Pusotra gada laikā čeku loterija nodrošinājusi vairāk nekā divu miljonu eiro ieguvumu budžetā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Čeku loterijas atklāšanas pasākums
Čeku loterijas atklāšanas pasākums Foto: Edijs Pālens/LETA

Pusotra gada laikā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotā čeku loterija nodrošinājusi vairāk nekā divu miljonu eiro ieguvumu valsts budžetā.

Datu analīzē, izmantojot čekos norādīto informāciju, pusotra gada laikā budžeta ieņēmumi palielināti par 2 008 772 eiro. Vienlaikus gan bijuši arī tēriņi, piemēram, pērn čeku loterijas reklāmai plašsaziņas līdzekļos iztērēti 15 189 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

VID informēja, ka čeku loterijā iegūto informāciju dienests galvenokārt izmanto preventīvām darbībām, aicinot uzņēmumus precizēt nodokļu deklarācijas. Pusotra gada laikā preventīvo pasākumu un tematisko pārbaužu laikā uzņēmēji pēc VID aicinājuma ir iesnieguši 1441 precizētu deklarāciju un papildus deklarējuši nodokļus 2 008 772 eiro apmērā.

Tāpat 51 VID veiktajā tematiskajā pārbaudē konstatēti dažāda veida pārkāpumi. Par tiem piemērots naudas sods kopumā 25 620 eiro apmērā. Tādējādi, čeku loterijai Latvijā norisinoties teju pusotru gadu, valsts budžeta ieņēmumi palielināti par 2 034 392 eiro.

Čeku loterijas dati liecina, ka lielās balvas jeb 20 000 eiro ieguvējs periodā no 2019.gada jūlija līdz 2020.gada decembrim čeku loterijā reģistrējis 538 attaisnojuma dokumentus, taču uzvarējis ar čeku, kas izsniegts janvāra mēnesī SIA "Stockmann". Janvāra mēnesī 20 000 eiro laimētājs čeku loterijai reģistrējis 22 dokumentus, no kuriem viens dokuments ir arī 2020.gada čeku loterijas gada izlozes uzvarētājs.

Četru 10 000 eiro laimētāju veiksmīgos čekus izsnieguši SIA "Rimi Latvia", SIA "Lejaskrāces", SIA "FP LV" un SIA "Centrālā Laboratorija". Savukārt piecu 2000 eiro laimētāju dokumenti ir no uzņēmumiem SIA "Olimpiskais sporta centrs", SIA "LSAA", SIA "Getliņi Eko", SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" un SIA "PLT".

VID sola, ka gada izlozes naudas balvas tiks izmaksātas 30 dienu laikā uz laimētāju norādītajiem banku kontiem. Laimesti uzvarētājiem tiek izmaksāti pilnā apmērā, jo nodoklis no čeku loterijas naudas balvām nav jāmaksā.

Visa gada laikā dalībai čeku loterijas gada izlozē no attiecīgajā mēnesī reģistrētajiem čekiem pēc nejaušības principa tika izlozēti desmit čeki. Tādējādi kopumā gada izlozei tika virzīti 120 čeki, taču izlozē piedalījās 112 čeki, jo seši čeku īpašnieki pēc informatīvā SMS saņemšanas noteiktajā laikā dalībai gada izlozē nepieteicās, bet divi dalībnieki bija iesnieguši čekus, kuri neatbilst loterijas prasībām.

Līdztekus dažāda apmēra naudas balvām čeku loterijas dalībniekiem ir iespēja laimēt arī VID Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētā balvas - dažādas interesantas un noderīgas preces un dāvanu kartes. No loterijas sākuma balvas ir piedāvājuši kopumā 28 uzņēmumi, bet tieši 2020.gadā loterijas dalībniekiem piedāvātas 167 papildu balvas no 12 uzņēmumiem.

2020.gadā visvairāk jeb 48 balvas piedāvājis uzņēmums SIA "Riga spirits & wine outlet", kamēr otrs aktīvākais papildu balvu nodrošinātājs bijis SIA "OC vision", sarūpējot 40 balvas, bet trešajā vietā ierindojas AS "Lido" ar 25 balvām.

VID atzīmēja, ka čeku loterija turpinās arī šogad un vēl līdz pat 2021.gada aprīlim katru mēnesi tiks izlozētas ne tikai 54 naudas balvas, no kurām viena - 10 000 eiro vērtībā, trīs - 5000 eiro vērtībā un 50 naudas balvas 100 eiro vērtībā, bet arī dažādas vērtīgas Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās balvas.

Vienlaikus solīts, ka no 2021.gada 1.aprīļa čeku loterija piedzīvos vairākas izmaiņas un uzlabojumus. Iedzīvotāji loterijā varēs reģistrēt ne tikai čekus, kvītis un biļetes, bet arī rēķinus, kas apmaksāti ar internetbankas starpniecību. Savukārt otrs izlozes jauninājums ļaus iedzīvotājiem piedalīties tematiskajās nozaru čeku izlozēs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu