Kāpēc suņi miegā raustās? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizmidzis suns.
Aizmidzis suns. Foto: Unsplash

Piekritīsiet, skats, kad tavs suns miegā rausta ķepas, it kā skrienot, vai virina muti, it kā rejot, ir pagalam piemīlīgs. Par ko diez suns sapņo? Par peldēšanos? Skriešanu? Varbūt kādu runci, kaulu vai skrimslīti? 

Patiesībā par tieši to, visticamāk, arī suns sapņo, līdzīgi kā cilvēki sapņo REM (ātrās acu kustības miegā (angļu "Rapid Eye Movement")) miega laikā. Raustīšanās un citas kustības ir reakcija uz sapnī notiekošo, rakstīts vietnē "Mental Floss".

Lai arī visi suņi sapņošanas laikā var piedzīvot muskuļu konvulsijas, biežāk tas notiek ar kucēniem un veciem suņiem. Tas norisinās smadzeņu stumbra daļas dēļ, kur ir tādi kā ieslēgšanas un izslēgšanas slēdži, kas regulē kustības miega cikla laikā. 

“Ja viens vai abi no šiem slēdžiem nav līdz galam attīstījušies, vai arī vecuma dēļ kļuvuši vājāki, tad muskuļi miega laikā netiek pilnībā atslēgti, liekot dzīvniekam sapņošanas laikā kustēties. Tas, cik daudz dzīvnieks raustās, ir atkarīgs no tā, cik efektīvi vai neefektīvi ir šie slēdži,” skaidroja pētnieks un bijušais psiholoģijas profesors Stenlijs Korens. 

Kamēr vien izskatās, ka tavam sunim miegā iet jestri, tu vari neuztraukties un izbaudīt priekšnesumu. Ja tev ir aizdomas, ka suns redz murgus, esi uzmanīgs un varbūt nemodini to strauji augšā. Suns, kas iztraucēts no nejauka sapņa, var pamatīgi iekampt, vēl pirms būs atšķīris realitāti no sapņa. 

Katram saimniekam būtu jāiemācās atšķirt sava suņa uzvedību miegā. 

“Daži suņi sapņojot raustās, skrien vai spārdās. Šīs kustības parasti ir īsas (mazāk nekā 30 sekundes) un ar pārtraukumiem,” stāstīja veterinārārsts Džerijs Kleins.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu