Pētījums: vēdera tauki ir gudrāki, nekā mums liekas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēdera tauki.
Vēdera tauki. Foto: Pixabay

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka vēdera tauki laika gaitā spēj pielāgoties, lai izvairītos no cilvēka centieniem tikt no tiem vaļā. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell Reports”, rakstīts, ka cilvēka vēdera tauki jeb tā saucamais “alus vēderiņš” spēj ieiet “pašsaglabāšanās režīmā”, kas tam ļauj cīnīties pret cilvēka centieniem no tiem atbrīvoties. 

“Lielākā daļa cilvēku domā, ka visi taukaudi ir vienādi, tomēr tā nav. Liela nozīme ir vietai, kur tie atrodas. Mūsu pētījums parāda, ka gan viscerālie, gan zemādas tauki periodiskas diētas laikā piedzīvo dramatiskas izmaiņas,” komentēja viens no pētījuma autoriem Marks Larenss. 

Šajā pētījumā Larenss ar kolēģiem izpētīja taukaudu veidus no dažādām cilvēka ķermeņa vietām, lai saprastu, kāda ir to loma periodiskajā diētā jeb laikā, kad katru otro dienu cilvēks neuzņem pārtiku. Šajā laikā taukaudi atbrīvo taukskābju molekulas, tā ar enerģiju apgādājot pārējo ķermeni. 

Zinātnieki savu eksperimentu veica ar laboratorijas pelēm, kurām ir līdzīgi taukaudi kā cilvēkam. Tauku veidu vidū, kuros tika novērotas izmaiņas, bija arī vēdera tauki, kas atrodas tieši zem vēdera ādas. Tomēr noskaidrojās, ka viscerālie tauki diētas laikā ir noturīgi pret šo taukskābju atbrīvošanos, stāstīja pētnieki. 

Tiesa, jāņem vērā, ka šis atklājums var neattiekties uz citiem diētas režīmiem. 

“Šis pētījums liecina, ka viscerālie tauki var pielāgoties periodiskajai diētai un saglabāt savas enerģijas rezerves. Tas varētu būt iemesls, kāpēc viscerālos taukus var neietekmēt ilgi diētas periodi,” stāstīja Larenss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu