Noraida priekšlikumu par Covid-19 ierobežojumiem lemt Saeimā, nevis valdībā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Aldis Gobzems.
Saeimas deputāts Aldis Gobzems. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeimas vairākums šodien noraidīja rosinājumu likumā noteikt, ka parlaments, nevis valdība būtu tā, kas lemj, vai ir jāievieš Covid-19 ierobežojumi vairākās sfērās.

Attiecīgo rosinājumu bija iesnieguši deputāti Jūlija Stepaņenko, Aldis Gobzems, Ļubova Švecova un Karina Sprūde, kuri pārstāv partiju "Likums un kārtība".

Tāpat tika noraidīts deputātu rosinājums nenostiprināt vēl vienā likumā tiesības Ministru kabinetam lemt par Covid-19 prasībām tirdzniecībai un citiem saimniecisko pakalpojumu veidiem.

Švecova akcentēja, ka "diskusijas neesamība" par šo jautājumu atbildīgajā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā rada ļoti nopietnas bažas. Politiķe uzsvēra, ka vairāki valdības pieņemtie lēmumi esot vērsti pret sabiedrības vajadzībām.

Attiecībā uz tādām jomām kā interešu izglītība, skaistumkopšanas nozare un tirdzniecība sabiedrības pārstāvniecības viedoklis tiekot ignorēts "rupjā un vulgārā formā", pauda Švecova. Viņa kā piemēru minēja Aizsardzības komisiju, kurā diskusijai un viedokļu apmaiņai neesot dots laiks.

Opozīcijas politiķe akcentēja, ka iedzīvotājiem daļā no sfērām esot noteikti klaji netaisnīgi ierobežojošie pasākumi. Viņa pārmeta, ka bieži vien opozīcijas viedoklis netiek pat uzklausīts, parlamentāriešiem komisijas sēdē netiek ļauts argumentēt. Ja tiek īstenota šāda pieeja, tad nav jābrīnās, ka daļa sabiedrības neievēro ierobežojumus, secināja Švecova.

Parlamentāriete Stpeņaneko pauda, ka esot ļoti dīvaini, ka iepriekš atsevišķi Saeimas deputāti pauduši "sašutumu pilnus tekstus" par Covid-19 regulējumu Ungārijā, savukārt tagad tie paši deputāti nobalso pret demokrātijas atgriešanu atpakaļ parlamentā.

Līdz ar ko konkrēto deputātu rīcība vērtējama kā divkosība, akcentēja deputāte. Stepaņenko norādīja, ka Eiropas Komisija (EK) stingri nosodījusi demokrātijas trūkumus. Viena no EK rekomendācijām, bijusi, ka ierobežojumiem jābūt ar termiņiem, taču tagad esot nobalsots, ka nav šādi termiņi, uzsvēra politiķe. Deputāte norādīja, ka šāda pieeja ir klajš pārkāpums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu