Trīs īpašības, kuru dēļ "Bitcoin" nevar uzskatīt par naudu (19)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kriptovalūtas sasniedza visu laiku lielāko ažiotāžu janvārī, taču tas nebūt nenozīmē, ka, piemēram, starp “Bitcoin” un naudu ir liekama vienādības zīme. Vismaz ne pagaidām, raksta izdevums “Forbes”.

Janvārī kriptovalūtu tirgus vērtība sasniedza nozīmīgu pavērsiena punktu, pārsniedzot vienu triljonu dolāru. Pasaulē populārākās kriptovalūtas “Bitcoin” vērtība bija vairāk nekā divas trešdaļas no šā viena triljona. Šāds tirgus apjoms padara kriptovalūtas par galveno aktīvu grupu kopā ar akcijām, obligācijām un dārgmetāliem. Tomēr vai kriptovalūtas ir uzskatāmas par pilnvērtīgu naudu? Ne gluži.

Tas var būt visai nepatīkams pārsteigums daudziem cilvēkiem, kuri uzskata, ka “Bitcoin” un citi kriptovalūtu tirgus spēlētāji ir naudas nākotne. Problēma ir tajā, ka nevienam no šiem kriptovalūtu tirgus spēlētājiem nepiemīt visas trīs nepieciešamās īpašības, ar ko ir raksturojama nauda.

Jā, nauda var būt jebkas, ko mēs izvēlamies. Neatkarīgi no tā, vai tā ir čaula vai papīrs, vai jebkas cits, naudai noteikti ir trīs izteiktas īpašības.

Vērtības saglabāšana

Teorētiski naudai ir jābūt kā zināmai vērtības krātuvei. Tas nozīmē, ka rīt par vienu un to pašu naudas summu būs iespējams iegādāties tikpat daudz preču un pakalpojumu, cik šodien. Ja tas tā nav, tad to īsti nevar uzskatīt par naudu.

Mēs droši varam apgalvot, ka “Bitcoin” neatbilst šim galvenajam kritērijam. Marta vidū viena “Bitcoin” vērtība bija gandrīz 61 700 dolāru, bet pēc tam kriptovalūtas vērtība ir bijusi visai svārstīga. Piemēram, marta nogalē tās vērtība bija aptuveni 57 350 dolāru. Tas ir samazinājums par aptuveni 7% dažu dienu laikā.

Iedomājieties, ja jūsu uzkrājumu tērēšanas spējas pēc dažām dienām tik strauji samazinātos? Visticamāk, jūs noteikti vēlētos uzglabāt savus ietaupījumus kādā stabilākā veidā nekā “Bitcoin”.

Maiņas veids un līdzeklis

Nauda jau tradicionāli ir kalpojusi par apmaiņas līdzekli. Vienkārši sakot, nauda noteikti ir tā, ko cilvēki izmanto dažādu preču un pakalpojumu iegādei. ASV iedzīvotāji un uzņēmumi preču iegādei, pakalpojumiem un biznesam izmanto ASV dolārus. Apvienotajā Karalistē cilvēki  izmanto sterliņu mārciņas, eirozonā - eiro.

Nepieciešamības gadījumā šīs valūtas ir iespējams viegli apmainīt pēc stabila kursa. Jā, šīs valūtas var svārstīties arī par 7%, taču tas nenotiek dažu dienu (vai pat stundu) laikā, bet gan ilgākā termiņā.

Vismaz pagaidām “Bitcoin” un pārējās kriptovalūtas šim kritērijam neatbilst, jo lielākā daļa pasaules iedzīvotāju kriptovalūtas neizmanto kā maksāšanas līdzekli (vai arī vienkārši neko nezina par šādu fenomenu).

Jā, miljardieris un uzņēmējs Īlons Masks iepriekš paziņoja, ka viņa vadītais uzņēmums “Tesla” pieņems kā maksāšanas līdzekli arī “Bitcoin”, ļaujot klientiem maksāt par elektromobiļiem ar kriptovalūtām. Tomēr “Tesla” automašīnas cena ir norādīta dolāros, nevis bitkoinos. Un tas arī liek mums runāt par trešo naudas kritēriju, kas ir…

Norēķinu vienība

Pēdējais kritērijs, kas piemīt naudai, ir norēķinu vienība. Tas ir veids, kā mēs mērām un novērtējam bagātību, aktīvu vērtību un parādu apjomu. Cik pasaulē var redzēt, pašlaik neviens negatavo savus biznesa plānus vai neplāno personīgos līdzekļus, izmantojot kriptovalūtu kā galveno mērvienību.

Tā vietā cilvēki joprojām skaita naudu eiro, ASV dolāros un citās valūtās, kas ir pieejamas pasaulē. Lai arī ir iespējams par “Tesla” elektroautomobiļiem norēķināties ar “Bitcoin”, “Tesla” galvenā norēķinu vienība joprojām ir dolāri.

Ja nauda zaudēs kādu no šīm trim īpašībām, tad arī atlikušās divas īpašības, visticamāk, pazudīs. Tas, visticamāk, būtu noticis 1983. gada Honkongas valūtas krīzes laikā, ja vien ASV nebūtu pieticis naudas un nebūtu iesaistījušās ASV Federālās rezerves.

Pašlaik “Bitcoin” un citām kriptovalūtām nav nevienas no trim nepieciešamajām naudas īpašībām. Lai šīs jaunās valūtas varētu uzskatīt par pilnvērtīgu valūtu, tām ir nepieciešams sasniegt visas trīs īpašības. Tam, visticamāk, vajadzēs vēl kādu laiku.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu