Krustojums pašā Rīgas sirdī, kur viegli kļūt par krāpnieku upuri (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Pašā Rīgas centrā, tā teikt - goda vietā, ir krustojums, kurā ikviens autobraucējs itin viegli var kļūt par apdrošināšanas krāpnieku upuri. Runa ir par Brīvības bulvāra un Raiņa bulvāra krustojumu tieši pretī Brīvības piemineklim, un te  krāpniecība plaukst un zeļ, tikai pateicoties neloģiskai satiksmes organizēšanai, ziņo raidījums 4.studija.

"Man aiz muguras esošajā krustojumā nav īsti skaidrs, kā tas ir jāizbrauc. Tie, kuri brauc no Brīvības ielas, var veikt šeit tikai pagriezienu pa kreisi un jāsaka tā, ka no kreisās malējās un vidējās joslas principā var tēmēt jebkurā no trim joslām, kas ir uz Raiņa bulvāra. Šī situācija parasti izraisa konfliktu par vidējās joslas ieņemšanu," skaidro satiksmes drošības speciālists Oskars Irbītis.

Šajā krustojumā regulāri pamatotas bažas par krāpniecības gadījumiem. Autovadītāji, kuri brauc pa Brīvības bulvāra vidējo joslu, veicot pagriezienu uz Raiņa bulvāri, bieži vien ieņem vidējo joslu un kā redzams, visi autovadītāji, kuri brauc pa kreiso joslu un vēlas doties Centrālās stacijas virzienā, arī ieņem vidējo joslu, un sākas problēmas.

Oskars Irbītis
Oskars Irbītis Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

"Krustojuma vidū, kad sākas manevri, sāk strādāt labās rokas princips, un principā tas, kurš nāk no vidējās joslas, viņam ir priekšroka un viņš var ieņemt jebkuru joslu, it kā gar degunu nobraucot tam, kurš atrodas kreisajā malējā joslā uz Brīvības ielas. Šī ir viena no tām vietām, kas ir ļoti pateicīga krāpšanas gadījumu īstenošanai," saka Irbītis.

Ik gadu apdrošinātājiem nākas saskarties ar vairākiem desmitiem krāpšanas gadījumu, kad avārijas tiek izraisītas speciāli.

Ir arī autovadītāji, kuri dodas ielās kā uz darbu, lai izraisītu sadursmes un vēlāk piedzītu naudu no apdrošinātājiem. Precīzas informācijas, cik liela summa ik gadu šādā veidā tiek izkrāpta, nav, bet tie ir desmitiem tūkstošu eiro.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins raidījumam 4.studija stāsta, ka Rīgā ir vēl vairākas vietas, kur krāpšanās notiek regulāri. Piemēram, apzināti negadījumi bieži notiek arī ir Dzelzavas un Stirnu ielas krustojumā, kā arī Mūkusalas aplī. 

Jānis Abāšins
Jānis Abāšins Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Jāteic gan, ka ne visi un vienmēr ir krāpnieki. Pēc Abāšina teiktā parasti aizdomas raisa retāk sastopami auto, kādu uz mūsu ielām ir ļoti maz. Apdrošinātāju pārstāvis piebilst, ka parasti krāpnieks parasti labi zina satiksmes noteikumus un to robežās akurāti it kā pielien priekšā. Tā kā viņš nav vainīgs, pienākas remonta izmaksas jāsedz apdrošinātājam, taču reti sastopamiem auto rezerves daļas jāgaida ilgi un krāpnieks saka "maksājiet man naudā" un pēcāk remontu veic nevis servisā, bet kaut kur garāžā pa lēto.

Skarbākais šajās situācijās ir tas, ka krāpniekus izķert ir grūti, jo pēc likuma viņiem ir taisnība. Tiesa gan, apdrošinātāji cer, ka mašīnās uzstādītās kameras, kā arī viena cilvēka pārāk bieža parādīšanās apdrošinātāju datu bāzēs palīdzēs krāpniekus ar laiku izķert.

Kādi risinājumi iespējami šajā krustojumā pašā Rīgas sirdī un kas jāņem vērā autobraucējiem, lai paši nekļūtu par krāpšanas shēmu dalībniekiem, skaties 4.studijas sižetā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu