Astahovs: Biroju ēkas jāuztver kā kritiskā infrastruktūra zinātnē balstītas ekonomikas attīstībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Biroju ēkas jāuztver kā kritiskā infrastruktūra zinātnē balstītas ekonomikas attīstībai, jo tikai tad biroju attīstībā Rīgai izdosies sasniegt Viļņas un Tallinas līmeni, pauž nekustamo īpašumu attīstītāja "Vastint Latvia" izpilddirektors Romāns Astahovs.

Jautāts, kāpēc Rīga būtiski atpaliek no kaimiņiem pēc investīcijām īpašumu tirgū, Astahovs sacīja, ka tam ir daudzi faktori - Rīgā ir maz attīstītāju, projekti tiek īstenoti pārāk ilgi.

"Lai tas mainītos, pirmkārt, ir jāmaina attieksme. Attieksme pret birojiem kā tādiem. Ja mēs visu laiku runājam par zināšanās balstītu ekonomiku, mēs runājam par pakalpojumiem ar pievienoto vērtību, par IT, finanšu, starptautisko pakalpojumu centriem, eksportspējīgiem uzņēmumiem. Kur tas viss notiek? Tas viss notiek birojos, kur cilvēki reāli veic šo darbu,"

sacīja Astahovs. 

Viņš paskaidroja, ka, runājot par infrastruktūru, pirmais, kas nāk prātā, ir ostas, lidosta, dzelzceļš, ceļi, internets, bet biroji tiek uztverti tik vien kā nekustamais īpašums. Astahovs uzsvēra, ka tieši birojos notiek tā visa zināšanās balstīta ekonomika, uz kuru Latvija grib virzīties. 

"Ja skatāmies uz to pašu Nacionālās attīstības plānu, brīdī, kad mēs sāksim runāt par biroju kā par kritisku infrastruktūru, kas nepieciešama zinātnē balstītas ekonomikas attīstībai, tad viss mainīsies.Par to jārunā visiem tirgus spēlētājiem. Sākot ar attīstītājiem, kas par to jau labu laiku runā. Par to ir jārunā daudz intensīvāk, par birojiem kā kritiski nepieciešamu infrastruktūru, kas galu galā cieši sasaucas ar valsts starptautisko konkurētspēju," teica Astahovs. 

Jautāts, kādas ir prognozes - vai Rīga varētu sasniegt kaimiņu līmeni un cik ilgā laikā, Astahovs pauda cerību, ka drīz. 

"Nacionālajā attīstības plānā 2027 ir ļoti daudz rakstīts par Rīgas lomu visas Latvijas attīstībā, par zināšanu lomu, iedzīvotāju labklājību, par dzīves standartu uzlabošanu. Plānā ir ļoti daudz labu lietu.

Ja to mēs ņemtu un vienkārši maksimāli realizētu, es domāju, ka 2027.gadā mēs būsim priekšā pārējām Baltijas valstu galvaspilsētām," sacīja Astahovs.

Viņš piebilda, ka lielās, modernās Eiropas pilsētās cikls atkārtojas identiski. Vispirms šajās pilsētās tiek attīstīti biroji, līdz ar birojiem attīstās kompānijas, kas strādā pakalpojumu jomā, nāk jaunas, esošās paplašinās, kompānijas sāk cīnīties par labākajiem darbiniekiem, talantiem, aug algas un cilvēku labklājība. Tajā brīdī arī parādās ļoti augsts pieprasījums pēc dzīvokļiem, arī bankas to finansē, un tad arī piedāvājums sāk pieaugt, skaidroja Astahovs.

"Vastint Latvia" ir daļa no "Vastint Group", kas darbojas Latvijas tirgū no 2003.gada. "Vastint Latvia" līdz šim realizētie projekti ir "AC Hotel by Marriott Riga", biroju ēka "Zaļā 1", dzīvojamais nams "Futuris", dzīves un darba telpas Magdelēnas kvartāla pirmā kārta, kā arī biroju ēku kompleksa "Business Garden Rīga" pirmā kārta. Būvniecība norit urbāna koncepta dzīvojamo ēku projekta "Lindenholma" pirmajā kārtā. Paralēli turpinās darbs pie nākamo kārtu plānošanas Magdelēnas kvartālā, "Business Garden Rīga" un "Lindenholma", kā arī koncepta izstrādes 19 hektāru īpašumam "Ezerparks".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu