Laikrakstam kļuvis zināms, ar ko "pazušanas" laikā nodarbojies miljardieris Ma

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēc konflikta ar Ķīnas varasiestādēm Džeks Ma turpināja izmantot savu privāto lidmašīnu, tādējādi liekot noraidīt versiju, ka viņš būtu atradies mājas arestā vai devies bēgļu gaitās, vēsta izdevums “Financial Times”.

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka Ķīnas varasiestāžu nežēlastībā kritušais miljardieris laikā, kad bija “aizgājis pagrīdē”, ar savu privāto lidmašīnu lidoja uz darījuma pārrunām saistībā ar sava biznesa likteni, kā arī uz kādu kūrortu, kur atpūtās un spēlēja golfu.

Dati par miljardiera Džeka Ma privātās lidmašīnas lidojumiem kliedē baumas par viņa iespējamo bēgšanu no Ķīnas uz Singapūru vai arī atrašanos mājas arestā. Laikraksts uzsver, ka tam izdevies iegūt informāciju par Ma piederošo lidmašīnu “Gulfstream”, kā arī izdevies izpētīt “Radarbox” sniegtos datus par lidojumiem.

Ma dibinātā kompānija “Ant Group” pagājušā gada nogalē plānoja veikt savu aktīvu kotēšanu biržā un piesaistīt publisko finansējumu. Tika prognozēts, ka kompānijai varētu izdoties piesaistīt lielāko finansējumu biržās visā pasaulē.

Tiesa gan, pēdējā brīdī šos plānus izjauca Ķīnas varasiestādes, kas apturēja “Ant Group” akciju kotēšanu biržā, jo dažas dienas pirms tam Ma savā uzrunā publiski kritizēja Ķīnas tradicionālo banku sistēmu. Tieši Ma runa aizsāka virkni notikumu, kā rezultātā miljardieris no sabiedrības acīm bija nozudis vairākus mēnešus. Pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma Ma sabiedrībā parādījās vien janvāra otrajā pusē.

Iegūtā informācija par lidojumiem liecina, ka Ma, neraugoties uz iespējamajām problēmām, varēja brīvi piekļūt savai lidmašīnai, ar kuru viņš var aizlidot līdz Ņujorkai vai Londonai. Tomēr uz šīm vietām Ma nelidoja. Ir zināms, ka pēc publiskās “saķeršanās” ar Ķīnas varasiestādēm Ma lidoja daudz retāk. Pirms konflikta viņš lidoja ik pa trīs dienām, bet savas “pazušanas laikā” - reizi nedēļā.

Pārsvarā viņš lidoja no Šendžeņas uz Pekinu un Hainaņas salu, kur pēc “Bloomberg” rīcībā esošās informācijas, spēlēja golfu.

Kad Ķīnas regulatori rudenī vēlējās runāt par situāciju saistībā ar “Ant Group” un tās vēlmi kotēt akcijas, Ma šajā laikā lidoja uz Pekinu, lai piedalītos kādās pārrunās. Jāatzīmē, ka Ma oficiāli nekādu amatu “Ant Group” neieņem.

Tomēr “Financial Times” ir guvusi apstiprinājumu, ka Ma aktīvi piedalījās pārrunās par kompānijas nākotni. To apstiprinājuši ar “Ant Group”, kā arī ar Ma dibināto kompāniju “Alibaba” saistītie informācijas avoti.

Tiek norādīts, ka miljardieris mēģinājis pārrunāt situāciju ar Ķīnas Komunistiskās partijas līderiem, apejot uzņēmumu faktiskos vadītājus.

“Ma joprojām ir iespēja sazināties un runāt ar pašu [partijas] augšu,” komentēja “Financial Times” informācijas avots, kurš vēlējās palikt anonīms.

Pēc liktenīgās runas Ma nevis pazuda, bet gan aktīvi iesaistījās pārrunās par uzņēmuma “Ant Group” tālāko likteni. Lidmašīnas lidojumu dati liecina, ka nākamajā dienā pēc runas Ma devās uz Pekinu, kur pavadīja četras dienas. Dažas dienas vēlāk viņš atkal lidoja no Šendžeņas uz Pekinu, bet šoreiz galvaspilsētā pavadīja jau divas nedēļas.

Drīz pēc viņa ierašanās galvaspilsētā Ķīnas regulatori paziņoja, ka Ma ir izsaukts uz nopratināšanu, kā arī uzsvēra, ka pret “Ant Group” tiks izvirzītas jaunas prasības. Tāpat miljardieris uz Pekinu lidoja janvārī, kad regulatori un “Ant Group” vadība apsprieda plānus par uzņēmuma restrukturizāciju.

“Financial Times” rīcībā esošā informācija liecina, ka līdz savai oktobra uzrunai miljardieris regulāri pārvietojies pa Ķīnas teritoriju, kur piedalījies dažādās sarunās ar vietējo reģionu varasiestādēm, kā arī saņēmis dažādus apbalvojumus.

Augusta beigās Ma lidoja uz Pekinu, kur saņēma ordeni no Jordānijas varasiestādēm par palīdzību cīņā pret koronavīrusu. Pēc tam viņš lidoja uz Kuņminas pilsētu, kur atklāja jaunu biznesa skolas kopmītni.

Vēlāk Ma uzstājās Handžou, kur apsveica vietējo sabiedrību ar jaunā mācību gada sākumu. Avīze raksta, ka septembra sākumā Ma lidoja uz Čuncinas pilsētu, kur “līdz vēlam vakaram izklaidējās – ēda kebabus un dzēra alu”.

Vēlāk viņš tikās ar ierēdņiem Čanšas un Fudžou pilsētā, kā arī ēda makaronus Uhaņā (kas ir Covid-19 pandēmijas sākuma punkts). Septembri Ma noslēdza Haikou, kur viņš uzstājās ar uzrunu.

Kāpēc Ma laika posmā no novembra līdz janvāra beigām neparādījās sabiedrībā, bet turpināja slepeni piedalīties dažādās sanāksmēs, joprojām ir atklāts jautājums. Plašāk savu “pazušanu” Ma nav komentējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu