Pasaulē ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc briljantiem (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pēc vairāku gadu ilgas stagnācijas pasaulē ir vērojams pieprasījuma pieaugums pēc briljantiem, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Pēc aģentūras rīcībā esošās informācijas, briljantu ieguves kompānija “De Beers” plāno parakstīt 600 miljonus dolāru vērtu līgumu par izejmateriāliem briljantu apstrādei, iepērkot neapstrādātus dimantus.

“Šis darījums var kļūt par vērienīgāko briljantu apstrādes nozarē pēdējo trīs gadu laikā,” prognozē eksperti. Tiek norādīts, ka pieprasījums pēc dārgakmeņiem turpina pieaugt, tieši tāpēc “De Beers” paaugstinājis briljantu cenas par pieciem procentiem. Sagaidāms, ka pieprasījums pēc dārgakmeņiem būs augsts arī šī gada pirmajā pusē.

“Gaidāms, ka tirgus dalībnieki centīsies papildināt savas rezerves, kuras ievērojami samazinājās pēc Ziemassvētku un Jaunā gada svinībām Eiropā, un tās vēl “plānākas” kļūs jau drīzumā, jo Ķīnā gaidāmas Jaungada svinības,” raksta “Bloomberg”.

Kā vēsta aģentūra, uz dārgakmeņu nozari ļoti pozitīvu ietekmi atstājusi pandēmija. Līdz 2020. gadam cilvēki lielāko daļu brīvo līdzekļu tērēja ceļojumos, restorānos, kā arī citiem lieliem pirkumiem, savukārt tagad, karantīnas apstākļos, ir mainījušies patērētāju paradumi, līdz ar to lielāka uzmanība ir pievērsta briljantu iegādei.

Tajā pašā laikā “Bloomberg” atzīmē, ka pašlaik nav pārliecības, ka līdzšinējais nozares pieprasījuma pieaugums būs noturīgs. Vairāki nozares tirgus dalībnieki pauž bažas, ka jau 2021. gada otrajā pusē būs gaidāms būtisks pieprasījuma kritums.

Piecu gadu periodā gada pieprasījums pēc dārgakmeņu rotaslietām turējās faktiski vienā līmenī – 80 miljardu dolāru robežās. Aģentūrā skaidro, ka vakcinācija pasaulē, kā arī pieprasījums pēc citiem dārgiem pirkumiem pakāpeniski var radīt agrāko situāciju nozarē, respektīvi – kad dārgakmeņu jomā atkal būs vērojama stagnācija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu