Kā riska fondu ģēnijs izprovocēja "ballīti biržā", kuras dēļ Volstrītas fondi zaudējuši miljardiem dolāru (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Aprīlī, kad Covid-19 pandēmijas pirmais vilnis bija pilnbriedā, riska fondu investors Maiks Būrijs veica drosmīgu soli, kas atnesa miljardiem dolāru vērtu nerealizēto peļņu vairākiem investoriem, to vidū arī neprofesionāliem biržas spēlētājiem. Šis solis, iespējams, ir radījis miljardiem dolāru zaudējumus daļai spēcīgāko riska fondu, vēsta izdevums “Forbes”.

Riska fondu “Scion Asset Management” brokeris Būrijs paziņoja, ka ir iegādājies 5,3% akciju problemātiskajā videospēļu tirgotājā “GameStop”. Tajā laikā akciju cena svārstījās no diviem līdz 4,2 dolāriem par akciju. Kopumā Būrijs “GameStop” ieguldīja 15 miljonus dolāru. Būrijam bija plāns, ar kuru viņš  jau nopelnīja vairākus miljonus dolāru ekonomiskās krīzes laikā 2008. gadā.

Šis plāns kļuva tik zināms, ka Holivuda par to pat uzņēma filmu “Gadsimta likme” (“The Big Short”), kurā Būriju atveidoja aktieris Kristians Beils. Plāns paredzēja pārliecināt “GameStop” pārstāvjus izmantot skaidro naudu akciju izpirkšanai. Vēstulē “GameStop” direktoru padomei Būrijs aicināja akcionārus noteikt akciju atpirkšanas limitu 300 miljonu dolāru apmērā. Brīdī, kad tapa vēstule, “GameStop” tirgus kapitalizācija arī bija tikai 300 miljoni dolāru.

Būrija plāns ļāva sākt vienu no trakākajiem un nekontrolētākajiem darījumiem finanšu tirgus vēsturē. Pēc investoru, to vidū arī paša Būrija lūguma, “GameStop” 2019. gadā izpirka akcijas apmēram 200 miljonu dolāru vērtībā, samazinot to skaitu brīvā apgrozībā par 38%. Atkārtotas akciju iegādes, kā arī milzīgas riska ieguldījumu fondu daļu iepludināšanas rezultātā 2020. gada beigās “GameStop” bija uzņēmums, kura akcijas bija vienas no visvairāk tirgotajām visā pasaulē. Pats uzņēmums smagi cieta no tā, ka videospēļu pārdošanas apjomi fiziskajās tirdzniecības vietās ievērojami samazinājās.

“GameStop” akciju vērtība sāka strauji pieaugt – sākot ar 2,57 dolāriem par akciju, beidzot ar 365 dolāriem par akciju 27. janvāra pēcpusdienā. Akciju vērtības pieaugumam ir savs iemesls – sociālajā tīklā “Reddit” virkne neprofesionālu spekulantu aicināja izpirkt “GameStop” akcijas, kamēr tās var nopirkt par zemu cenu. Šim aicinājumam atsaucās ļoti daudzi cilvēki, un, ņemot vērā straujo pieprasījuma pieaugumu pēc akcijām, daudzi lielie investori nokļuva neērtā situācijā, riska fondiem radot lielus zaudējumus.

Viss sākās brīdī, kad “Reddit” grupā “WallStreetBets” dalībnieki vairāku mēnešu garumā centās celt “GameStop” akciju cenas. Pēc tam, kad tas tik tiešām notika,

“Reddit” grupas dalībnieki “sajuta asins smaržu”, un janvārī tika radīts mākslīgs akciju deficīts, kā rezultātā “GameStop” akciju vērtība janvārī pieauga par 881%.

Šī grandiozā cīņa starp Volstrītas riska fondiem un “amatieriem - investoriem” atgādina par līdzīgu incidentu, kas notika pirms aptuveni 15 gadiem, kurā bija iesaistīti arī profesionāli akciju tirgoņi. 2006. gadā miljardieris Džons Ārnolds veica likmi pret Braienu Hanteru no riska fonda “Amaranth Advisors” saistībā ar darījumiem dabasgāzes jomā. Tā rezultātā Ārnolds kļuva vēl bagātāks, bet “Amaranth Advisors” zaudēja sešus miljardus dolāru un piedzīvoja krahu.

Kad “GameStop” vērtība sasniedza 14 miljardus dolāru, vairāki akciju tirgotāji kļuva par miljardieriem. Tā, piemēram, risku fonds “Melvin Capital”, kas bija viens no lielākajiem “GameStop” tā saucamo īso pozīciju turētajiem, piedzīvoja ievērojamus zaudējumus. Kā vēsta “Wall Street Journal”, fonds zaudēja 30% no saviem līdzekļiem. Lai saglabātu savu darbību, fonds lūdza palīdzību miljardieriem Kenam Grifinam un Stīvenam Koenam 2,7 miljardu dolāru apmērā.

Pēc tam, kad Volstrīta sāka piedzīvot lielu fiasko un notiekošais drīzāk sāka atgādināt izklaidi finanšu tirgus vērotājiem, spēlē iesaistījās divi Silīcija ielejas “milži” – Īlons Masks un investors Čamats Palihapitija. Otrais iegādājās “GameStop” akcijas, un pēc viņa ieraksta sociālajā tīklā “Twitter” uzņēmuma akcijas strauji pieauga no 90 līdz 147,98 dolāriem.

Jau pēc dažām minūtēm pēc tirgus slēgšanas “ballītei” pievienojās arī Masks, kuram ir vairāki desmiti miljonu piekritēju visā pasaulē, kā arī prasme mainīt akciju cenas ar viena tvīta palīdzību.

Masks savā “Twitter” veica vienkāršu ierakstu: “Gamestonk!!”, kā arī pievienoja saiti uz “Reddit” tēmu. Tas bija pietiekami, lai sekotu akciju pieaugums par 43%. Trešdien “GameStop” akcijas turpināja kāpumu par 130% un sasniedza 360 dolāru par akciju.

Tagad Maikls Būrijs (būtībā cilvēks, kurš arī izprovocēja šo situāciju ar aicinājumu izpirkt akcijas) runā, ka šāds akciju vērtības pieaugums ir “nedabisks, neprātīgs un bīstams”. Savā tvītā Būrijs paziņoja, ka šāds lēciens var radīt arī juridiskas sekas, un šeit jāiesaistās arī regulatoriem. Tomēr vēlāk Būrijs dzēsa šo ierakstu.

Ļoti iespējams, ka Būrijs cenšas aizvērt Pandoras lādi, ko pats arī palīdzēja atvērt. Izskatās, ka Būrijs “ballīti pameta, vēl pirms tā sākās”, – “Forbes” rīcībā esošie dokumenti liecina, ka Būrijs jau septembra beigās sāka pārdot sev piederošās akcijas, un ir ļoti liela iespējamība, ka viņš šobrīd jau lielāko daļu akciju ir pārdevis, tādējādi nespējot “nosmelt lielo krējumu”.  Lai gan tāda iespēja viņam bija.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu