References laboratorija skaidrojas par pretrunīgu Covid-19 testu rezultātu interpretāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 tests. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 tests. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Sakarā ar iepriekš konstatētām pretrunām vairāku sociālās aprūpes centru (SAC) Covid-19 testēšanas rezultātos Nacionālais veselības dienests (NVD) sagatavojis oficiālu vēstuli Nacionālajai references laboratorijai ar lūgumu sniegt informāciju par "Centrālās laboratorijas" testēšanas kvalitāti un minēto testu rezultātu interpretāciju, pavēstīja NVD.

Tāpat vēstulē lūgta informācija par nepieciešamajiem korektīvajiem pasākumiem visām testēšanā iesaistītajām laboratorijām, lai novērstu apšaubāmo testa rezultātu skaitu. Vienlaikus NVD norāda uz nepieciešamību organizēt starpinstitucionālu sanāksmi, kurā piedalītos Veselības ministrijas, Labklājības ministrijas, NVD, Slimību profilakses un kontroles centra, Nacionālās references laboratorijas, kā arī laboratoriju pārstāvji, lai lemtu par turpmākajām nepieciešamajām darbībām un vai esošās kārtības grozījumiem vai precizējumiem.

Par pretrunām SAC veiktajos testos pagājušās nedēļas valdības sēdē pavēstīja labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL; KPV LV), kura norādīja, ka

kopumā trīs SAC veiktie polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) un antivielu testi uzrādījuši savstarpēji konfliktējošus rezultātus.

Pēc viņas paustā, SAC "Ērgļi" 15.martā 46 klientiem tika veikti PĶR testi, no kuriem desmit rezultāts bija pozitīvs. Pēc tam tika veikti eksprestesti, kas neatklāja nevienu pozitīvu gadījumu, turklāt šādu rezultātu sniedza arī nākamajā dienā veiktie PĶR testi. Arī pašvaldības SAC "Lode" 18.martā tika nodoti 86 PĶR testi, no kuriem piecos gadījumos atklāts Covid-19, tomēr vēlāk veiktie eksprestesti uzrādīja, ka neviens nebija Covid-19 pozitīvs, turklāt līdzīgs rezultāts atkal uzrādīts PĶR testos. Līdzīga situācija novērota arī SAC "Tērvete", kur sākotnēji atklāti 11 Covid-19 pozitīvi gadījumi, bet vēlāk veiktie testi neuzrādīja pozitīvus rezultātus.

Pamatojoties uz Labklājības ministrijas informāciju par šiem testu rezultātiem,

NVD "Centrālai laboratorijai" lūdza sniegt skaidrojumu par atšķirīgu testu rezultātu,

kā arī nepieciešamības gadījumā veikt paraugu pārtestēšanu un atbilstoši normatīvam regulējumam nosūtīt Nacionālai references laboratorijai pārtestēšanai un skaidra testa rezultāta iegūšanai.

NVD ir saņēmis šo skaidrojumu un informāciju par primāri veikto testu rezultātiem, kuru rezultāts pēc pārtestēšanas palicis nemainīgs, vienlaikus informējot dienestu, ka apšaubāmi testa rezultāti varētu būt iespējami, jo

"paraugi varēja tikt kontaminēti pirmsanalītiskā posmā. Tas varēja notikt paraugu noņemšanas vai transportēšanas laikā".

Papildus "Centrālā laboratorija" norādījusi, ka "visos sešos gadījumos gan "Centrālā laboratorija", gan References laboratorija Covid-19 diagnostiski svarīgi gēni tika atklāti augstajās sliekšņa robežās, kas varbūt raksturīgs inficēšanas agrīnajā vai rekonvalescences stadijā".

Jau ziņots, ka Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs šajā sakarā pagājušās nedēļas valdības sēdē sacīja, ka ir saņemta informācija par šīm pretrunām.

Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins sēdē pavēstīja, ka references laboratorija ir tikko saņēmusi informāciju, un patlaban tiek vērtēts, vai pretrunas ir saistītas ar paraugiem, vai iespējamu paraugu kontamināciju, kas, pēc eksperta sacītā, ir iespējams, jo laboratorijas ik dienā testē lielu skaitu paraugu.

Tomēr Ņikišins iezīmēja divas problēmas šajā situācijā, proti, gadījumos, kad tiek testēts ar antigēnu eksprestestu, pārtestēšana nav iespējama, jo paraugu vairs nevar izmantot. Tāpat siekalu testu gadījumā, kuri tiek izmantoti skrīningos, nav iespējams pārtestēt, jo siekalām ir īss uzglabāšanas laiks un pēc 24 stundām tos nav iespējams pārtestēt.

"Šeit mēs veicam izmeklēšanu un sniegsim rezultātus un savu atzinumu par šo situāciju, jo tā tiešām ir nopietna. Viena lieta, kad viens paraugs pozitīvs un tad testējas citā laboratorijā, un tur ir negatīvs - tas ir iespējams, ja cilvēks atrodas vēlīnas slimības stadijā, (..) to var sagaidīt, bet tam nevajadzētu būt tik lielos kvantumos," sacīja Ņikišins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu