Vilks kritizē Latvijas nodarbinātības politiku (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nodarbinātības politikai ir jākļūst par Latvijas valdības politiku, trešdien tiešsaistes konferencē "Nākotnes darbs Latvijā" sacīja Latvijas Bankas padomes loceklis Andris Vilks.

"Patlaban nodarbinātības politikai valdība pievērš diezgan mazu uzmanību, aktīvai darbaspēka politikai tiek tērēti mazāk par 0,2% no iekšzemes kopprodukta un mazāk par Latviju šajā jomā tērē tikai Malta, Kipra un Rumānija," sacīja Vilks.

Viņš stāstīja, ka daudz līdzekļu tiek tērēts uz vecām, desmitgades pastāvējušām bezdarbnieku apmācības un pārkvalifikācijas programmām, kuras nav efektīvas. Lietderīgāk būtu tērēt līdzekļus individualizētai darba meklējumu politikai.

Vilks vērsa uzmanību arī uz zemajām digitālajām prasmēm, īpaši starp vecāka gadagājuma vīriešiem. "Gandrīz 50% iedzīvotāju digitālās prasmes ir zemas. Ja uzņēmumi neiegulda digitālajos rīkos, tad arī darbinieki tos neapgūst," sacīja Vilks.

Latvijas Bankas padomes loceklis norādīja uz vairākām Latvijas darba tirgus problēmām - darbaspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanos, sabiedrības novecošanu, emigrāciju.

"Jāstrādā pie emigrācijas apjomu samazināšanas. Piemēram, patlaban Latvijā atrodas vairāki tūkstoši Latvijas pilsoņu no Apvienotās Karalistes, kuri šeit ieradās pērn bažās par Covid-19 un breksitu. Jādara viss iespējamais, lai šie cilvēki varētu atrast labu darbu Latvijā," sacīja Vilks.

Tāpat būtu jāpievērš lielāka uzmanība veselības aprūpei, jo viens no darba tirgus problēmu risinājumiem būtu pensijas vecuma paaugstināšana, taču aptuveni pusei no vīriešiem virs 50 gadu vecuma ir slikts veselības stāvoklis, kas viņiem neļauj pilnvērtīgi uzturēties darba tirgū, skaidroja Vilks.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu