Mazie investori pret Volstrītu jeb kas radījis "GameStop" fenomenālu akciju vērtības pieaugumu (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Videospēļu pārdošanas uzņēmuma “GameStop” trīs nozīmīgākie akcionāri nopelnījuši vairāk nekā divus miljardus dolāru. Kompānija nonākusi uzmanības centrā pēc tam, kad mazie investori masveidā iepirkuši uzņēmuma akcijas, pretēji Volstrītas brokeru prognozēm par iespējamo “GameStop” akciju cenu kritumu.

Kā vēsta “The Guardian”, “GameStop” akciju cenas ir pieaugušas līdz 354,83 dolāriem, tādējādi kompānijas akcionārs, 34 gadus vecais Raiens Kohens kļuvis par miljardieri, viņa aktīvu vērtībai sasniedzot 1,3 miljardus dolāru. Jāņem vērā, ka Kohenam pieder 13% uzņēmuma akciju.

CNBC norāda, ka pēdējo divu nedēļu laikā Kohena aktīvu vērtība ir augusi par aptuveni četriem miljoniem dolāru stundā jeb 90 miljoniem dienā, bet “GameStop” akciju vērtība kopš janvāra sākuma augusi par vairāk nekā 1550%.

Vēl viens ieguvējs no šīs situācijas ir 76 gadus vecais Donalds Foss, kurš ir bijušais “Credit Acceptance Corp.” vadītājs. Viņš pagājušā gada sākumā par 12 miljoniem dolāru iegādājās piecus procentus “GameStop” akciju, un nu viņa daļa uzņēmumā ir vairāk nekā 500 miljonus dolāru vērta.

Savukārt “GameStop” izpilddirektors Džordžs Šermans, kam pieder 3,4% akciju, var lepoties ar to vērtības pieaugumu līdz 350 miljoniem dolāru. Tiek norādīts, ka “Reddit”, kur daudzi mazie investori ir izstrādājuši stratēģiju saviem ieguldījumiem, tagad var lepoties ar saviem ārējiem ieguvumiem, faktiski pārspējot Volstrītu.

Tomēr arī Volstrītā ir savi ieguvumi. Tā, piemēram, lielākajam nekustamo īpašumu pārvaldītājam pasaulē “BlackRock” decembra beigās piederēja vairāk nekā deviņi miljoni “GameStop” akciju. Ja situācija nav mainījusies, tad šis akciju apjoms pašlaik ir vairāk nekā trīs miljardus dolāru vērts.

Situācija radusies, kad tūkstošiem mazo investoru ir iegādājušies akcijas un piespieduši Volstrītas riska ieguldījumu fondus, tostarp “Melvin Capital” un “Citron”, uzņemties miljardiem dolāru vērtus zaudējumus. Šie fondi bija rēķinājušies ar to, ka “GameStop” piedzīvos sabrukumu. Tādēļ tiek runāts pat par dueli starp mazajiem investoriem un Volstrītu. 

Tirdzniecības neprāts ar “GameStop” trešdien pievērsa arī jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas, kā arī valsts kases un citu regulatoru uzmanību. Šīs instances paziņoja, ka uzrauga un kontrolē situāciju.

Viens no kompānijas akcionāriem Kohens faktiski arī bija katalizators fenomenālajam uzņēmuma akciju cenas pieaugumam. Pagājušajā gadā mājdzīvnieku produktu tiešsaistes mazumtirgotāja “Chewy” investors un dibinātājs nopirka daļu “GameStop” un sāka kampaņu ar aicinājumu uzņēmumam ātrāk pāriet uz digitālo vidi, lai spētu konkurētu ar “Amazon”.

Janvārī Kohens un divi viņa sabiedrotie pievienojās “GameStop” valdei. Neraugoties uz fenomenālo sniegumu finanšu tirgos, uzņēmums līdz gada beigām joprojām plāno slēgt vairāk nekā 450 veikalu.

Trešdienas vakarā “Reddit” ziņu lente, kas faktiski arī iesāka akciju vērtības kāpumu, uz īsu brīdi piedzīvoja tehniskas problēmas, jo tika pieredzēta “bezprecedenta interese par iespēju mazajiem investoriem investēt “Game Stop””.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu