizēti varētu nodot Latvijas valsts arhīvā elektroniski, tādējādi izpildot normatīvos aktus un prasības par dokumentu glabāšanu un nodošanu arhīvā. Uzņēmumiem Orkla Foods un Tet, Latvijas Banka un daudziem citiem mēs nodrošinām personāla vadības risinājumu sistēmu PAVS (personāla un algu vadības sistēma). Tajā noris darbalaika uzskaite un algu grāmatvedība, bet darbiniekiem pieejama pašapkalpošanās – iespēja veidot un sekot atvaļinājuma grafikam, saņemt algas izrakstus u.tml.

Kādas jaunas iespējas saskatāt pēc apvienošanās?

Jau tagad saņemam sadarbības pieprasījumus no starptautiskā tīkla kolēģiem un, tā kā Helmes ir zināma veida kvalitātes zīme, sagaidām, ka klientu loks arvien paplašināsies. Tas nozīmē to, ka tuvākajā nākotnē mums jādomā par jauniem talantiem savā komandā. Tāpat mēs turpināsim nostiprināt savas pozīcijas kā mūsdienīgs, progresīvs un elastīgs uzņēmums, kas ievieš efektīvas pārmaiņas ikvienā sektorā, kurā strādājam, arī – valsts. Mūsu mērķis ir lauzt uzskatus par konservatīvu un birokrātisku pieeju IT risinājumu ieviešanā un patiešām pilnvērtīgi izmantot to sniegtās iespējas, lai ieguvēji būtu visi. Protams, mainīties pašiem un palīdzēt to darīt arī citiem ir liels izaicinājums, taču esam uz pareizā ceļa.

Ar Helmes Latvia piedāvājumiem, jaunumiem un vakancēm iespējams iepazīties šeit.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu