Kā tauta un karaliskā ģimene atvadīsies no prinča Filipa?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Atvadas no Edinburgas hercoga, Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīra prinča Filipa, kurš viņsaulē devās 9. aprīļa rītā, notiks sestdien, 17. aprīlī. Lai gan pandēmijas ierobežojumu dēļ bēru dalībnieku skaits ir ierobežots, tautai būs iespēja atvadīties no aizgājēja. Kā tas notiks?

Operācija "Fort Bridge"

Lielbritānijas valdības plāni par prinča Filipa nāvi ir bijuši pazīstami kā "operācija "Fort Bridge"". Bija paredzēts, ka bēres apmeklēs tūkstošiem cilvēku un bēru procesijā kopā ar karalisko ģimeni bija paredzēts piedalīties simtiem militāro personu. "The Guardian" vēsta, ka ārkārtas plāna izstrāde sākusies jau pagājušā gada pandēmijas apstākļos - tas paredz, ka gājieni Londonā un Vindzorā tiks atcelti un bēru pasākumi aprobežosies ar atvadām Vindzoras pils teritorijā.

Filipa rakstītais bēru scenārijs

Princis Filips jau sen bija izstrādājis detalizētu savu bēru scenāriju. Viņš vēlējās, lai uz tām tiktu uzaicināti tikai karaliskās ģimenes locekļi, viņa vistuvākie draugi un Sadraudzības valstu vadītāji. Filips vēlējās arī oficiālu militāru parādi, jo viņam ir vairāki militārie goda nosaukumi un viņš vienmēr sevi uzskatīja sevi par militārpersonu, kaut arī, apprecoties ar nākamo karalieni, viņš atteicās no savas karjeras. Princis nevēlējās, lai viņa zārks tiktu izstādīts publiskai aplūkošanai, bet gribēja, lai viņa ķermenis līdz bēru brīdim paliek Vindzoras pils privātajā kapelā. Tur arī viņš pašlaik atdusas. Hercogs vēlējās, lai zārks ir pārklāts viņa privāto karogu, kurš atspoguļo viņa dzīves elementus, no grieķu izcelsmes līdz britu tituliem.

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Kā atšķiras ceremoniālās no valsts bērēm?

Edinburgas hercogam būs ceremoniālās bēres, nevis valsts mēroga bēres. Tur pastāv smalka atšķirība - valsts bēres parasti tiek noturētas monarhiem, lai gan premjerministram Vinstonam Čērčilam tika piešķirtas valsts bēres, raksta BBC. Karalienei Mātei 2002. gadā un Velsas princesei Diānai 1997. gadā tika organizētas arī ceremoniālās bēres. 

Neieradīsies Boriss Džonsons un Saseksas hercogiene

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons neieradīsies uz prinča Filipa bērēm, jo vēlas, lai bēres varētu apmeklēt pēc iespējas lielāks skaits aizgājēja ģimenes locekļu. 

Koronavīrusa dēļ ieviestie ierobežojumi paredz, ka Viņa karaliskās augstības, Edinburgas hercoga prinča Filipa bēres drīkst apmeklēt ne vairāk kā 30 cilvēki. 

Gaidāms, ka uz bērēm ieradīsies prinča Filipa bērni, mazbērni un citi tuvi ģimenes locekļi. Uz sava vectēva bērēm no ASV ieradīsies princis Harijs, bet viņa sievai Meganai, kas gaida ģimenes pieaugumu, ārsti ieteikuši nedoties tālajā ceļā.

Atvadas no tautas - bēru gājiens

Bēru dievkalpojums un mielasts notiks 17. aprīļa pēcpusdienā pēc bēru gājiena Vindzoras ielās. Pēdējā gaitā princi Filipu pavadīs karaliskās ģimenes pārstāvji, kuriem ieplānots gājienā soļot aiz braucošā katafalka. Šajā gājienā karaliene nepiedalīsies. Bēru gājiens sāksies no Vindzoras pils un noslēgsies pie Svētā Jura kapelas durvīm. Gājienu, kuru vadīs Grenadieru gvardes grupa, veidos Karaliskās flotes, Karalisko jūras kājnieku, Skotijas 4. bataljona Karaliskā pulka un Karalisko gaisa spēku personāls. Pie Sv. Jura kapelas katafalku sagaidīs strēlnieku pulka goda sardze un mūziķi, kas atskaņos valsts himnu.

Bekingemas pils pārstāvji aicina tautu nepulcēties un nedrūzmēties gājiena vietās, bet gan atvadīties no prinča savās mājās, vērojot tiešraidi.

Atvadas tuvāko vidū

Bēru dievkalpojumā piedalīsies 30 cilvēki, kuru vidū būs karaliene, hercoga bērni, mazbērni un viņa privātais sekretārs. Bēres pilnībā notiks Vindzoras pils teritorijā. Paredzams, ka dalībnieki nēsās maskas atbilstoši valdības noteikumiem.

Karaliene ir apstiprinājusi, ka līdz sestdienai, 17. aprīlim, prinča Filipa bēru dienai, turpināsies britu tautas sēru periods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu