Mjanmā turpinās protestētāju apspiešana (2)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: STRINGER / REUTERS

Mjanmā karavīri trešdien pirms rītausmas iebrukuši protestētāju nometne Kalajā, nogalinot un ievainojot vairākus aktīvistus, ziņo vietējie mediji.

Kopš militārā hunta februāra sākumā sagrāba varu Mjanmā, karavīri un policisti, apspiežot protestus, nogalinājuši vismaz 581 cilvēku, tostarp vairākus desmitus bērnu, liecina Mjanmas Politieslodzīto palīdzības asociācijas (AAPP) apkopotā informācija. Aptuveni 3500 cilvēku tika aizturēti un 2750 no viņiem joprojām atrodas apcietinājumā, ziņoja organizācija.

Neskatoties uz drošības spēku brutalitāti un interneta bloķēšanu, protesti un streiki pret militāro huntu Mjanmā turpinās.

Mediji šodien citē aculieciniekus stāstām, ka Kalajā, karavīriem ieejot protesta nometnē, izcēlusies apšaude un vairāki cilvēki miruši. Protestētāji pieprasa Aunas Sanas Su Či civilās valdības atjaunošanu.

Ziņu vietne "Mizzima" vēsta, ka nogalināti trīs cilvēki, bet kāds vietējais iedzīvotājs ziņu aģentūrai "Reuters" stāstījis, ka redzēti piecu cilvēku līķi. Neatkarīgs apstiprinājums šai informācijai nav gūts.

Platjoslas interneta un mobilo datu pakalpojumu ierobežošana ir apgrūtinājusi pārsvarā jauniešu vadītās protesta kustības iespējas organizēt demonstrācijas un citas kampaņas un dalīties ar informāciju sociālajos medijos.

Fiksēto līniju telekomunikāciju pakalpojumi Mjanmā joprojām ir pieejami, bet reti kurš tos izmanto.

Alps Tokers, kurš dibinājis grupu "NetBlocks", kas novēro interneta sakaru pārtraukumus pasaulē, norādījis, ka Mjanma kopš februāra tiek grūsta informācijas bezdibenī. "Komunikācija tagad ir stipri ierobežota un pieejama tikai dažiem," viņš piebildis.

Tā kā Mjanmā neiznāk arī drukātie mediji, protestētāji meklē apkārtceļus, kā izplatīt savu vēstījumu, tostarp izdod paši savu A4 formāta izdevumu, kas tiek izplatīts digitāli un arī drukāta formātā.

Politiķis Dr Sasa, kurš vada paralēlo valdību, kurā apvienojušies agrākās Su Či valdības pārstāvji, paziņojis, ka viņu juristi trešdien iesniegs ANO pierādījumus par armijas pastrādātajām zvērībām Mjanmā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu