Paldies latiņam! Ventspils pilskalnā veidos lata piemiņas skulptūru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Igor Petrov, Shutterstock.

Izsludināts metu konkurss lata piemiņas skulptūrai Ventspils pilskalnā, informēja pašvaldība.

Gaidot Latvijas nacionālās valūtas - lata ieviešanas simtgadi 2022.gadā, Ventspils pilsētas pašvaldība plāno izveidot lata piemiņas skulptūru, un aicina māksliniekus un dizainerus sniegt savu redzējumu par lata kultūrvēsturiskās nozīmes attēlojumu skulptūras veidolā.

Pašvaldībā skaidro, ka nacionālā valūta, līdzās ģerbonim, karogam un himnai, ir viens no nozīmīgākajiem suverēna valstiskuma simboliem. Monētas un banknotes, kuru dizainā ir iekļauti nozīmīgākie valsts, sabiedrības un kultūrvēsturiskie simboli, liecina par valsts vēsturi, kultūrvēsturiskām īpatnībām, un pat politisko uzbūvi.

Nacionālā nauda, tās fiziskajās izpausmēs, reprezentē valsti citu valstu saimē un veic savdabīgu nacionālpatriotiskās audzināšanas funkciju valsts iekšienē, ikdienas apgrozībā atgādinot tās lietotājiem nozīmīgākās konkrētās sabiedrības vērtības un simbolus.

Kā skaidro Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas galvenā māksliniece Anda Mendriķe, Ventspilij saite ar nacionālo valūtu - latu ir bijusi īpaša, jo daļa no 1922.-1926.gadā Lielbritānijā kaltajām sudraba viena un divu latu monētām, transportējot tās no Londonas, tika izkrautas Ventspils ostā, tādējādi pirmo reizi nonākot uz Latvijas zemes tieši Ventspilī.

Atzīmējot šī notikuma simtgadi, Ventspils pilsētas pašvaldība plāno izveidot lata piemiņas skulptūru Ventspils pilskalnā, no kura paveras skats uz Ventspils ostu, sacīja Mendriķe.

Lai iecerētā lata piemiņas skulptūra kļūtu par augstvērtīgu publiskās mākslas darbu, kas bagātina pilsētvidi, ir izsludināts atklāts metu konkurss "Metu izstrāde Lata piemiņas skulptūrai, Ventspilī", aicinot māksliniekus un dizainerus līdz šā gada 29.marta plkst.11 sagatavot un iesniegt savus priekšlikumus skulptūras veidolam.

Foto: https://www.ventspils.lv/, Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu