ASV Kapitolija policija lūdz Nacionālo gvardi vēl divus mēnešus palikt Vašingtonā (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

ASV Kapitolija policija ir lūgusi Nacionālo gvardi vēl divus mēnešus palikt Vašingtonā, ceturtdien ziņoja ASV mediji.

Kapitolija policija ir lūgusi pagarināt Nacionālās gvardes karavīru atbalstu tai par diviem mēnešiem, ziņoja telekanāls CNN, atsaucoties uz aizsardzības resora amatpersonām.

Vairāki tūkstoši Nacionālās gvardes rezervistu pašlaik ir dislocēti Vašingtonā līdz nākamajai nedēļai. 

6.janvārī, kad Kongress balsoja par Džo Baidena vēlēšanu uzvaras apstiprināšanu, Kapitolijā iebruka tūkstošiem toreizējā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju. Nekārtībās tika bojāta Kapitolija ēka un dzīvību zaudēja pieci cilvēki, tostarp policists.

Kapitolija policija pēc tam tika kritizēta, jo drošības spēki nebija gatavi šim iebrukumam un nespēja to apturēt. Pēc šī iebrukuma Kapitolijā un tā apkārtnē tika dislocēta Nacionālā gvarde, lai atbalstītu vietējos drošības spēkus.

Ceturtdien ap Kapitoliju tika pastiprināti drošības pasākumi sakarā ar to, ka policija trešdien brīdināja par potenciāliem draudiem no sazvērestības teorijas "QAnon" atbalstītāju puses.

Varasiestādes bija brīdinājušas, ka vardarbīgi grupējumi un "QAnon" atbalstītāji apsprieduši plānu iebrukt Kapitolijā 4.martā vai ap šo datumu.

"QAnon" atbalstītāji uzskata, ka Tramps atgriezīsies pie varas 4.martā, kas bija prezidentu inaugurācijas diena līdz 1933.gadam, kad inaugurācija tika pārcelta uz 20.janvāri.

"YouTube" ļaus Trampam atgriezties, kad būs samazinājies "vardarbības risks"

Video koplietošanas tiešsaistes platforma "YouTube" ļaus atgriezties bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam, bet tikai tad, kad būs samazinājies viņa uzkurinātas "vardarbības risks", ceturtdien paziņoja platformas vadītāja Sjūzena Vojcicka.

"YouTube" janvāra beigās apturēja Trampa kanālu, sekojot citām sociālo mediju platformām, kas slēdza Trampa kontus pēc viņa piekritēju iebrukuma Kapitolijā 6.janvārī.

"Mēs atcelsim Donalda Trampa kanāla apturēšanu, kad mēs noteiksim, ka ir samazinājies vardarbības risks," straumētā intervijā domnīcai "Atlantic Council" sacīja Vojcicka.

"Ņemot vērā Kapitolija policijas vakardienas brīdinājumus par potenciālu uzbrukumu šodien, es domāju, ka ir diezgan skaidrs, ka vēl pastāv paaugstināts vardarbības risks."

Vojcicka sacīja, ka Trampa kanālam pēc tā atjaunošanas būs jāievēro tā pati "trīs brīdinājumu" sistēma, kas attiecas uz visiem "YouTube" lietotājiem. Viņa atzīmēja, ka kanāli, kas 90 dienu periodā saņem trīs brīdinājumus, tiek dzēsti no "YouTube".

"Šis bija pirmais brīdinājums," viņa teica par Trampa kanāla apturēšanu janvāra beigās.

"Mēs esam piemērojuši brīdinājumus citiem pasaules līderiem; [prezidentam Žairam] Bolsonaru Brazīlijā par Covid-19 dezinformāciju, un tagad tiek dzēsti kanāli Mjanmā."

Vērtējot, vai ir droši atļaut Trampa atgriešanos "YouTube", tiks ņemti vērā tādi faktori kā retorika tiešsaistē, kā arī policijas un valdības aģentūru bažas par politiski uzkurinātas vardarbības riskiem, sacīja Vojcicka. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu