Liela mēroga vakcinācijas centros varēs izmantot arī brīvprātīgo darbu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eva Juhņēviča.
Eva Juhņēviča. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai nodrošinātu iespējami veiksmīgu vakcinācijas pret Covid-19 procesu, liela mēroga vakcinācijas centru darbībā iesaistīties varēs arī brīvprātīgie, nodrošinot atbalsta funkcijas, valdības sēdē apliecināja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pēc pašreizējā Veselības ministrijas plāna, kas šodien tika prezentēts valdībai, pašvaldības liela mēroga vakcinācijas centros nodrošinās palīgpersonālu un sniegs atbalsta funkcijas. Tāpat pašvaldības nodrošinās kārtību ar policijas vai apsardzes palīdzību, kā arī centra koordinatoru, kas būs galvenais atbildīgais par visa centra darbību.

Tas nozīmē, ka pašvaldības šo funkciju veikšanai varēs piesaistīt arī brīvprātīgos. "Pašvaldībām ir ļoti plašas, brīvas un nereglamentētas iespējas piesaistīt brīvprātīgos un cilvēkus, kas vēlas palīdzēt. Citastarp tas arī ir ieguvums no pašvaldību iesaistes," skaidroja ministrs.

Savukārt procesa medicīnisko pusi nodrošinās specializēts pakalpojuma sniedzējs, caur kuru tiks nodrošināti cilvēkresursi reģistrācijas, skrīninga, ārstu uzraudzības un pašas vakcinācijas veikšanai.

Vakcinācijas projekta biroja procesa koordinators Edgars Labsvīrs skaidroja, ka Nacionālais Veselības dienests jau šodien izsludinās pakalpojumu sniedzēju atlasi ar mērķi piesaistīt papildu cilvēkresursus, lai veidotu vakcinācijas vienības gan izbraukumiem, gan masu vakcinācijas centriem.

Tiek atlasīti pretendenti trīs pakalpojumiem: individuālai vakcinācijai mājās, izbraukuma vakcinācijai (tajā skaitā kolektīvai vakcinācijai) un vakcinācijai masveida vakcinācijas centros. Kopumā izdalītas 32 teritoriālās plānošanas vienības, kā arī noteikti pieci kritēriji atlases dalībnieku prioritizācijai.

Pirmais kritērijs ir, ka pakalpojumu sniedzējs nodrošina stacionāros pakalpojumus, otrais, ka tā pamatdarbības teritorija ir attiecīgajā plānošanas vienībā, trešais, ka filiāle atrodas attiecīgajā plānošanas vienībā, ceturtais, ka pakalpojuma sniedzējs nodrošina pakalpojumu vairākās plānošanas vienībās, un piektais, ka pakalpojumu sniedzējs ir nodrošinājis sociālās aprūpes centru vakcināciju.

Pakalpojumu sniedzēju atlases rezultāts būšot zināms otrdienas, 16.marta, vakarā, lai trešdien, 17.martā, no rīta konkrētais pakalpojumu sniedzējs varētu sākt sarunu ar konkrēto pašvaldību, vietu un potenciālajiem darbiniekiem.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas uz ceturtdienas valdības sēdi sagatavotā prezentācija liecina, ka liela mēroga vakcinācijas pret Covid-19 centru izveidei iezīmētas kopumā 20 pilsētas.

Liela mēroga vakcinācijas centri reģionos varētu sākt darbu 1.aprīlī, iepriekš sacīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča. Viņa piebilda, ka ar pašvaldībām par liela mēroga vakcinācijas centru izveidi jau panākta vienošanās, kamēr ar mazāko centru pašvaldībām sarunas vēl nav notikušas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu