Miris ārsts, kurš Omskā ārstēja Navaļniju (55)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksejs Navaļnijs.
Aleksejs Navaļnijs. Foto: Shutterstock

Omskā miris pilsētas 1. ātrās palīdzības slimnīcas ārsts Sergejs Maksimišins -  šajā slimnīcā pēc saindēšanas ar nervu indi “Novičok” pagājušā gada augustā tika nogādāts Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, ziņo izdevums “Znak”. 

Maksimišins bija slimnīcas galvenā ārsta vietnieks. Viņš miris 55 gadu vecumā. 

Kā medijam “Otkritije media” pavēstīja Omskas apgabala Veselības ministrija, Maksimišina nāves cēlonis esot sirdslēkme. 

Navaļnija reģionālo štābu tīkla Vadītājs Leonīds Volkovs ASV medijam CNN apstiprinājis, ka Navaļnija ārstēšanu Omskas slimnīcā vadīja tieši Maksimišins. 

“Maksimišins vadīja nodaļu, kurā ārstēja Navaļniju. Viņš vadīja ārstēšanu, tostarp bija atbildīgs par komas stāvokļa mākslīgu izraisīšanu Navaļnijam,” uzsvēra Volkovs. 

“Viņš vairāk par ikvienu zināja par Navaļnija stāvokli, tāpēc es nevaru izslēgt, ka viņš nomira nedabīgā nāvē. Tomēr Krievijas veselības aprūpes sistēma nav tajā labākajā stāvoklī, tāpēc ārsti viņa vecumā var mirt priekšlaicīgi,” viņš piebilda. 

Volkovs arī izteicās, ka viņš šaubās, vai ārsta nāves iemesli tikšot izmeklēti. 

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. Tur Navaļnijs aizvadīja vairākas dienas, kuru laikā netika dota atļauja komā esošo opozicionāru izvest no Krievijas. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas. 

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts, tomēr atveseļošanos Vācijā viņš turpināja. 

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu. Krievijas varas iestādes joprojām atsakās ierosināt krimināllietu par Navaļnija saindēšanu. 

Janvārī Navaļnijs atgriezās Krievijā, bet februāra sākumā viņam tika noteikts cietumsods uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem lietā, kurā viņam 2014.gadā tika piespriests nosacīts cietumsods.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu