Vai Osinovska līgavai izdosies glābt Latvijas lepnumu "Dzintars"? (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Erakogu

Viena no bagātākajiem cilvēkiem Igaunijā dzīvesbiedre Anastasija Udalova ir gatava glābt savas dzimtenes lepnumu - kosmētikas un parfimērijas ražotāju "Dzintars". Ir vairākas lietas, kas viņai patīk, vēsta izdevums "Postimees".

Vienalga, vai tā būtu Rīga vai Tallina, bet Udalova ceļas ļoti agri - piecos no rīta, un dara to bez modinātāja. Tas ir tādēļ, ka viņai jau sešos no rīta ir jābūt gatavai strādāt, jo Gruzijā šajā laikā ir astoņi no rīta. Tieši Gruzijā atrodas, kā saka Udalova, viņas "vecākais bērns, kurš jau ir paaudzies, tāpēc nav vajadzīga pastāvīga aprūpe, bet gan pieskatīšana". 

Līdz plkst. 11 Udalova ar "Zoom" starpniecību kontaktējas ar Tbilisi. Pēc tam viņa pievērš uzmanību Rīgai, kur "uz kājām stājas otrs viņas bērns". Un ar šo "bērnu" darbs ir katru dienu līdz desmitiem, vienpadsmitiem vakarā. 

Uzņēmums, ar ko Udalova strādā Gruzijā, ir nekustamo īpašumu projekts "Thbilisi Hills". Gruzijas banka pērn šo projektu nosauca par vienu no veiksmīgākajiem valstī. Pērn savukārt tika pabeigta pirmā četrstāvu māja, kurā jau izpirkti 24 dzīvokļi no 27. Pēc astoņiem gadiem, kad nekustamo īpašumu projekta būvniecība tuvosies beigām, Udalova cer, ka "Thbilisi Hills" būs mājvieta 3000 cilvēku. 

Foto: Erakogu

Otrs, "jaunākais bērns" ir Latvijas lepnums. Padomju laikā "Dzintara" kosmētika bija pazīstama visā Padomju Savienībā, kā arī ASV, Somijā, Šveicē, Francijā, Spānijā un pat Indijā. Tomēr 2019. gada beigās uzņēmums bankrotēja. Nepalīdzēja arī akcija "iesim uz veikalu un pirksim "Dzintara" produkciju!" Bijušo noieta tirgu zaudējums, kā arī pārāk augstās izmaksas, ko radīja vecais ražošanas aprīkojums, kļuva uzņēmumam nāvējoši. 

Pagājušā gada rudenī tika paziņots, ka "Dzintars" atgriezīsies pie patērētājiem - uzņēmumu atjaunot apņēmās 54 gadus vecais Oļegs Osinovskis, kurš ir dzimis Kazahstānā, izglītību ieguvis Krievijā, bet darbojas Igaunijā. Viņš Latvijas zīmola atjaunošanā ir ieguldījis vairāk nekā piecus miljonus eiro. Osinovska līgava Udalova pati ir no Rēzeknes, un tieši viņai ir uzticēta kompānijas vadība. 

Foto: Erakogu

Ļoti neērts cilvēks

Iepriekš pirmās instances tiesa Latvijā lēma, ka Osinovskis nav devis kukuli bijušajam "Latvijas dzelzceļa" vadītājam Uģim Magonem. Osinovskis skaidroja, ka maksājis Magonem teju pusmiljonu eiro par to, lai virzītu savas intereses sarunās ar Krievijas dzelzceļa kompāniju, taču pirms tam viņš konsultējies ar juristiem Igaunijā, un viņi apstiprinājuši, ka no juridiskā viedokļa viss ir kārtībā. 

Intervijā Udalova sacīja, ka "jebkuram ir nepatīkami, ka viņu apsūdz noziegumā, bet cilvēks pats apzinās, ka nekādu noziegumu nav veicis. Es zinu, ka viņš to nav darījis, jo zinu visas juridiskās nianses šim darījumam". 

Pēc izglītības Udalova ir juriste. Vēl būdama studente, viņa sāka strādāt advokātu birojā. 

"Bija ļoti interesanti. Darbs gan bija 24 stundas dienā septiņas dienas nedēļā, sākot no četriem pieciem rītā, bet man patika. Bija adrenalīns, visu laiku bija kustība. Es sapratu, ka tā esmu īstā es," teica Udalova. Viņa neilgu laiku bija arī bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova palīdze, bet ātri saprata, ka šāds darbs viņai nepatīk. 

Foto: Erakogu

Udalova saka, ka viņa ir jutusi, ko nozīmē fakts, ka viņas partneris ir Oļegs Osinovskis. Viņa astoņus gadus strādāja Latvijas ceļu apkopes uzņēmumā, un presē parādījās pieņēmumi, ka viņai ir interešu konflikti, taču nekādi pierādījumi netika rasti. 

"Kāpēc Latvijā ir tik daudz baumu un apsūdzību saistībā ar lielo biznesu un politiku? Latvijā, ja tu saki to, ko domā, tad kļūsti par neērtu cilvēku, tāpēc var gadīties, ka tiek sākta lieta. Politiķi to izmanto diemžēl," saka Udalova. Viņa piebilst, ka, salīdzinot Latvijas un Igaunijas politisko kultūru, var redzēt, ka Latvijā "vēl ir kur augt". 

Lai arī Udalova faktiski dzīvo divās pilsētās, viņa regulāri pārvietojas ar automobili Osinovska pavadībā. Kaķis Musja, ko Udalova saņēma dāvanā pandēmijas sākumā, gan dzīvo Latvijā. Iespējams, ka patriotisms bija galvenais iemesls, kādēļ viņa uzņēmās misiju - "atdzīvināt" kompāniju "Dzintars". 

"Tauta sākas no tevis, tāpat arī valsts. Ja katrs dara to, kas viņam padodas, tad visam ir jānotiek ļoti labi," uzskata Udalova.

Foto: Erakogu

Neraugoties uz to, ka kosmētikas līdzekļu pasaulē ir ļoti liela konkurence, Udalova uzskata, ka "Dzintaram" vieta atradīsies. Iespējams, tieši tādēļ, ka uzņēmums grasās piedāvāt dabīgus produktus, kuros 95% sastāvdaļu būs dabīgas izcelsmes. Tāpat plānots, ka produkcija būs par pieejamu cenu, lai "vecmāmiņa par savu pensiju varētu nopirkt krēmu "Niveja". Tiek norādīts, ka daudzas vecmāmiņas uzskata "Niveju" par teju brīnumlīdzekli, kas var izārstēt visu - sākot ar oda kodumu, beidzot ar ceļa nobrāzumu.

Kompānijas jaunās preces nonāks arī Igaunijas tirgū. Tāpat kompānija ir atgriezusi vēsturisko nosaukumu - "H.A. Brieger". Tiek norādīts, ka "Dzintara" rūpnīcas vēsture ir saistāma ar ziepju un parfimērijas fabriku, kuru dibināja Henrihs Ādolfs Brīgers 1849. gadā.  

Abpusēja cieņa

Netrūkst cilvēku, kuri ir pārliecināti, ka Udalova ir vienkārši "skaista sejiņa, bet patiesībā "Thbilisi Hills" un "Dzintara" stūre ir Osinovska kontrolē, jo viņam ir nauda, sakari un pieredze". 

"Pilnīgi noteikti, ka cilvēki tā domā. Mūsu sabiedrība ir tā būvēta: ja sieviete kaut ko sasniedz, tad, protams, ka ne pati - viņai kāds palīdzējis," saka Udalova. 

Foto: Erakogu

Tiesa gan, "Thbilisi Hills" projekta vēsture ir citādāka. Būvdarbi stāvēja uz vietas, un neviens no iepriekšējiem projekta vadītājiem galā netika. Udalova pirms trim gadiem pārcēlās uz Igauniju un tur uzzināja par projekta problēmām, tāpēc nolēma pati saprast, kas notiek Gruzijā. Viņa tur devās uz nedēļu, pēc tam palika vēl nedēļu. Tādā veidā viņa nostrādāja trīs nedēļas bez brīvdienām un atgriezās Igaunijā. 

"Ja viss būtu tā, kā uzskata cilvēki, respektīvi, ka visu vada Osinivskis, tad es varētu strādāt viņa kompānijā "Skinest Group" un dzīvot mierīgi, darīt to, ko saka Oļegs," saka Udalova. Viņa norāda, ka ir iemantojusi Osinovska uzticību pati ar saviem panākumiem un līdz ar to viņa pati pieņem lēmumus. Udalova uzsver, ka viņa vienmēr ir gatava pamatot, kāpēc ir darīts tā un ne citādāk. "Viņš mani uztver nopietni, mums ir abpusēja cieņa," saka Udalova.

"Dzintars"atjaunos sākotnējo nosaukumu par godu fabbrikaas dibinātājam - H.A. Brieger.
"Dzintars"atjaunos sākotnējo nosaukumu par godu fabbrikaas dibinātājam - H.A. Brieger. Foto: Erakogu

Udalovu rīkoties iedvesmo haoss un problēmas. Lai ieviestu kārtību Tbilisi, viņa brauca uz Gruziju tik ilgi, kamēr tur situācija kļuva sakārtotāka. Kad tas notika, viņa uzņēmās "Dzintara" atjaunošanas projektu. Sieviete norāda, ka enerģiju gūst boksa nodarbībās, zināšanas - grāmatās, bet biznesa vadības prasmes - Stokholmas Ekonomikas skolā Rīgā, kuru grasās pabeigt nākamajā gadā. 

Intervijas noslēgumā Udalova atbildēja arī uz privātākiem jautājumiem. Jautāta, vai viņa un Osinovskis plāno ģimenes pieaugumu, Udalova norāda: "Pašlaik esmu koncentrējusies uz karjeru - laika vēl ir daudz," Uz jautājumu, vai ir gaidāmas kāzas, Udalova smejoties atbild, ka "to prasa visi". 

"Man pašlaik tam nav laika," saka uzņēmēja. Tam, kas ir patiesi privāts, ir jāpaliek noslēpumā. "Man liekas, ka laime mīl klusumu," piebilst Udalova. 

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu